Wie o wie kan er tegen een snoepreep nee zeggen? I can't hear you! En om jullie helemaal stil (en aan het kokerellen) te krijgen, delen we graag een recept om je eigen homemade Milky Way te maken. Want wat je zelf doet, doe je meestal beter. En het gevoel dat het allemaal wat gezonder is krijg je er extra on top. Slashparent Elke van Nenoo ging aan de slag, en na poging 2 had ze een overheerlijke en zelfgemaakte snoepreep te pakken.

ELKE

Ik beken: ik ben een snoeper, zeer letterlijk.  Ik ben van het soort ouder die als de kinderen een snoepje krijgen, er stiekem zelf nog eentje extra wegsteekt. Of ook die ouder die, als de kinderen in bed liggen, eens in de snoepkast gaat kijken  wat er te rapen valt. Ik weet dat ik dat beter niet zou doen, mijn buikspieren zijn het daar volkomen mee eens. Maar goed, je bent een snoeper of je bent het niet.

Daarnaast heb ik een serieuze boon voor koken en ontwikkel ik zo nu en dan een voorliefde voor het maken van iets specifieks. De laatste maanden is dat meer en meer ‘homemade candy’. Op de één of andere manier denk ik dat het veelvuldig gebruik van suiker in mijn eigen keuken toch iets liever is voor de vetproductie van mijn lichaam dan hetgeen ik koop in de winkel.

Dat allemaal om te duiden waarom ik het in mijn hoofd kreeg om homemade Milky Ways te maken. Mijn eerste batch mislukte schromelijk en ligt nu met veel gebaar tussen het restafval van ons huishouden. Dit is mijn tweede poging en trekt er - al zeg ik het zelf - een pak meer op. Of het echte Milky Ways zijn, dat durf ik niet te zeggen, maar all the way zalig zijn ze wel!

milky way (9 van 11)

Wathebjenodig?

  • 200 gr kristalsuiker
  • 35 g glucose
  • 8 cl water
  • 8 g gelatine
  • zaadjes van 1/2 vanillestokje
  • eiwitten van 2 eieren
  • 20 gr melkpoeder
  • Een lat chocolade (melk of puur of een combi van beide)
  • Eventueel cacaopoeder voor een diepere chocoladesmaak

Hoemaakjeda?

  • Klop de eiwitten op
  • Week de gelatine
  • Kook glucose, water, vanille en suiker tot 115 graden Celcius (meten met kookthermometer)
  • Voeg het warme mengsel toe aan de opgeklopte eiwitten en laat verder kloppen tot het mengsel afgekoeld geraakt, voeg er ondertussen ook de uitgeknepen gelatine, de zaadjes van de halve vanillestok en het melkpoeder aan toe. Wil je een diepere chocoladesmaak, voeg er dan nu ook het cacaopoeder aan toe.
  • Kieper het mengsel uit in een met bakpapier bekleedde vorm en laat opstijven. Van zodra het opgesteven is, laat je de chocolade smelten en snijd je de grote witte massa met een scherp mes in blokjes.
  • De blokjes besmeren met chocolade en hard laten worden.

zelgemaakt milkyway