Brooddozen vullen is niet alleen een tijdrovend onderdeel van de ochtendrush, het is voor vele ouders een ware hoofdbreker. Het succes van twee eerste delen van de [lunchbox EHBO] bevestigde ons vermoeden. Er heerst een schrijnend tekort aan brooddoosinspiratie onder slashparents!

We wéten wel in grote lijnen wat niet mag, en we willen het heel graag goed doen. Maar we hebben gewoon geen tijd voor al die Instagram- en Pinterestwaardige gezonde creaties. Geen nood, in deel 1 en deel 2 van deze [Lunchbox-EHBO] deelde slashparent Amélie al twee gemakkelijke en gezonde receptjes voor in de lunchbox. Deze week schotelt ze een nieuw lunchreceptje voor : spinazie-quinoa-kaastaartjes die wat ons betreft ab-so-luut het proberen waard zijn.

Quinoa, lusten ze da?

Quinoa is al lang geen onbekende meer bij heel wat Vlaamse gezinnen. Maar hoe maak je het klaar, hoe maak je het lekker(der), en hoe schotel je het in hemelsnaam voor aan je kinderen? AMELIE Ik geef toe dat mijn kinderen hun eerste hap quinoa liever uitspuwden dan inslikten. En ik moet zelf bekennen dat ik ook niet meteen verkocht was. Maar doorheen de tijd heb ik het beestje leren beheersen en draait quinoa in ons gezin elke week lekker mee. Het is dan ook een prachtig zaadje (ja, quinoa is een zaad en geen graan) boordevol essentiële eiwitten, vezels, ijzer en vitamine B. Een ideale vleesvervanger dus, die bovendien glutenvrij is.

Lunchboxrecept 3: Spinazie-quinoa-kaastaartje!

Quinoa in de brooddoos is geen evidentie, en na een klein ongelukje (tja, een goedkope brooddoos durft wel eens open te springen in de boekentas, glups) ging ik op zoek naar een lekvrijer alternatief. 20180117 17-01-2018 10-44-58   Het resultaat was een soort muffin, mini-quiche, of ook quinoa bite genaamd. Bij ons thuis heet het gewoon “zo’n groen kaastaartje met quinoa”. Hoe je het ook noemt, het heeft helemaal zijn plaats in de gezonde brooddoos. Ze zijn boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen, en zullen je kind een paar uren zonder honger houden. Het is bovendien super gemakkelijk te maken, met slechts 4 ingrediënten. En, niet onbelangrijk, je kan ze prima invriezen. Cook once, vul de brooddoos many times! Voel je vrij om er ook andere ingrediënten aan toe te voegen, zoals hamblokjes, gedroogde tomaat, fetakaas, etc. Alles kan.

Wathebjenodig? (Voor 12 taartjes)

 • 300 gram gekookte quinoa (ongeveer een beker ongekookt, en 2 gekookt)
 • 150 gram geraspte kaas + 50 extra om te gratineren. Ik gebruik Gouda.
 • 200 g verse spinazie, of diepvries (ontdooid en vocht eruit geknepen)
 • 3 eieren
 • ½ tlp. zeezout
 • Optioneel: een teentje knoflook, geperst, of wat knoflookpoeder
20180117 16-01-2018 14-23-00

Hoemaakjeda?

 • Kook de quinoa (hoe? zo! ). Ik doe altijd een scheut tamari (een soort sojasaus) bij het kookwater voor extra smaak.
 • Verwarm de oven op 180°
 • Doe de spinazie en eieren in een blender en mix tot een grove massa (ik maal de spinazie niet helemaal fijn, maar het kan natuurlijk). Als je geen blender hebt kan je de spinazie ook gewoon grof snijden en de eieren loskloppen.
 • Meng nu alle ingrediënten in een kom en vul er de muffinvormpjes mee.
 • Bak gedurende 15 à 18 minuten tot de kaas goudbruin kleurt.
 • Laat de taartjes helemaal afkoelen vooraleer je ze uit de muffinpan haalt.
 • In de koelkast blijven ze een week goed, in de vriezer bewaar je ze tot 6 maanden
20180117 17-01-2018 11-04-10

Et voila!

Naargelang de eetlust van je kind doe je er één à drie in de brooddoos. Ook al bieden ze alles wat je kind nodig heeft voor een complete maaltijd – eiwitten, koolhydraten, vetten – voeg ik er graag wat rauwkost aan toe. Volgende maand een nieuwe brooddoos-tip!