Kids die hun eigen lunchbox samenstellen? Klinkt als een droom! Volgens de Montessori-wijze kan dat zeker. We stelden een lijst samen van toffe tips om de lunch voor je kids nóg beter te maken. En dat met de hulp van je kind!

1. Laat je kind helpen bij het samenstellen van de lunchbox.

Kinderen kunnen al heel snel helpen met kleine taakjes om zelf hun lunch klaar te maken. Al vanaf 5-jarige leeftijd zouden kinderen hun eigen lunchbox volledig kunnen samenstellen. Waarom? Dan voelen ze een soort van eigenaarschap over hun lunch en eten ze zeker dingen die ze lusten! Je kan beginnen met druiven in twee te snijden, of gewoon de schaal van een eitje eraf pulken. Simpel, niet?

2. Zorg er voor dat het makkelijk te eten is.

Eten met sausjes die overal af druppen? No way! Zorg er voor dat je kind alles makkelijk en mess-free kan eten! Pasta, gesneden groentjes zoals komkommer of wortels, slaatjes en zelf sushi, de keuzes zijn eindeloos. En nog eens lekker ook! 

3. Gebruik lunchboxen die makkelijk te openen en sluiten zijn.

Heeft je kind elke keer last met hun eigen lunchbox open te krijgen? Misschien wordt het dan tijd voor een andere! Wanneer kinderen makkelijk aan hun lunch kunnen, hebben de begeleiders meer tijd om andere kinderen te helpen. En je kind voelt zich super sterk, want dat doen ze helemaal op hun eentje!


4. No-waste lunch!

Montessori scholen vragen meestal om waste-free te blijven. Voorverpakte snacks en boterhammen in plasticfolie zijn dus afgeraden! Geef je kinderen een klein doosje met losse groentjes of crackers mee. Deze kan je vaak in grote hoeveelheden in de winkel vinden. En 't is ineens goed voor de planeet! Jippie!

5. Samen bakken!

We weten het, niet iedereen heeft daar altijd tijd voor! Maar koekjes uit de winkel zitten meestal vol met extra suikers en toegevoegde smaakstoffen. Zoals we weten zijn deze niet altijd goed voor je kids. Bak bananenbrood, muffins, een quiche samen met je kind en geef deze mee naar school! Je kind leert zo hoe eten gemaakt wordt en kan meteen gaan pronken bij klasgenootjes hoe ze dit 'helemaal zelf gemaakt hebben'! En je hebt ineens een lekkere snack voor jezelf. Win, win, dus!

6. Stel een balans op.

Een gebalanceerde lunch is su-per belangrijk voor kinderen! Bij Montessori proberen ze zoveel mogelijk te mikken op proteïne, groentjes, fruit, granen en een beetje zuivel. Zo krijgt je kind een gebalanceerde maaltijd die nog eens lekker is, ook! Tip: Montessori scholen zijn vaak ook noten-vrij, dan kan je zeker zijn dat kindjes met een noten-allergie veilig zijn.


7. Ga samen winkelen!

Je kind leert enorm veel van samen winkelen. Ze leren al snel dingen te vinden die zij zelf lekker vinden en ook nog eens voedzaam zijn. Zo moet je niet constant alleen denken aan mogelijke lunch-ideeën. Je kind kan perfect meehelpen en vaak hebben zij ook nog eens super toffe ideeën! Oudere kinderen leren mee om voedingslabels te lezen. Kei handig!

8. Plak o-ve-ral namen op.

"Het is die ene blauwe brooddoos met Elsa op!" Geef toe, hoe vaak heb je al de juiste brooddoos moeten zoeken tussen allemaal dezelfde blauwe Elsa-dozen? De kans is dat er wel minstens één kind dezelfde brooddoos heeft als die van jou. Het beste is om kleine labels op de lunchbox te plakken. Dan kan je kind al snel zien welke van hen is én spaar jij tijd uit, want je moet niet meer naar de juiste zoeken! Klinkt geweldig!

9. Duurzaam en BPA-vrij!

Een lunchbox die je 10 jaar lang kan blijven gebruiken? Oh ja-haaaa! Het lijkt misschien wel een grote kost in het begin, maar geloof ons: je gaat er nog ja-renlang plezier aan hebben. Er zijn een hoop super toffe opties om uit te kiezen die nog eens goed voor het milieu zijn ook! Ideetjes nodig? Deze RVS brooddoos met handige koeltas, Happy Goods RVS lunchbox, en ColourFarm Ecologische Bento lunchbox zijn al kei-toffe opties voor lunchboxen!

Nog meer inspiratie nodig voor lunch ideeën? Kijk hier voor meer toffe ideetjes!

In dit artikel gebruiken we affiliatie links. Dat wilt zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat wij daar een klein percentage van krijgen. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt ons alleen bij het ondersteunen van Maison Slash. Waarvoor dank!