't Is lek min liptje an 'tzèètje! Ofte, 't is beiregoed. Want ja, wat wil je nog meer aan zee. Strand, zee en lekker eten. Slashparent Bregtje trok met haar gezin naar De Haan, proefde de zilte smaak van de zee en het vlezeke van de [parentfriendly] resto Bleu Chaud. En dat rijmt, begot!

DE TESTERS

‘Kindjes, uitstapjestijd. Naar waar zullen we gaan?’ ‘De Zoo!’ De zee!’ ‘Frankrijk!’ Tja… they dream big, quoi? Nu, de dierentuin is top (gezinnetje vol beestenlovers, check!), maar misschien niet speciaal voor het eten. Even op en af naar Frankrijk que pour le dîner is zelfs voor ons, nochtans wereldkampioen-agendastretchers en allround foodlovers, net een brug te ver. Het zeetje daarentegen? Hét restaurant waar we met het hele gezin al jaren graag komen, is precies daar. Een ‘echt restaurant’ is bovendien een leuke aanvulling op de door de slashparents geteste brunchtopper, cafeetje, cereal bar en koffiehuis, niet? En dus trokken we (de hubbie, ikzelf en onze drie mini-foodies Juune (9), Theo (7) en Lisa (6)) ‘op het onverwacht’ nog een dagje naar de zee.

cQYTsMn6N9oo9okiIWgqKbibJrzxe07FP3IAKrhr.jpeg

BLEU CHAUD

Bleu Chaud (kan je het al raden?) is een grillrestaurant. Het ligt in De Haan, net niet op de dijk. De specialiteit van het huis is allerlei lekkers van de koe (het vlees is er ook echt heerlijk, dat kan ik persoonlijk getuigen van toen ik zelf nog vlees at). Voor de viseters is er altijd een dagverse vissuggestie. En, oké, met wat goodwill, zullen zelfs vegetariërs er niet teleurgesteld buiten komen.

EERSTE INDRUK?

Je vindt Bleu Chaud op zo’n tien meter van het strand. Er is een terras en een mooie, ruime salle à manger met leuke rood-wit geblokte tafelkleedjes en hier en daar een koebeest aan de muur. Door de grote ramen is het net zo aangenaam binnen zitten als buiten. In het bargedeelte, met (beauty lies in the details!) kindertekeningen aan de muur,  kan je de chef live het vlees zien grillen. De ontvangst is warm en verwelkomend. Verse garnaaltjes om samen te pellen als aperitiefhapje (alhoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze de laatste keer ontbraken) maken de start helemaal af.

NunsXrtdbPQTDb3dNdwxMqnJIwam9m8sE5bH02nt.jpeg

ttZAsMDbpcfniy1rIKDq4Ln00sSVLX5kQ2rih07j.jpeg

BEDIENING

De bediening is in één woord top. Uiterst vriendelijk, zelfs op momenten dat de drukte zich laat voelen, met zorgvuldige aandacht voor elke tafel. Frietjes en slaatjes, beiden suuuperlekker trouwens, worden spontaan en op het juiste moment aangevuld. Er wordt regelmatig, maar niet overdreven vaak, gevraagd of alles naar wens is.  Als kers op de taart wordt de steak van de kindjes op het bord voor hen in stukjes gesneden. Ja hoor, ook de papa en de mama kunnen hun eten nog warm én samen met de kinderen opeten!.

RBibWt7Kn7GnBuhf6jUamB1Q573X7eNOXztLwGfB.jpeg

THE FOOD

Net als de bediening, top. Van de beste kwaliteit en goed klaargemaakt. Bovendien werkt de chef graag met lokale en biologische producten. De groentjes komen recht uit de West-Vlaamse klei, de vis uit de zee voor de deur en de koe op het bord, die huppelde net nog rond op een malse weide ergens in Veurne. De ketchup voor de kindjes komt (imagine that) uit een propere fles. Alles, op die ketchup na, is er ook homemade. Klein minpuntje (voor mij, de rest van het gezin eet al wel eens graag een goed vlezeke) is dat het vegetarisch aanbod nogal beperkt is, maar goed, het is dan ook een vleesrestaurant.

