Brooddozen vullen is niet alleen een tijdrovend onderdeel van de ochtendrush, het is voor vele ouders een ware hoofdbreker. Het succes van het eerste deel van de [lunchbox EHBO] bevestigde ons vermoeden. Er heerst een schrijnend tekort aan brooddoosinspiratie onder slashparents. Wat moet erin? Wat mag erin? Wat is not done? Hoog tijd om hulp in te roepen van slashparent én voedingscoach Amélie!

Deel 1 van de [Lunchbox EHBO] is druk gelezen en gedeeld. Daarom geeft voedinsgcoach en blogger Amélie ons de komende weken nòg drie extra receptjes om in no time een gezonde en lekkere brooddoos te vullen.

Wat moet/mag er in de brooddoos? De theorie:

Ik heb een afkeer van moeten en mogen en so-called verboden ingrediënten, maar ik merk dat de meeste mensen houden van richtlijnen als het op voeding aankomt. Begrijpelijk. En daarom kon je in deel 1 lezen hoe de perfecte brooddoos er uitziet. Klik hier voor een opfrisser of als je het artikel hebt gemist.

Vis in de brooddoos? Het kan!

Vis is niet altijd even populair. en wordt zeker niet door elk kind met luidkeels enthousiasme onthaald. Het gebeurt dus zelden dat vis tot in de lunchbox geraakt. Nochtans is vis supergezond! Het is een geweldige bron van eiwitten, mineralen, en gezonde vetten. Goed voor hart en hersenen dus, en redenen genoeg om het minstens twee keer per week op het menu te zetten. Hoe krijg je dan wel vis in het systeem van je kinderen? Door het lekker en fun te maken. En dan bedoel ik niet in ketchup-gedrenkte fishsticks. Maar wel via een zelfgemaakte zalmburger, makreelkoekjes, of dankzij het brooddoosrecept van deze week: de tonijndip! (Doe uiteraard enkel gebakken, gerookte, of ingeblikte vis in de lunchbox, tenzij er op school een koelkast is.) 20170612_Tuna Dip_Selection-002

Lunchboxrecept 2: Supergemakkelijke en snelle tonijndip

Ken je die smodder-tonijnsalade met veel teveel mayonaise en 'we weten niet vanwaar-tonijn' uit de supermarkt of  van bij "slager Dirk"? Wel, deze tonijndip is totaal niet vergelijkbaar, want duizend keer gezonder, én lekkerder! Het neemt je welgeteld 60 seconden om deze salade te maken in een keukenrobot, en je kan de verse dip een week in de koelkast bewaren. Nog een pluspunt: aangezien je voor dit recept tonijn uit blik gebruikt, is het kwikgehalte laag, en wordt het niet slecht in de boekentas.

Wathebjenodig?

  • 2 blikjes tonijn (lees hier welke je best kiest )
  • Citroensap naar smaak
  • Peper
  • Peterselie, of andere kruiden (vers of diepvries)
  • Optioneel: mosterd, ricotta, tahini (sesampasta), lijnzaad, milde paprika, curcuma...
Selection_Deel2

Hoemaakjeda?

  • Open de blikjes en giet de olie in een glas (bewaar voor straks)
  • Gooi alle ingrediënten (behalve de olie) in een keukenrobot, en mix het geheel
  • Giet er tijdens het mixen wat van de bewaarde olie bij om tot een gladde massa te komen. Proef en voeg peper of citroen toe naar smaak. Als de dip te zout smaakt, voeg ik er wat ricotta aan toe om de smaak te neutraliseren.
  • Bewaar maximaal een week in de koelkast 
Selection_Deel2-002

Et voila!

Voor dit recept is een brooddoos met vakjes super handig. Ik vul één vakje met tonijndip, eentje met wat zadencrackers, en de rest met rauwkost. Volgende maand een nieuwe brooddoos-tip! Selection_Deel2-004