Om het ons allen wat gemakkelijker te maken hebben wij de F(ret)-16 in het leven geroepen. Gerechtjes die (bijna) net zo snel klaar gemaakt zijn als dat een F-16 vliegt. Voor deze maand is dat: hartige maaltijdsoepen. Wat is er lekkerder dan op een koude winterdag je buik te vullen met één of ander kom vol groenten en meer. En als dat dan nog allemaal niet te lang moet duren om dat in elkaar te flansen zijn we helemaal verheugd. Dek je tafel alvast, want hier komt een lijstje met de lekkerste, snelle eetsoepen. En ja, voor deze ene keer is slurpen helemaal toegelaten.

Thaise soep met zoete aardappel & linzen

(fromachefskitchen.com)

Wathebjenodig? (4 personen)

  • 2 eetlepels olie
  • 1 gesnipperde ui
  • 4 teentjes knoflook (geplet)
  • 3 eetlepels rode curry pasta
  • 1 liter groente- of kippenbouillon
  • 2 grote zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 klein blik gepelde tomaten
  • 250 g rode linzen
  • 1 klein blik kokosmelk
  • zout, zoals je dat zelf wilt
  • koriander, voor de garnituur

Hoe maak je dat?

We houden het hier simpel. Alles volgens de volgorde van het lijstje hierboven in de pot, eerst alles wat laten stoven op een zacht vuurtje, dan goed laten koken en klaar is kees! De koriander voeg je toe bij het serveren.

a l'espagnol met chorizo en zo


(lekkerensimpel.com)

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 300 g chorizo in blokjes
  • 2 gesnipperde uien
  • 2 paprika's in kleine stukjes gesneden
  • 2 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 300 g spinazie, fijn gesneden
  • 1 groot blik tomatenblokjes
  • 1 liter groente- of kippenbouillon
  • zout en peper, zoals je dat zelf wil

Hoe maak je dat?

Bij dit recept doe je bijna zowaar hetzelfde als hierboven. De blokjes chorizo bak je beste eerst effe wat aan en dan voeg stuk voor stuk de andere dingen toe. Eerst wat stoven, dan de bouillon erbij en koken maar!

Mexicaanse chowder met kip & mais

(smulpaapje.nl)

wat heb je nodig? (voor 6 personen)

  • 2 eetlepels olie
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook (geplet)
  • 500 g prei, in fijne ringen gesneden
  • 500 g kipfilets in stukjes gesneden
  • 750 ml kippenbouillon
  • 1 blik mais (ongeveer 400 g, waarvan je 1/4 aan de kant houdt)
  • 1 blik zwarte bonen (ongeveer 400 g)
  • 1 theelepel paprikapoeder (als je meer wilt, dan kan dat)
  • 1 1/2 theelepel komijnpoeder (als je meer wilt, dan kan dat)
  • 50 g geraspte kaas (cheddar is het lekkerst bij Mexicaanse gerechten)
  • 500 ml room
  • zout en peper, zoals je dat zelf wilt
  • als extraatje: nacho's

Hoe maak je dat?

Je stooft eerst je ui, knoflook en preiringen aan in de olie. Daarna voeg je de kip, de bouillon, mais, bonen en kruiden toe en laat je de boel gaar koken. Nadien haal je effe de kip er uit om de soep te mixen. Grof mixen, je maakt er geen gladde soep van. Vervolgens voeg je er de room en de rest van de mais aan toe. Op het einde gaat er dan ook nog de geraspte kaas bij. Serveer met nacho's! 

En vertel. Hoeveel water heb je nu al in je mond?

(header: lekkerensimpel.com)


* F(ret)-16 komt van F-16 en fretten. F-16, want dat is zo'n vliegtuig dat heel snel gaat, je weet wel, die van het leger. En fretten, niet van dat harig dier, maar van 'gulzig eten', wat we al graag eens doen na een drukke werk en/of schooldag.