In het eerste
artikel over gezonde tussendoortjes
leerden we van voedingscoach en blogger Amélie
dat onze kiddos vooral snacks met eiwitten en vetten nodig hebben om hun energie (de juiste, niet de hippeflippe energie!) op pijl
te houden. We kregen er een supergemakkelijk receptje bij van héérlijke
zadencrackers die menig kindertjes hebben doen zingen als een olijk kanariepietje. Deze keer heeft
Amélie het over suiker, en dan vooral het weglaten ervan. Oké, daar gaan we...

DE ZOETE ZONDE

In onze Westerse cultuur associëren we tussendoortjes automatisch met zoet. Waarom? Tja, een cultureel patroon verander je niet zomaar. En de gedachte dat kinderen hun energie uit koolhydraten halen zit er bij de meesten erg goed ingebakken. Deels terecht want ons lichaam zet glucose om in energie, maar we hebben er écht heel weing van nodig. En de rest (althans de fructose die niet wordt omgezet in onze energiebron glucose) slaan we op in de vorm van, ja... VET.

dAeusxpBc5TuqbmKDIM18VgVLLInGXnMi3eRCRg9.jpeg

HOEVEELZOETISDANGOED?

De huidige richtlijnen adviseren dagelijks minder dan 6 theelepels suiker te eten. Dat is minder gemakkelijk dan het lijkt, wetende dat de gemiddelde Vlaming er zo’n 17 per dag eet. En bij kinderen ligt dit getal nog hoger, deels door “gezond” uitziende producten als granola, fruitrepen, rozijnen, fruitsappen, en smoothies.  

WAT KAN DAN WEL?

Er zijn genoeg suikervrije snacks. Denk maar aan rauwkost – al dan niet met dip -, een prikkertje met olijfjes en snoeptomaatjes, kaasblokjes, een hardgekookt eitje, gemengde noten, volkoren rijstcrackers of zadencrackers.

Mission impossible om je kind hiermee naar school te sturen? Ik hoor wel vaker van ouders dat ze hun kind niet willen “marginaliseren” met snacks die afwijken van de norm. Begrijpelijk.

De meest laagdrempelige stap is om koeken en ander zoet te kopen bij bio- of natuurwinkels. Die zijn doorgaans (met de nadruk op doorgaans) vrij van E-nummers, gehydrogeneerd palmvet en geraffineerde suikers.

Verder raad ik aan fruitsapjes en commerciële smoothies weg te laten, want die bevatten maar liefst 6 tot 10 suikerklontjes per portie!

rR2NvfQabuUvW7slbBgH6xcOP3pzJJJeai2Wce8k.jpeg

BAKKEN IS DE BOODSCHAP

Persoonlijk pleit ik voor zelfgemaakt. Het is de beste manier om te weten en controleren hoeveel suiker je kinderen binnenkrijgen. Bovendien is samen bakken een perfecte manier om je kids even van de Ipad weg te houden op een regenachtige middag. Win-win, we say!

Hieronder vind je een receptje van heerlijke flapjacks ofte smeeuïge havermoutrepen, met pindakaas, banaan, en pecannoten. Heerlijk en suikervrij!

PhZBGUV0HRWmMU6O3yItpwDIouulGtOJtdu3jN1e.jpeg

Wathebjenodig?

Voor 8 flapjacks:

 • 2 overrijpe (belangrijk!) bananen
 • 150g havermout
 • 65g pecannoten
 • 3 el. pindakaas (100% pinda)
 • 35g rozijnen
 • 2 el. kokosolie
 • Optioneel: 1-2 el. ahornsiroop*

*Ik raad dit wel aan als je kinderen zoetebekken zijn. Je kan dan best iets zoeter starten en stilaan afbouwen.

bu34CTBSELiigLYu7ABBFjKbYEGNBqLNn2egB3Z1.png

Hoemaakjedat?

 1. Verwarm de oven tot 180°C
 2. Smelt de kokosolie.
 3. Prak de bananen en meng alle andere ingrediënten erdoor.
 4. Bekleed een kleine ovenschaal met bakpapier (die van mij is 16  x 22cm) en schep het mengsel erin. Strijk glad en druk goed aan met een lepel.
 5. Bak 30-35 minuten tot de bovenkant goudbruin kleurt.
 6. Laat helemaal afkoelen en snijd in 8 stukken (of meer voor kleine kinderen).

De flapjacks bewaar  je ongeveer een week afgedekt in de koelkast.

Tip: deze zijn ook prima voor extra drukke ochtenden!  


Vind hier het origineel recept.