Ook op drankgebied is alles dik oké. Geen sap-concentraat hier op de kaart, maar wel een lekker natuurlijk alternatief. En voor de papa’s en de mama’s is er een uitgebreide keuze aan gin en wijn (indien gewenst met een woordje uitleg erbij).

lcSjfGTzN1uZuaQDb9ZCuNgczgnApSZzzASKcmSY.jpeg

#PARENTFRIENDLY?

Ja! Super #parentfriendly zelfs.

Omdat het eten er lekker en gezond is. Omdat we ons er als gezin met kinderen altijd welkom voelen. Er zitten altijd nog (maar, niet enkel) gezinnen met kinderen, er zijn kleurpotloden en kleurboekjes en een heuse (door mijn kids alvast erg geapprecieerde) strip-bib voor de lezers. Ook omwille van die o zo belangrijke kleine details die de hele uit-eten-met-de-kids-beleving gewoon ‘af’ maken (de kindertekeningen boven de grill, het vlees dat aan tafel wordt gesneden, …). Nog een voorbeeldje: mijn twee jongsten zijn echte fishlovers. Toen ze nog kleiner waren vroegen we wel eens één volwassen portie vis om te delen. Er werd dan niet zwaar met de ogen rollend naar één of andere smoezelige (en dan nog dikwijls compleet vis-loze!) kinderkaart verwezen, noch werd er van een eind ver ‘een extra bord’ (leeg, dan) naar ons hoofd gesmeten, wel werden er twee even mooie ‘halve portie’ bordjes geserveerd voor de mini-foodies.

IScsEDIuSQoZDqoG7eVRXdW3UOOd7GL90AYZ10Ds.jpeg

Enneuh… moet ik het nog zeggen? Bleu Chaud ligt aan de zee! Als dat niet #parentfriendly is?! Vlak bij de autovrije dijk onbezorgd steppen, fietsen en/of skaten? Check! Het strand met duinen = aperitiefje met de voetjes in het zand, terwijl ook de kids zich zot goed amuseren. Geen zorgen als je nadien ‘een beetje zanderig’ bent om te gaan eten, trouwens. Wij komen er helemaal ‘opgedoft’ als we iets te vieren hebben, maar stuiken er al net zo goed op onze flipflops toe.

M86XmhheKUaUprlMDjddC6yRIXYJN28NwKCmBxdA.jpeg

EXTRA PUNTEN VOOR?

De verwelkomende sfeer, het professionele en erg vriendelijke personeel. De grill-chef merkte laatst de nieuwsgierigheid van mijn erg verlegen kindjes op en nodigde hen uit te komen kijken naar de grill. De aandacht voor detail en het erg lekkere eten. Ook de allergenen worden duidelijk aangegeven.

9hgpKFX3yyJbQg1p798x8cXWsRoKaPI1j8A6Ke1M.jpeg

ia5PWGjiGJLzmGdqTWFdT17M8PpRoxk4YHRvmLH9.jpeg

PRAKTISCH

Tijdens ‘het seizoen’ is Bleu Chaud enkel gesloten op dinsdag. Het kan er druk zijn en reserveren is aanbevolen. De keerzijde van de goede ligging is dat parkeren in de directe omgeving niet altijd gemakkelijk is. Je kan eventueel denken aan de kusttram als alternatief voor de auto - en anders: een korte wandeling door de mooie Concessie van De Haan kan je toch bezwaarlijk een straf noemen, niet?

Ij6XbbKWf7WgbCmZ1Wfl7T9npiuOHcyVasRmo3ro.jpeg

Place to be: Bleu Chaud, Koninklijke Baan 15, 8420 De Haan

Alle verdere info op de website www.bleuchaud.be of via +32 59 32 38 35