‘Wat eten we vandaag?’ Dé vraag waar we met z'n allen de kriebels van krijgen. Want waar haal je elke keer weer die inspiratie? Om je op weg te helpen, vragen we elke maand raad aan een slashparent/foodblogger (ja, dat is een dubbele slash). Deze maand laat blogster Annelies Vermeir ons meekijken in haar weekmenu. Annelies woont in Gent met haar man en twee energieke dochters van 5 en 8. Ze werkt fulltime voor de Ugent, heeft een succesvolle blog Een Lepeltje Lekkers, en is freelance actief als receptenschrijver en food fotograaf. Ook in haar vrije tijd is ze het liefst met eten bezig: rommelen in de keuken of haar voetjes onder tafel schuiven in een goed restaurant. Sinds de komst van haar twee dochters moet het koken wel wat meer vooruit gaan dan vroeger (toen ze nog uren in de keuken doorbracht). Daarom kiest Annelies voor originele gerechten die niet te moeilijk zijn, maar toch altijd nét dat beetje anders.

Kook je elke dag?

Vroeger wel, maar sinds dit jaar kook ik nog maar 5 keer per week. Door de hobby’s van de meisjes laten we hen op dinsdag en donderdag warm eten op school. Dat neemt ’s avonds toch wat stress en drukte weg.

Heb je tips om snel iets op tafel te toveren na een lange werkdag?

De diepvries is mijn beste vriend: overschotjes worden hier altijd ingevroren. Zo heb je nog iets achter de hand als je laat en moe thuiskomt, met twee hongerige kinderen aan je been. Het is ook handig om een snelle pasta in je kookrepertoire te hebben. Bij mij is dat penne met erwtjes en spek: alle ingrediënten heb ik standaard in huis, en dit gerecht staat in minder dan een half uur op tafel.

Zijn er ook gerechten die je expres in grote porties maakt, voor de diepvries?

Ja, dat doe ik regelmatig. Ik zorg altijd dat ik spaghettisaus in de diepvries heb. Ook soep wordt altijd ‘in het groot’ gemaakt. Daarnaast zijn er nog wel enkele gerechten waarvan ik vind dat ze evenveel tijd kosten voor 1 als voor 5 porties: vol-au-vent, stoofvlees of goulash, appelmoes, kip tikka masala, vegetarische curry, …

Eten de kinderen mee wat de pot schaft?

Ja. Ik heb nog nooit iets apart gekookt voor de kinderen. Uiteraard gaat dat niet altijd even vlot (en ja: dat is voor mij soms heel frustrerend) maar eigenlijk hoeft dat ook niet. Ik wil hen laten kennismaken met verschillende smaken en texturen. Zo kunnen ze hun eigen smaak ten volle ontwikkelen.

Als er geen tijd is om vers te koken, naar wat grijp je dan?

Als ik niet kook, dan laten we al eens een spaghetti van Bavet thuis leveren, halen we Thais af of gaan we met z’n allen frietjes eten.

Onthul ons jouw weekmenu!

Yes, ik maak bijna elke week een weekmenu. Op zaterdagochtend stel ik het menu samen en nog voor de middag zijn alle boodschappen in huis. Tijdens de week haal ik soms nog wat ‘speciallekes’ tijde,s mijn middagpauze (bv. verse vis of ingrediënten die ik liever in een speciaalzaak haal). Twee keer per week kook ik vegetarisch: een bloemkoolrisotto en een curry. Beide gerechten staan op een half uurtje op tafel. De curry is een low budget maaltijd met ingrediënten uit de voorraadkast. Voor de bloemkoolrisotto gebruik ik risoni (Griekse pasta die eruitzien als rijstkorrels), waardoor het gerecht sneller klaar is dan een gewone risotto. Er staan ook twee gerechten van mijn eigen blog op het menu. Mijn ‘balletjes in tomatensaus met een twist’, want ik meng het gehakt met geraspte courgette. Ideaal om moeilijke etertjes wat meer groenten te doen eten. Het stoofpotje met kip is dan weer pure comfort food. Geen Marsala in huis? Gebruik dan een scheutje wijn of porto! Of laat de drank gewoon weg. Het visgerecht komt uit Dagelijkse Kost. Zie je er tegenop om zelf vis te paneren? Gebruik dan fishsticks. Goedkoop, gemakkelijk en echte kinderkost!