Van september tot
juni is “tussendoortjes” een extreem populaire zoekterm op het internet. Wat
zijn de beste opties? Hoe houd je het spannend voor je kids? Zijn rijstwafels
nu oké of niet? En kan die ene koek per dag écht kwaad? Want healthy
willen we wel, maar ook gemakkelijk en snel! Al deze vragen
zijn voedingscoach en slashparent Amélie niet vreemd. In haar praktijk en met
haar blog Goodnesst
helpt ze ouders op weg naar een gezond(er) gezin. Ze schreef zelfs een gratis ebook met 20 gezonde snacks voor kids. Bovendien werpt
ze elke weekdag gezonde tussendoortjes in de schooltassen van Nelle, Lou en
Jules, die ruim twee jaar op een Nederlandse school zitten.

10 op 10 voor onze Noorderburen

Op de meeste Nederlandse scholen noemen ze het 10-uurtje een “fruithapje”. Slim hé! Kinderen werken elke ochtend braaf en gedwee appels, peren, bananen, rozijntjes en noten naar binnen. En geen kind dat dit ooit in vraag stelt!

Dat maakt het tussendoortjesgegeven een stuk eenvoudiger, want minder keuze is meer gemak. Ook is er geen snack-afgunst onder de kinderen, tenzij je een kiwi cooler kan noemen dan een banaan.


De drie gouden snack-regels

No matter hoe goed of hoe slecht je school meewerkt, uiteindelijk beslis jij en alleen jij wat jouw kind meeneemt naar school.

In mijn praktijk en workshops deel ik altijd de volgende snacktips:

1.      Eiwitten en vetten

2.      Weinig of geen suiker

3.      Onbewerkte ingrediënten

Allé, ik gooi er gauw een 4e bovenop! Zero guilt als er af en toe een chocoladekoek in de boekentas van je kind belandt op extra chaotische ochtenden. Fruitschalen geraken op en bakken is simpelweg niet aan iedereen besteed.

De komende maanden licht ik telkens één tip kort toe en voeg ik er een gepast receptje bij.

Bijtanken met eiwitten en vetten

Kinderen zijn actieve beestjes en zeker op school verbranden ze massa’s energie.

Bijtanken met suiker en andere bewerkte koolhydraten is geen goed idee. Daar worden ze even heel hyper van (tof voor de juf), en daarna crasht hun energie (ook tof voor de juf).

De beste stoffen voor lichaam en brein halen ze uit eiwitten en vetten. Denk aan noten, zaden, havermoutpap, gezonde granola-repen, notenpasta om een stuk fruit in te dippen, kokos, en zuivel (biologisch, vol, en zonder toegevoegde suikers).

Vaak heeft een kind al genoeg met een stuk fruit en een handvol noten (true brain food!). Maar denk ook eens aan wat blokjes kaas met een paar snoeptomaatjes. Of vul een herbruikbaar knijpzakje met natuuryoghurt en geplette banaan.

Ook volkoren zadencrackers zijn een goede optie, natuur of met een hummusdipje bijvoorbeeld. Deze en deze crackers van den Delhaize zijn zeker ok.

Of maak ze zelf! Hieronder vind je een gemakkelijk receptje van zadencrackers met een goede dosis eiwitten, vetten en vezels.


Maak je zadencrackers zelf!

WATHEBJENODIG?

  • 50 g amandelmeel
  • 100 g havermout
  • 50 g pompoenpitten en 50g zonnebloempitten
  • 35 g gebroken lijnzaad
  • 1 ei
  • 2 el. kokosolie
  • 2 el. esdoornsiroop of honing
  • ¼ tl. zout


HOEMAAKJEDAT?

  1. Verwarm de oven tot 160°C.
  2. Smelt de kokosolie en laat even afkoelen.
  3. Meng alle droge ingrediënten in een kom.
  4. Meng het ei, de esdoornsiroop, en de gesmolten kokosolie in een andere kom.
  5. Voeg dit toe aan de droge ingrediënten en meng goed met een houten lepel of je handen.
  6. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en spreid het mengsel egaal uit (ongeveer ½ cm dik). Druk goed aan met je handen of een deegrol. Ik leg hiervoor altijd eeen tweede vel bakpapier op het mengsel, dan plakt het minder.
  7. Bak 20-25 minuten tot de randen goudbruin kleuren.
  8. Laat afkoelen en breek in stukken.
  9. Je kan de crackers ongeveer een week bewaren.

Vind hier het origineel recept.