Een goeie ouwe petit beurrekes taart daar wordt toch iedereen blij van?! Maar zoals je met je oude meubeltjes van upcycling kan doen, kan je dat met ouwe taarten ook.  Wat dacht je ervan om deze klassieker eens onder handen te nemen, en te transformeren in een petit beurre taart in regenboogversie? Uhu, uhu. 

Regenbogen krijgen altijd dubbele punten. Echt waar. Veralgemenen is doorgaans niet onze stijl, maar deze stelling is getoetst bij een representatief testpubliek. Neem een groep van honderd vier- tot achtjarigen. Om de veralgemening compleet te maken: kies voor het vrouwelijke geslacht.  Laat ze zonder sturing of suggestieve begeleiding los op Pinterest om zelf een verjaardagstaart te kiezen. Wedden dat die regenboog-laagjes-cakes in de top 3 belanden?

Petit beurre-taart in regenboogversie

Blijf kalm, als regenboogtaart de wens van je oogappel is. Er is hoop, ook als je van die 73 functies van je fancy oven enkel het keukenklokje gebruikt. Ook voor jou is een veelkleurentaart een haalbaar plan, als je gewoon even teruggaat naar je kindertijd. Denk koekjestaart. Laagjestaart. Petit-beurrekestaart, of hoe jij het ook noemt: we lustten het vroeger, ze lusten het nu, en iedereen kan het. Sterker nog: die veeleisende jarige kan het misschien zelf. We maken die golden oldie gewoon wat meer 2020.

K_stap11b

Waarschijnlijk is je frank door de jaren heen een euro geworden, maar viel hij al. Bij het zien van de foto’s kan je misschien aan de slag zonder uitleg. Maar voor wie het hele koekjestaartgegeven aan zich voorbij liet gaan in de jaren ’80, geven we graag een introductie.

Met deze hoeveelheden maak je een taart van 4 op 4 koekjes, 6 koekjes hoog. Daar kunnen 16 mensen een torentje van eten, en dan heb je genoeg voor de rest van de namiddag. Wij maakten de taart met slagroom. Het lukt ook met botercrème, maar dan wordt het nog meer ‘een bommetje’.

Wathebjenodig?

 • 96 petit beurres. Als je 800 g koekjes koopt, kom je toe en heb je een paar koekjes over. Handig als je kleine helpers hebt.
 • 750 ml opklopbare room
 • twee soeplepels poedersuiker
 • twee grote tassen lauwe koffie
 • voedingskleurstof. De kleuren op de foto’s werken prima. We testten ook met paars en dat zag er niet meer zo smakelijk uit na een nachtje ijskast.
 • (witte) hagelslag en/of gekleurde sprinkles
 • koekvormpjes voor de decoratie. Denk hartjes, bloemen, sterren. Vormpjes met veel details lukken waarschijnlijk niet zo goed.

A_nodig

Hoemaakjeda?

 • Klop de room tot stevige slagroom en zoet met de poedersuiker. Hou een paar lepels aan de kant voor de witte toplaag, die je pas na koelkasttijd aanbrengt. (Versier je de taart pas daags nadien, dan kan je die paar lepels ook vloeibaar bewaren en pas opkloppen net voor je ze aanbrengt.)
 • Verdeel de rest van de slagroom over 5 kommetjes en voeg kleurstof toe. (Tip: gebruik geen plastic kommetjes, werk in je gootsteen, en haal eventuele kleine koks pas uit hun hok nadat alle kleurstof onder de slagroom is gemengd. Tenzij je geen bezwaren hebt tegen a touch of rainbow in je hele huis.)
 • Bekleed een broodplank met aluminiumfolie, of werk rechtstreeks op een plat glad oppervlak.
 • Doop de koekjes in de koffie en puzzel ze naast elkaar, vier rijen van vier. Werk met lauwe en niet met hete koffie om te voorkomen dat de koekjes uit elkaar vallen voor ze op hun plaats liggen. Kleine koks hebben een soms wat langzamer motoriek. Ze groeien daar wel uit, maar de taart is vast op tegen die tijd.
 • Bepaal je kleurvolgorde en smeer de ‘onderste’ kleur slagroom volledig uit over de koekjes.
 • Bouw op dezelfde manier laag voor laag verder. Zorg er telkens voor dat je tot aan de rand van de koekjes smeert, om niet te veel te verliezen. Wat overlopen is niet erg: je snijdt op het eind de randen bij.
 • Eindig met een laag gedoopte koekjes en dek het geheel af met vershoudfolie.
 • Bewaar een tijd in de koelkast: minstens 2 uur, maar het kan ook prima een hele nacht.

petit beurre-taart in regenboogversie

En de finishing touch?

 • Verwijder de folie en smeer een paar lepels ongekleurde slagroom over de bovenlaag. Plaats een paar koekvormpjes bovenop de taart.
 • Vul de vormen met sprinkles. Verspreid de sprinkles goed over de vormpjes met de achterkant van een koffielepel, maar druk ze niet te diep in de slagroom.
 • Strooi hagelslag over de rest van de taart en verspreid ze tot goed tegen de koekjesvormen met de achterkant van een lepeltje.
 • Neem een scherp en zo lang mogelijk mes zonder tandjes, en snij de taart aan alle kanten 1/2 tot 1 cm bij, zodat de laagjes mooi zichtbaar worden. Veeg de overschot rondom weg met vochtig keukenpapier. (Zonde van de overschot zeg je? Lees de tip onderaan dit artikel!)
 • Trek de koekvormpjes van de taart af, recht naar omhoog, en aanschouw het resultaat.

TIP: Waar blijf je met die overschot?

Bij het wegsnijden van de randjes hou je behoorlijk wat ‘brij’ over. Niet al te smakelijk met die kleurtjes, maar ook jammer om in de vuilbak te pieren. Serveer je kinderen een kommetje als tussendoortje, ze klagen vast niet. Of serveer de overschot ook op het feest: rol tot een bolletje en rol dat doorheen de hagelslag of de sprinkles. Tadaaa: cakepops! En dat terwijl je nog steeds op zoek bent naar de aan-knop van je oven.

We zeggen wel regenboog, maar de toepassingen zijn eindeloos! Met afwisselende streepjes maak je taarten in clubkleuren, en bij halloween valt het recept eens te testen met oranje en zwart. Smakelijk!

petit beurre-taart in regenboogversieRiet van de WalleDit artikel was een idee van slashparent Riet Van de Walle (36): ontwerpster, naaister, hackster (of life)/ en slashparent van twee kinderen Zanne (6) en Liv (8). Riet houdt een blog Leven met Liv en een online shop Mind the Whale.