Allemaal gezellig enzo dat samenkomen tijdens de kerstperiode. Maar met een grote familie kan het tijdens de feesten wel eens wringen als het op eten aankomt. Enter de kerst-pizza: een pizza-party die zowel carnivoren, flexi-, als vegetariërs een geweldige avond bezorgt. Stel: je hebt een heel gevarieerde groep aan tafel: van alleseters tot vrouwen in verwachting, vegetariërs en flexitariërs, enkele moeilijke eters en kinderen van alle leeftijden. Normaal voorzie je dan een handige ovenschotel die je grotendeels op voorhand kan maken. Maar met zo'n uiteenlopend publiek wordt dat toch een lastige opgave. Maak het je niet moeilijk en ga voor een pizza-party! Waarom niet? Voorzie kleine pizza's en lekker veel variatie in beleg. Zo zet je iedereen aan het werk en je bezoek is zelf verantwoordelijk voor wat ze op hun pizza leggen. Hoera voor jou! Pizza's zijn daarenboven ook nog eens héél kindvriendelijk, tijdsbesparend én lekker in budget (die feestdagen zijn al duur genoeg!!).

kerstpizzaHoe bereid je een kerst-pizza-party voor?

Het allerbelangrijkste: bedenk op voorhand hoeveel werk je zelf wil doen en hoeveel werk je je gasten wil laten doen.

Kies het pizzadeeg

  • de strever-versie: maak je pizzadeeg helemaal zelf
  • de 'ik doe mijn best'-versie: koop een pizzadeeg-mix in de supermarkt. Je dient alleen olijfolie en water te te voegen en goed te kneden. Het is ook een leuke kinderklus als je zelf kinderen in huis hebt :) Daarna moet je het deeg goed uitrollen en kan je beginnen met uitsteken.
  • de 'ik laat het compleet los- lazy'-versie: je koopt kant-en-klare pizza-vellen uit de koelafdeling. Je hoeft enkel nog mini-pizzaaatjes uit te steken. Dat kan met een speciale uitsteekring, of gewoon met een ontbijtkom. Leg de uitgesneden pizza's op een bord, laat ze niet te veel overlappen en leg tussen de lagen in een velletje vershoudfolie, zo gaan ze niet aan elkaar kleven. Bewaar ze in de koelkast tot vlak voor je ze gaat beleggen. (Als je al dat uitsteken niet ziet zitten kan je gewoon ook voor vierkante pizza's kiezen)
IMG_3526Kies het beleg
  • Saus : Je kan tomatenpuree, passata of kant-en-klare spaghettisaus kiezen. Maar denk ook eens verder dan tomatensaus. Pesto, tapenades of zelfs smeerkaas (eventueel een variant met ham) kan ook heel lekker zijn als basis.
  • Groenten: Winnaars zijn alvast paprika (3 kleuren), tomaat, champignons, rode ui, chillipeper, look, olijven... Maar denk ook eens aan courgette, artisjok, witloof,...Als het feest enkel uit volwassenen (en grotere kinderen) bestaat, kan je zelfs voor de ultieme lazy-optie gaan: laat het bezoek de groenten ook zelf snijden!  Voorzie gewoon enkele kleine snijplankjes en enkele scherpe messen, en zorg dat alle groenten goed gespoeld zijn. het bezoek snijdt zelf af wat ze willen en de groenten die overblijven zijn makkelijker te bewaren om later te verwerken. Ha!
  • Kaas: Voorzie sowieso gemalen kaas, mozzarella, geitenkaas, ..
  • Vlees en vis: Een beetje hamblokjes, spekblokjes, salami, gerookte kippenfilet, gezouten ansjovis, eventueel met kappertjes en tonijn in blik doen het altijd goed.
IMG_3528

Nu nog bakken, en klaar!

Voor een kerst-pizza-party is een pizzarette-toestel uiteraard superhandig.  Maar als je niet zo'n fancy schmanzy toestel te pakken krijgt, kan je in het midden van de tafel ook enkele bakplaten en roosters plaatsen met wat bakpapier. Dan is het eerst van iedereen samen beleggen, en vervolgens duw je de bakplaat de oven in. (Mogelijk in een paar shiften).  De pizza's hebben maar 10 à 15 minuten nodig, dus net genoeg tijd voor de volgende lading eraan komt. yentlIk ben Yentl, Slashtante van Stoere Wout (7) en toffe Robbe (5). Ik woon sinds twee jaar als Vlaming in Zeeland, maar steek nog elke dag de grens over voor het werk. Na een drukke werkdag trekt ik graag het bos in met Kato, mijn Duitse dog of gooi ik de stress van me af in de keuken. Ik hou van koken, maar nog meer van eten, dus focus me op gemakkelijke en snelle recepten met een gezonde twist. Deze receptjes deel ik graag met jullie op mijn blog www.altijdanders.com. Verwacht geen klassieke keuken, maar vooral verrassende recepten met een buitenlands tintje!