Je wist het of je wist het niet: maar naast  oprichter van Maison Slash is onze eigenste Anne ook mamavanvijf. Met haar vijf zot leuke kinderen duikt ze regelmatig in de keuken voor de heerlijkste en meest super haalbare recepten voor drukbezette gezinnen. Vanaf nu deelt ze haar recepten ook regelmatig hier, speciaal voor slashparents. Beginnen doet ze met donuts uit de oven!

Recepten vinden die gemakkelijk, snel, lekker én tof met kinderen te maken zijn. Het lijkt intussen de specialiteit van mamavanvijf. Zo spotte ze onlangs een recept voor donuts uit de oven. Donuts zijn intussen zot populair bij kinderen en tieners. Maar ze zelf maken, is soms wat van wowie. Ze worden namelijk vaak gefrituurd en dat zien wij dan weer niet zitten. 

Anne werd geïnspireerd door dit Amerikaans recept. Met speciaal voor Valentijn donuts in hartjesvorm, want ook de liefde van ouders gaat door de maag. Vergeet dat niet, kinders!) Vanwege de Amerikaansheid is het recept opgebouwd in "cups en teaspoons". Je kan dit gemakkelijk omrekenen naar gram maar je kan in veel winkels ook gewoon Amerikaanse maatcups kopen. Handig!

Wat heb je nodig?

Voor de donuts:

 • 2,5 teaspoon droge gist
 • 1 eetlepel plus ⅓ cup kristalsuiker, apart
 • ¼ cup + ½ cup lauw melk, apart
 • 2 eetlepels gesmolten boter
 • ¾ teaspoon keukenzout
 • 1 groot ei
 • 1 teaspoon Meyer citroenzeste
 • 0,5 teaspoon gemalen kardamom
 • 2,5 cup bloem

Voor de glazuur:

 • 1 teaspoon Meyer citroenzeste
 • 2 eetlepels versgeperste Meyer citroensap
 • 2 eetlepels volle melk
 • ¼ teaspoon kardamom
 • snufje zout
 • 1 eetlepel gesmolten boter
 • 2 cups poedersuiker

Oedoededa?

 1. Roer in een grote kom (of mixer) de gist, 1 eetlepel kristalsuiker, ¼ cup lauwe melk. Laat dit 5 minuten rusten. De gist moet schuimig zijn.
 2. Ondertussen meng je de resterende suiker, ½ cup lauwe melk, gesmolten boter en zout. Zodra de gist gerezen is, voeg je deze twee mengsel bij elkaar. Hier voeg je ook nog het ei, de Meyer citroenzeste en de kardemom aan toe. Roer totdat alles goed gemengd is.
 3. Voeg nu de bloem toe. Als je een keukenmixer gebruikt, zet je nu de deeghaak erop, op een lage snelheid. Anders gebruik je een stevige houten lepel. 
  Meng ongeveer 2 minuten totdat het deeg van de zijkanten van de kom begint te trekken. Als het deeg erg plakkerig is, voeg dan 1 eetlepel bloem per keer toe tot het goed samenkomt. Let op: probeer zo min mogelijk bloem te te voegen en zorg ervoor dat je NIET meer dan ½ cup extra bloem toevoegt, anders worden de donuts droog en taai.
 4. Zet de mixer op medium en kneed het deeg 5 minuten. Zonder mixer kan je het deeg op een licht met bloem bestrooid werkblad leggen en ongeveer 8 minuten kneden tot het glad en elastisch is.
 5. Doe het deeg in een propere, licht geoliede kom. Dek het af en laat het op een warme, tochtvrije plaats rijzen tot het verdubbeld is in grootte (afhankelijk 1 tot 2 uur lang).
 6. Als het deeg verdubbeld is, leg je het op een licht met bloem bestrooid werkblad en rol je het met een deegroller uit tot ongeveer 1,3 cm dik. Gebruik een donut snijder om er zoveel mogelijk uit te snijden en rol de stukjes dan opnieuw op. Herhaal tot het deeg op is. Als je graag ook hartjes bakt, kan je een hartjesvorm gebruiken, of elke andere vorm die je wilt.

 7. Leg de donuts op bakpapier, op een bakplaat (dit kunnen er meerdere zijn), dek ze af en laat ze weer rijzen tot ze verdubbeld in grootte zijn.
 8. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bovenkant van de donuts met gesmolten boter en bak ze precies 7 minuten. Niet te lang bakken, ook al zijn ze niet goudbruin. Hierna laat je ze even afkoelen terwijl je het glazuur maakt.

 9. Meng de Meyer citroenzeste, het citroensap, de melk, de kardemom, het zout en de gesmolten boter in een kom. Voeg de poedersuiker toe en klop tot een gladde massa.

 10. Dop de donuts in het glazuur om ze aan alle kanten te bedekken, behalve de bodem. Leg ze op een rooster en laat ze ongeveer 20 minuten opstijven voordat je ze serveert.

 11. Smullen maar!