Voor sommigen onder ons is pompoen pure halloween-horror. En voor anderen is het feest! Met dit KNT Halloween menu krijg je de zelfs de grootste pompoenhater aan het proeven. Of de drank er iets mee te maken heeft, laten we in het midden... pompompom. Apero: om onze verslaving aan warme dranken in stand te houden, hebben we het deze keer iets verder gezocht dan de klassieke glühwein: enter Butternut hot toddy! Een drank op basis van bourbon, geïnfuseerd met pompoen. Klinkt ingewikkeld maar is het helemaal niet! Recept staat onderaan. Fondue: wij proberen elke variatie die we tegenkomen. Deze pompoenversie mét champagne is een topper. Stukjes brood, gepofte aardappel, gestoomde broccoli,... Bij gesmolten kaas past/smaakt alles. Dessert: we krijgen niet genoeg van pompoen, dus eindigen we met een berg pompoenwafels & vodka slagroom. (Ook fijn natuurlijk: laat je de drank weg, dan kan alles perfect voor niet-drinkers en kinderen)


De recepten zijn telkens voor 4 personen. pompoen-coctail-v2 img_9435 Aperitief: Butternut hot toddy (Chickpea Magazine)

  • 200g butternut pompoen in blokjes gesneden
  • 2 koffielepels esdoornsiroop
  • kaneelpoeder en muskaatnoot
  • 250ml bourbon

Verwarm de oven voor op 220°C. Doe de pompoenblokjes in een grote kom en voeg  esdoornsiroop, kaneelpoeder & muskaatnoot toe. Roer goed om. Haal uit de oven als de butternut lichtjes bruin is en zacht binnenin. Doe de afgekoelde blokjes in een aflsuitbare glazen pot en giet er de bourbon over (je kan dit tot één week bewaren) De cocktail zelf:

  • 60ml butternut bourbon
  • 120ml heet water
  • 30ml esdoornsiroop
  • citroen om te persen

Giet alles in een hittebestendige beker. Garneer met een kaneelstok, kruidnagel en een schijfje citroen (of mandarijn als de citroen op is...). img_9515 img_9523 img_9625 Hoofdgerecht: Kaasfondue met champagne in een pompoen (Libelle Lekker)

  • kleine pompoen (ong. 1kg)
  • 750ml lichtgezouten water
  • 250g kaas voor fondue
  • 100ml champagne
  • (stok)brood en/of gekookte krielaardappelen
  • peper&zout

Snij de hoed van de pompoen. Haal het vruchtvlees er voorzichtig uit (beschadig de schil niet). Verwijder de pitten. Snij het vruchtvlees in blokjes. Breng het water aan de kook en laat de blokjes op 30min garen. Snij ondertussen de korst van de kaas en rasp alles fijn. Mix het water met de pompoenblokjes, voeg de kaas en de champagne toe. Blijf zacht roeren tot de kaas helemaal gesmolten is. Giet de mengeling in de uitgeholde pompoen, breng op smaak met veel peper en dip brood en/of krielaardappel er in. Tip: wij vonden de fondue iets te lopend met die hoeveelheid water, voor ons zou het met de helft ook al goed zijn. bewerkt-img_9458   Dessert: Pompoenwafels met vodka slagroom (van buurvrouw Zita)

  • 250g (spelt)bloem
  • 500g geraspte pompoen (liefst butternut, of een andere niet-draderige soort)
  • 2 losgeklopte eieren
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • kaneel- en/of gemberpoeder
  • 75g suiker (hoeft niet!)

Neem een grote kom. Meng eerst de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, kaneelpoeder, gemberpoeder). Meng nu de vochtige ingrediënten erdoor (pompoen, eieren). Goed blijven roeren totdat je een plakkerige brei hebt. Verwarm een wafelijzer (hartjeswafels smaken nog beter!) en doe er een hoopje in. Laat ze goed goudbruin worden voordat je ze er uit haalt. Voor de slagroom: room om te kloppen + vanillesuiker + scheutje vodka (Our/Berlin bijvoorbeeld) Klop de room op tot een stevige slagroom. Voeg een zakje vanillesuiker toe. Roer zachtjes. Voeg nu een scheutje vodka toe. Naar eigen smaak doseren :-)


gwen duboisSlashparent Gwen Dubois (35) heeft een dochter van 5 / werkt als freelance schoonmaakster (geen kuisvrouw) / speelt in 2- en 3D / en bakt als iedereen slaapt. Ze kent de Marseillaise vanbuiten, plant een roadtrip om luidkeels mee te zingen (Westlife! Solange! The Lumineers!…), is verliefd op steden met een B (Brussel/Brighton/Berlijn) en maakt graag iets nieuws van oude dingen. Die nieuwe dingen vind je op haar eigen website of op haar instagram.