Mooi, zomers weer vraagt om lekkere drankjes! Of euh, weken van thuiszitten met je kinderen vragen om lekkere drankjes. Hoe dan ook, op drankjes met gember in, zeggen we hier Maison Slash nooit nee. Liefst ijskoud geserveerd, merci! Maar wat als we nu eens zeggen dat je je eigen gembersiroop en gemberbier van a tot z helemaal zelf kan brouwen en dat dat helemaal niet moeilijk is? Slashparent Anke legt het ons uit, en het is echt van 1+1= 2. Dus duik in je keuken en word je eigen bierbrouwer! 
Gemberbier. Dat is makkelijk, goedkoop, snel klaar en vooral gezond! En als het allemaal wat teveel wordt met die monstertjes van jou, kan je er naast een paar ijsblokjes een klein klein beetje vodka aan toevoegen en voilà, we hebben een lekkere en semi gezonde aperitief voor iedereen! Toch??! Let wel, het gemberbier maken duurt op zich kort, maar het moet wel 2 à 3 dagen fermenteren voor je het kan drinken. Dus deze activiteit is bijvoorbeeld perfect geschikt voor op een woensdag in te plannen om tegen het weekend klaar te zijn voor consumptie.

Gemberbier

Wathebjenodig?


 • Lege glazen literflessen met dop of beugelflessen (ik gebruik om eerlijk te zijn lege passata, grappa of limoncelloflessen want die sluiten ook goed af)

 • Zeef

 • Kookpot

 • Trechter

  Voor de gembersiroop:

  • Ongeveer 150 gram suiker (rietsuiker of witte suiker kan beiden)

  • Ongeveer 3 eetlepels verse geraspte gember (ok, en ik zeg het toch er maar bij voor de veiligheid; dit moeten de papa’s en mama’s doen dat raspen)

  • Ongeveer 250 ml water

  Voor het gemberbier:

  • Je verse gembersiroop met ingrediënten van hierboven

  • 4-5 gram gist

  • 2 – 3 eetlepels lepels citroensap

  • Iets meer dan 1,5 liter gewoon water

  • Optioneel: kruidnagel en/of vanillesuiker

  Hoemaakjeda?

  Gembersiroop:

  Rasp de gember en doe deze samen met de suiker in de kookpot met het water. Laat alles samen koken tot de suiker is opgelost en je een siroopachtige substantie hebt en laat afkoelen. Nadien zeef je het residu van de gember eruit en gooi je dit weg. Als het mengel niet echt stroperig genoeg wordt, dan kan je nog wat extra suiker en gember laten inkoken en dan komt het zeker goed. 

  Gemberbier:

  Doe alle ingrediënten uit het lijstje in een pot of ineens in de fles en roer tot de gist volledig is opgelost. Verdeel nadien over de propere flessen die je 2 à 3 dagen laat staan (uit het zonlicht). Je kan eventueel ook nog kruidnagel of vanillesuiker toevoegen.

  Opgelet! Gefermenteerde dranken zorgen ervoor dat flessen onder druk komen te staan. Ontlucht ze dus regelmatig want bij limoncello of grappa flessen durven de stoppen er af en toe wel eens af vliegen, maar dat is ook wat entertainment natuurlijk. Als je de drankjes na 2 à 3 dagen in de koelkast plaatst, wordt het fermentatieproces afgeremd, maar maak ze toch regelmatig eens open om de druk te verlichten (best 1 keer per dag!). 

  Houdbaarheid: ongeveer 2 a 3 dagen in de koelkast. 

  TIP: De gembersiroop is ook heerlijk om te gebruiken in cocktails of mocktails!

  Schol!