Met pasta scoor je een hattrick bij die kinders van je. Gooi er eens wat groenten tegenaan en iedereen is happy as a hippo. Zo ook bij onze gasthoofdredactrice Sofie Dumont, die er prat op gaat om elke dag vers te koken voor haar gezin. Toen we haar vroegen naar het recept waarmee ze altijd raak schiet, kregen we binnen de tien minuten (echt waar, niet gelogen!) een pasta zonder poespas, maar met véél groenten, voorgeschoteld. En lekker dat die was! 

In het eerste artikel dat we schreven samen met onze gasthoofdredactrice in juni Sofie Dumont, had Sofie Dumont het al kort over hoe (gezond) eten doorspekt zit in haar manier van opvoeden. Reden genoeg om haar te vragen om ons een gerecht voor te schotelen waarmee ze thuis altijd raak schiet én bovendien nog eens in een mum van tijd op tafel staat. En of ze daar in geslaagd is! 

Goede ingrediënten 

Dé tip die Sofie Dumont ons voorschotelt, zodra ze achter haar kookplaat gaat staan, is ‘koop goede ingrediënten’, met een stevige nadruk op dat tweede woord. Binnenkort tipt ze ons trouwens waar ze al die 'goede ingrediënten' gaat halen. Wist je al dat dé muzikale kookplaat voor Sofie Hypnotize U van N.E.R.D. is? Zet die gerust op om in de sfeer te komen voor je verder leest. ‘Als je met hoogwaardige ingrediënten werkt, hoef je helemaal niet zo veel snufjes boven te halen om een heerlijke maaltijd op tafel te toveren.’ Waar haalt Sofie dan die goede ingrediënten? ‘Ga naar de markt, zoek een goede beenhouwer, bakker, groentewinkel of ga op zoek naar een coöperatieve winkel zoals ik hier in Halle heb met ‘LOKAAL HALLE’ (n.v.d.r. dat blijft geschreven mét hoofdletters, krijgen we later van Sofies dochter Grace te horen)!’ 

Wahebdenodig? 

  • Pasta
  • Groene asperge 
  • Erwtjes 
  • Romeinse sla 
  • Parmezaanse kaas
  • Geitenkaas
  • Bieslook
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie 


   Hoedoededa? 

   1. Was alle groenten zorgvuldig en snij ze dan grof (die erwten uiteraard niet). Met een groot mes, gaat dat blijkbaar op 1-2-3 als we Sofie bezig zien. Ook de kaas kan je beginnen raspen en in stukken snijden. Ingrid krijgt al meteen de taak om de parmezaan te raspen. ‘Heeft je gezin honger?’, vraagt Sofie. ‘Zet ze dan mee aan het werk. Hoe meer volk mee helpt, hoe sneller alles klaar is!’ 

   2. ‘Een grote pot en een timer is al wat je voor dit recept nodig hebt’, krijgen we te horen. Timing is key, dus! Bestudeer even de kooktijd van het pastapak (bij Sofie waren er dat twee wegens niet genoeg overschot in eentje) en groenten. 

   3. Die groenten, daar valt blijkbaar mee te spelen. Sofie toverde erwten en groene asperges uit de koelkast, maar alle groenten die je hebt liggen en die je moet koken, kunnen dienen in dit gerecht. We krijgen te horen dat de asperges blijkbaar 2 minuten moeten koken en de erwtjes zelfs geen minuut. ‘Diepvrieserwten, hé, mannekes!’, kondigt Sofie aan. 

   4. Breng in een grote pot water aan de kook. ‘Alles in één pot koken, bespaart je een hoop afwas!’ We kunnen Sofie geen ongelijk geven. Eens het water kookt, voeg je de pasta, de asperges en de erwten op het aangewezen moment toe. Er komt nog een flinke snuif zout bij te pas. ‘Pasta moet koken in water zo zout als de zee’, tipt Sofie. ‘Ik moet dringend eens van de zee proeven’, schiet het door mijn hoofd. 

   5. Terwijl de groenten en de pasta koken, vertelt Sofie over mogelijke extra toppings. ‘Ik kook met ingrediënten, niet met recepten.’ We krijgen de tip om te kijken wat je in de (koel)kast hebt liggen en daarmee te experimenteren. Noten en zaden kunnen er zeker nog bij. En voor de liefhebbers van een stukje vlees, kan een kipfilet van pas komen. Heb je geen geitenkaas, maar wel feta of ricotta? Even goed! 

   6. Afgieten die handel als de timer bliept. Het enige wat je dan nog rest is ‘de assemblage’. Met vakkundige hand gooit Sofie de sla bij de pasta en groenten en werkt ze af met parmezaan, geitenkaas en olijfolie. Met als extraatje gehakte gekonfijte citroen en gember. ‘Ik zei toch dat je echt een grote pot nodig hebt’, lacht Sofie terwijl ze alles door elkaar mengt. Geen tien minuten later verorberen we een overheerlijke en supersnelle pasta bomvol groenten. Dat gaan we thuis ook proberen!