Toen parentpreneur Stefanie nood had aan een ontmoetingsruimte voor ouders en kinders, vond ze er geen. Ok, dan doe ik het zelf, dacht ze. Enter haar "kids experience café" Amélie + Moi, een plek waar ouders en kinderen kunnen shoppen, eten en spelen. 
Maar eerst nog even dit: want wat betekent het woord #parentpreneur dat je in de titel leest? Het is een samentrekking van parent + entrepreneur = parentpreneur. In deze reeks belichten we nl. slashparents die hun eigen onderneming zijn gestart. Niet gewoon werkende ouders, maar moeders en vaders die de sprong hebben gewaagd om zelf iets uit de grond te stampen (en specifiek dan nog in de wereld van #parentfriendly shizzle). 

VS8hNrRj40mFSpMmCNjHPeZnZCO4jHgSBsYmYAit.jpeg

Amélie + moi, watisda?

Bij Amélie + Moi staat alles in het teken van kleintjes en hun ouders: van het vers (en zoveel mogelijk bio) eten op maat voor jong en minder jong tot het comfort van de speelruimte, verzorgings- en parkeermogelijkheden, en ga zo maar door! Bij Amélie + moi kunnen kinderen met elkaar en de volwassenen bonden, terwijl ouders tot rust komen en lotgenoten ontmoeten. Spelen kan hier naar hartelust, maar ook ontzorgen en onthaasten krijgen een grote rol. Er worden ook workshops en lezingen georganiseerd, omdat creativiteit en educatie vooropstaan. Hier is IEDEREEN welkom. Of je nu borstvoeding geeft of voor de fles kiest, Rapley aanhangt of pap pureert, luiers was of weggooit, ... Maakt niet uit, want we are all in this together! 

6UeTdy3hFbTqDHA7qJQEeOHbSsTAP198HqW9Qjc8.jpegUit het hoofd van? 

Stefanie Canu is geboren in Gent op 29 april 1977: 'Ik ben hier ook opgegroeid, maar mijn roots zijn ruimer. Mijn moeder is Vlaamse, mijn vader een Italiaan uit Sardinie. Hij kwam naar Wallonië met zijn ouders toen hij 5 was. Ik ben enig kind, klinisch psychologe en Gestalttherapeute. Mijn vriend Daniel is Engels. We hebben elkaar 14 jaar geleden ontmoet in Bolivië, heen en weer gereisd tussen Gent en Londen, en later een jaar lang samen gereisd. Nadien vestigden we ons in Amsterdam waar Amélie in 2013 is geboren. Daarna heb ik een postnatale depressie doorworsteld. Dat werkwoord gebruik ik bewust, want het was een échte worsteling. Nu kan ik mezelf met meer mildheid benaderen, gelukkig! Waar ik vroeger de eigenares van 1 miljoen lego blokken was, verdrink ik nu in roze en glitter (tot zover mijn poging een gender neutrale omgeving en opvoeding aan te bieden, haha!) 

Waarom een plek met zoveel aandacht voor kinderen?

'Als mama zocht ik naar een plaats die toegankelijk was: een plek waar ik Amelie kon verluieren en voeden, waar ze kon spelen, waar we samen een activiteit konden doen en waar ik ook andere ouders zou ontmoeten. Maar ik vond dat niet! En dat vond ik héél gek. Er zijn zooooveel ouders! Ik wou mama worden, maar had niet gedacht dat ik mijn (sociale) leven daarvoor zou moeten opofferen. Hier hebben we extra aandacht voor de kleintjes, waardoor ouders vanzelf opgelucht kunnen ademhalen en iets dieper achterover kunnen leunen. 

Hoe het allemaal begon

'Op een dag stond ik met mijn buggy voor de conceptstore Hutspot, toen dé nieuwe hotspot in Amsterdam. Ik zag alle mensen daar op hun gemak een koffietje drinken, door de winkel snuisteren, de bijhorende kapperszaak binnenstappen, ... En ik kon niet anders dan denken: waarom kan ik hier nu niet gewoon comfortabel binnenrijden? Hoe leuk zou het zijn als Amélie hier wat kon spelen, zodat ik ongedwongen met andere mensen zou kunnen babbelen boven een goeie kop koffie. En tussendoor wat shoppen, waarom niet?

Dat gemis voelde ik al even: als nieuwe mama voelde ik me ook heel eenzaam. "Het bestaat niet, dus roep ik het gewoon zelf in het leven!" Eens die gedachte door mijn hoofd schoot, kreeg ik die daar ook niet meer weg. Het idee liet me niet meer los, nam grotere proporties aan en nestelde zich tussen mijn gedachten over duurzaamheid, toekomst en verantwoordelijkheid. Voor mijn gevoel klopte het, om op dat moment mijn job achter me te laten. Samen met mijn vriend gaf ik dit project vorm en twee jaar later gingen de deuren van Amélie + Moi open!  

Wat zijn de reacties?

Zo'n dikke 99 procent van de reacties zijn positief! Ik hoor vooral dat mensen blij zijn met een plek waar ze op hun gemak kunnen zijn met de kids: een omgeving die niet kinds is, eerder huiselijk, modern en verwelkomend…  Ik zie vaak hoe kinderen en volwassenen met elkaar in contact komen en hoe Amélie + Moi uitnodigt om mooie momenten te creëren. 

MaqhMEjGIamqmum651ELSLq1PbTAzJaGrd7BJf68.jpegWat is Amélie + moi voor jou?

Een eerbetoon aan Amélie, onze dochter, maar ook aan ons… De zaak gaf me leven na de postnatale depressie. Ik hoop dat ik op deze manier ook een mooi voorbeeld ben voor haar: ik wil haar laten zien dat haar mama (en bij uitbreiding alle mama's, vrouwen en meisjes) sterk is en alles kan!

Wat is je ultieme droom?

Een nieuwe locatie in Gent mét tuin en extra ruimte voor een uitgebreider aanbod van activiteiten, nog meer verschillende baby- en peuterporties op het menu én Amelie+ Moi in andere steden om nog meer mensen blij te kunnen maken! 

Ik wil ook langskomen of een workshop/activiteit volgen 

Hou alleszins Facebook in de gaten! De website volgt dit najaar. Stuur dan een mailtje naar info@ameliemoi.be of laat een berichtje achter op Facebook!