Een beetje hipster heeft het natuurlijk áltijd in zijn kast staan: een flinke portie havermout. Zelfs de kinderen eten intussen gretig mee van de heerlijke vlokken, in een gezellige pap of krokante granola. Zo weet je meteen dat ze tussen alle snoeperijen en geweigerde stukken fruit door toch íéts gezonds binnenkrijgen. Handig ook voor wie niet graag elke week naar de winkel kan/wil hollen: havermout kun je máánden bewaren. Nóg niet overtuigd? Van ons krijg je nog zeven life hacks met dit gezonde graantje! 

header photo: Marco Verch

1. Lekker, lekkerder, lekkerst

First things first: havermout is lekker. Héél lekker. Als ontbijt uiteraard, maar je kunt er in de keuken nog veel meer kanten mee uit. Gezonde koekjes voor de koters? Check! Overheerlijke pannenkoeken op zondag? Double check! Een laagje crumble op je appelcake? Triple check! Probeer het zeker ook in hartige gerechten: het zorgt voor crunch in je salades en het geeft een zalig krokant korstje aan kip of andere vleesjes.

 yd9xxylG2nY3VpmChraqhsX0JK7Kz9fEqIDp7HaM.jpeg

www.libelle-lekker.be

2. Play time!

Speel niet met je eten? Oh jawel! Met havermout kun je de meest ge-wel-di-ge kleurrijke playdough maken. Meng 3/4 kop bloem, 1/2 kop water en 1 kop havermout tot een mooie pasta, voeg wat voedingskleurstof toe en klaar! Ideaal: het goedje is eetbaar, dus je hoeft niet bang te zijn dat er af en toe een stukje in een nieuwsgierig mondje verdwijnt. Uren speelplezier – en stilte – gegarandeerd.
Maison slash-tip! Helemaal scoren? Tegenwoordig bestaat er ook eetbare glitter, dus kun je je eigen glitter-klei maken...!!

nLmmxs6jYWPYKdxsGJHpGVnXsZGcRJgFPCYtA4SL.jpeg

loveplayandlearn.com 

3. Creatief met... haver

Nu je toch al zo creatief bezig bent met je kinders, kan er nog wel een knutselwerkje bij. Ga voor een hipstervariant van de aloude pastaschilderijtjes. Remember? Strijk wat lijm op een karton en laat hen losgehen met havermout, wat koffiepoeder, nog een snuifje suiker... dat stilleven verdient vast een plekje in de living  (of het kleinste kamertje).

ieqwvha8s0HfWd9viWpSA3AwgrHQCjtvUU3amuXL.jpeg

www.momto2poshlildivas.com 

4. Mooimakers

We woke up like this... Yeah right. Af en toe mogen we de natuur eens een handje helpen, toch? Zeker als je de voorbije nacht elfendertig keer uit je bed werd geroepen – drinken! knuffel! deken! pipi! nachtmerrie! – is havermout je redder in nood. In geen tijd maak je er een reinigend gezichtsmasker mee. De basis? Drie eetlepels gemalen havermout, een eetlepel heet water en een eetlepel honing. Vervang het water door yoghurt en het is éxtra voedend. Het ziet er jak uit, maar gewoon tien minuten laten inwerken op je gezicht en je hebt weer een zijdezacht babyhuidje.

8753BWSuEwkuqznQjhShk4rqBnaPzv4TO0Y0rnwb.jpeg

wikihow.com 

5. Bye bye jeuk

Ah, de vrees van elke ouder: de windpokken! Zodra je die eerste rode bultjes ziet verschijnen, weet je dat je eraan hangt voor enkele daagjes thuiswerken, het ene na het andere kinderprogramma op Netflix en ettelijke  'Noooo, niet krabben!'-varianten. Doe wat havermout in een washandje of tetradoek, knoop het toe en doe het in een lauwwarm badje. Het water wordt melkwit en zal de jeuk flink verzachten en de vlekjes doen uitdrogen. Grootmoeders trucjes werken nog steeds!

CV0g9EStqX5CDz4V6dRkkxfLOFvD3NWNBvKwNbog.jpeg

www.mamanaturelli.be 

6. Geurtjes-killer

Neem het jezelf vooral niet kwalijk als je koelkast kwalijke geurtjes verspreidt. Iedereen vergeet weleens een tupperwarepotje met een restje spaghetti of stevig stuk kaas achteraan op het schap. Serieus, it happens to the best of us! Neem een bakje havermout, zet het in de koelkast en binnenkort ruikt die weer, euhm, lentefris.

8FKzmbu3UuvFkBbUmocMUZgfyNwgZMjo34T5NjaS.jpeg

www.fabhow.com 

7. DIY-cadeautjes

Ongetwijfeld kunnen je kids grootouders, meters, peters en vrienden blij maken met bovenvermeld havermoutstilleven (of ze zullen toch heel goed doen alsof). Maar je kunt hen ook iets geven waar ze écht iets aan hebben. Een weckpot met alle ingrediënten voor havermoutkoekjes in laagjes én je favoriete recept doet weke harten smelten. Nog een topidee: maak eens zelf badbruisballen met haver. Baking soda, wat citroensap, essentiële olie, honing én havermout zijn het perfecte recept voor een superfizzy bath bomb. Iemand toevallig nog snel een presentje voor de juf nodig?

vsWCxjawHwpyxMkn195teXN7sfhzOBFuUoYqFGWR.jpeg

modernhomesteadmama.com

Check Lima Foods

Voor dit artikel werkten we samen met Lima Foods, een Belgisch bedrijf dat als sinds 1957 gezonde plantaardige voeding op de markt brengt in verpakkingen die zo weinig mogelijk impact hebben op het milieu. Het Lima-assortiment is ook keihandig voor drukke ouders die geen tijd hebben voor een uitgebreid ontbijt. Check de express havermout-varianten die je enkel moet aanlengen met koude of warme melk met – oh hipsteralarm – matcha, spirulina, superfruits en omega 3 als toevoegingen! 
w5Kwh70cS3ebagpSBQw3twD87bOJIsZfilkRM8Fe.jpeg


Hoe Maison Slash tegenover advertenties staat, lees je hier.