Als je één moment per jaar zou kiezen om geen 'ambras' te hebben over eten, is het wel aan de feesttafel. Aangezien die dit jaar in je kleine bubbel is, kunnen we het maar beter gezellig houden. Dat kind 2 liever enkel rode groenten wilt en volwassene 1 wél of geen vlees ... dankzij de beleg-hem-zelf-kerst-pizza-party is dat probleem alvast van de baan. Extra handigheid: pizza's beleggen is gezellig én niemand moet zijn avond in de keuken spenderen!

Stel: je hebt gevarieerde eters aan tafel: vegetariër en flexitariër, een moeilijke eter en kinderen van alle leeftijden. Maak het je niet moeilijk en ga voor een pizza-party! Waarom niet? Voorzie kleine pizza's en lekker veel variatie in beleg. Zo zet je iedereen aan het werk en is iedereen zélf verantwoordelijk voor wat ze op hun pizza leggen. Pizza's zijn daarenboven ook nog eens héél kind- (en dus parent!)vriendelijk, tijdsbesparend én lekker in budget (die feestdagen zijn al duur genoeg!!)

Oedoejeda?

Het allerbelangrijkste: bedenk op voorhand hoeveel werk je zelf wil doen en hoeveel werk je je tafelgenoten wil laten doen.

Kies het pizzadeeg

  • de strever-versie: maak je pizzadeeg helemaal zelf
  • de 'ik doe mijn best'-versie: koop een pizzadeeg-mix in de supermarkt. Je dient alleen olijfolie en water te te voegen en goed te kneden. Het is ook een leuke kinderklus als je zelf kinderen in huis hebt :) Daarna moet je het deeg goed uitrollen en kan je beginnen met uitsteken.
  • de 'ik laat het compleet los- lazy'-versie: je koopt kant-en-klare pizza-vellen uit de koelafdeling. Je hoeft enkel nog mini-pizzaaatjes uit te steken. Dat kan met een speciale uitsteekring, of gewoon met een ontbijtkom. Leg de uitgesneden pizza's op een bord, laat ze niet te veel overlappen en leg tussen de lagen in een velletje vershoudfolie, zo gaan ze niet aan elkaar kleven. Bewaar ze in de koelkast tot vlak voor je ze gaat beleggen. (Als je al dat uitsteken niet ziet zitten kan je gewoon ook voor vierkante pizza's kiezen)

Kies het beleg

  • Saus : Je kan tomatenpuree, passata of kant-en-klare spaghettisaus kiezen. Maar denk ook eens verder dan tomatensaus. Pesto, tapenades of zelfs smeerkaas (eventueel een variant met ham) kan ook heel lekker zijn als basis.
  • Groenten: Winnaars zijn alvast paprika (3 kleuren), tomaat, champignons, rode ui, chillipeper, look, olijven... Maar denk ook eens aan courgette, artisjok, witloof,...Als het feest enkel uit volwassenen (en grotere kinderen) bestaat, kan je zelfs voor de ultieme lazy-optie gaan: laat het bezoek de groenten ook zelf snijden!  Voorzie gewoon enkele kleine snijplankjes en enkele scherpe messen, en zorg dat alle groenten goed gespoeld zijn. het bezoek snijdt zelf af wat ze willen en de groenten die overblijven zijn makkelijker te bewaren om later te verwerken. Ha!
  • Kaas: Voorzie sowieso gemalen kaas, mozzarella, geitenkaas, ..
  • Vlees en vis: Een beetje hamblokjes, spekblokjes, salami, gerookte kippenfilet, gezouten ansjovis, eventueel met kappertjes en tonijn in blik doen het altijd goed.

Nu nog bakken, en klaar!

Voor een kerst-pizza-party is een pizzarette-toestel uiteraard superhandig.  Maar als je niet zo'n fancy schmanzy toestel te pakken krijgt, kan je in het midden van de tafel ook enkele bakplaten en roosters plaatsen met wat bakpapier. Dan is het eerst van iedereen samen beleggen, en vervolgens duw je de bakplaat de oven in. (Mogelijk in een paar shiften).  De pizza's hebben maar 10 à 15 minuten nodig, dus net genoeg tijd voor de volgende lading eraan komt!