Samen bakken is volgens slashparent Ellen een aanrader voor elke ouder. Toen haar dochter Eleonore zich vorig jaar inschreef voor Junior Bake Off deden ze namelijk elke dag van bakken thuis. Al dat harde werk loonde dan ook, want Eleonore haalde de finale. Onderaan dit artikel vind je het lievelingsrecept van Ellen en Eleonore. En het is ook nog eens gemakkelijk te maken ook!

Wie Junior Bake Off bekeken heeft kan zich Eleonore zeker wel herinneren. Een guitig meisje met een brede glimlach, steevast bijgestaan door één van haar knuffels. "Ik denk dat de jury in het begin minder van mij verwachtte, maar ik wou bewijzen dat ik, als jongste ook écht wel goed kon bakken." En of ze dat deed! Keer op keer verbaasde ze de jury en ze werd zelfs een paar keer beste bakker van de week. Vanwaar ze al dat talent haalt? Ver hoef je niet te zoeken, iets met een appel en een boom... 

Geen seconde getwijfeld  

Mama Ellen is eigenares van 'L'Atelier Sucré'. Een uit de hand gelopen hobby, die ondertussen haar hoofdberoep geworden is. "In het atelier geef ik workshops en lessen patisserie, maar die kunnen helaas niet meer doorgaan door de pandemie. De focus ligt nu dus op taarten maken en artisanaal roomijs." 

Samen is veel leuker dan alleen 

"Ik had wel al wat gebakken voordien, maar dat was vooral samen met mama. Ik moest bijvoorbeeld nog nooit zelf met de oven werken, dus dat vond ik wel wat eng. Gelukkig was mama een heel goede juf, want ik kon nog wel wat oefening gebruiken!" Eleonore en Ellen bakten bijna de hele lockdown door. "Zo leer je je kind echt wel kennen, in alle situaties!" lacht ze. Want naast de gezellige bakmomenten voordien, kwam er nu ook heel wat stress bij kijken. Eleonore rolt eens met haar ogen. "Als je me opjaagt, ga ik alleen maar trager werken. Dus dat werkte niet altijd goed!" Gelukkig komen de twee nog steeds goed overeen.

Eleonore vertelt dat het bakken bij haar ondertussen wel al heel wat geminderd is. In de vakantie heeft ze er nog wel tijd voor, maar anders gaat al haar tijd naar school, ballet en de pianoles. "Af en toe bak ik wel nog hoor! In de tent moest ik het natuurlijk wel alleen doen, maar ik vind het toch leuker om samen met mama te kunnen bakken." Als ik vraag naar wie die creaties dan allemaal opsmikkelt zijn de twee unaniem. "Alexander!" De broer van Eleonore is minder gebeten door het bakvirus, maar staat altijd kandidaat om te proeven! "Ik kan hem ook omkopen door dingen voor hem te maken. We gaan bijvoorbeeld samen naar de film van Harry Potter kijken, maar in ruil moet ik wel smoothies maken." 

Ultieme droom

Ik vraag aan Eleonore of ze nog een ultieme droom heeft in verband met bakken, na lang nadenken besluit ze dat haar droom eigenlijk al is uitgekomen. "Meedoen aan Junior Bake Off was mijn droom! Ik vond het superleuk dat een echte jury mijn gebakjes kon proeven, gelukkig waren ze wel altijd heel lief!" Ze vond het best wel een spannende tijd, want alleen haar beste vriendin wist dat ze meedeed. "Toen ik het ein-de-lijk, mocht vertellen aan de klas was dat wel superspannend! We hebben daarna alle aflevering samen gekeken, en zelfs de jongens uit mijn klas zijn beginnen bakken door mij!" zegt ze fier. 

Pannenkoekentaart

Ellen en Elenore delen speciaal voor jullie één van hun favoriete recepten. "Op zondag eten we standaard pannenkoeken. Maar nu Eleonore ook aan het bakken begonnen is zijn we overgeschakeld naar deze pannenkoekentaart met American Pancakes. Die kan ze helemaal zelf maken, dus dat is ook gemakkelijk voor mij!" lacht Ellen. 

Wahebdenodig? 

Voor de pannenkoeken (10-12 stuks dus goed voor 2 taarten)

 • 250 g patisseriebloem
 • ½ koffielepel baksoda
 • 8g bakpoeder 
 • ¼ koffielepel zout
 • 20 g kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 ei
 • 50 g gesmolten boter
 • 400 g karnemelk, ongezoet

Voor de vulling en de afwerking 

 • 125 g mascarpone
 • 25g poedersuiker + een beetje voor de afwerking
 • 125g room (35% vet)
 • 5-6 soorten fruit (druiven, bosbessen, banaan, aardbeien,..)
 • Esdoornsiroop 

Oemaakteda? 

 1. Meng de patisseriebloem, het bakpoeder, de baksoda, het zout, de kristalsuiker en de vanillesuiker in een grote kom.
 2. In een andere kom meng je het ei, de gesmolten boter en de karnemelk.
 3. Voeg de twee mengsels bij elkaar en meng kort met een klopper tot een dik beslag.
 4. Verhit de pannenkoekenpan op een middelmatig/hoog vuur. Neem ¼ kop beslag en bak dit in het midden van de pan. Maak een mooie cirkel van ongeveer 12 cm diameter. ! Tip: Om gelijke pannenkoeken te krijgen, kan je een ijsschep (diameter  5,5 cm) gebruiken.
 5. Herhaal dit met de rest van het beslag, tot je zo'n 10-12 pannenkoeken hebt.
 6. Laat de pannenkoeken goed afkoelen.
 7. Klop de suiker en de mascarpone tot een glad mengsel. Voeg de room toe en klop dit geheel stijf.
 8. Leg de eerste pannenkoek op een mooi bord. Smeer er een laagje mascarponeroom op. Beleg de laag met fruit.
 9. Neem een tweede pannenkoek en smeer deze in met een laagje mascarponeroom. Plaats hem op de vorige pannenkoek en beleg weer met fruit. 
 10. Herhaal dit voor de derde, vierde, vijfde en eventueel zesde laag. Eindig met een laag fruit. Bestrooi met poedersuiker en serveer met esdoornsiroop.

Benieuwd naar meer creaties van Ellen en Eleonore? Neem dan eens een kijkje op de websitede Facebookpagina of de instagrampagina van L'Atelier Sucré.