Seizoensgroenten? Watisda? Vaak merken we bij onszelf dat we -ondanks onze antennes voor duurzaamheid- het moeilijk blijven hebben met seizoensgroenten. Ken jij de oogstkalender vanbuiten terwijl je winkelt? Heb jij enig idee welke groenten er 'van het seizoen' zijn tijdens de maand april? Ga met ons de Seizoensgroente-Challenge aan, en ontdek! We roepen het al even: Beste Supermarkt, ik ben meer dan mijn kassaticket! Met deze campagne hopen we stiekem dat supermarkten met ons beginnen meedenken over hoe we duurzamer kunnen winkelen. Want damn it, gemakkelijk is het niet.

Brieven aan de supermarkt

We schreven al verschillende brieven aan de supermarkten met vragen als: wat is de betekenis van een bio-label, of welk vlees kan ik kopen zonder schuldgevoel, en de meest recente: wat zijn seizoensgroenten? Niet dat we dat niet weten, hé. Enfin, we weten wel dat er groenten geoogst worden in bepaalde seizoenen. Alleen hebben we die info niet altijd mee als we boodschappen doen. Is het nu wel of geen radijsjes-tijd? En vanaf wanneer kunnen we eindelijk weer tomaten kopen?

Een kleine grote challenge

Zo kwamen we op het idee om een seizoensgroenten-challenge met onszelf te houden. 1 week lang koken we uitsluitend met seizoensgroenten. "Makkie", hoor ik je denken. "Het is al keihard lente", zeg je. Klopt. Maar wist je dat eind april zowat de meest dramatische triestige seizoensgroenten-periode is? Nee he? Perfect reden om net dan samen met ons de uitdaging aan te gaan!

Sofie Dumont to the rescue

Maar samen sterk enzo. Want we beseffen - dat zien we ook bij onszelf- dat volhouden soms wat vraagt van een slashparent. We hebben het druk (hadden we niet afgesproken dat woord niet meer te gebruiken?), en de organisatie van ons huishouden loopt 99% van de tijd sowieso al spaak. Waarom zou je dan meedoen aan een extra uitdaging? Why-y-y?! Omdat je dus niet alleen bent. Chefkok Sofie Dumont komt to the rescue. (en wij doen ook mee!) Sofie is zelf een rasechte slashparent en heeft als chef een groot hart voor duurzaamheid, pure en eerlijke producten. Zij voorziet ons een week lang van de heerlijkste recepten met de beschikbare groenten.

Niet twijfelen. Gewoon meedoen!

Dus schrijf je als de bliksem in via deze link. Je krijgt ruim op voorhand een boodschappenlijstje doorgestuurd zodat je maar één keer richting winkel moet rennen. En vanaf maandag 23 april krijg je elke dag een nieuw recept in je mailbox. Niet twijfelen, gewoon meedoen. Dat doen wij ook. De seizoensgroenten-challenge is een samenwerkig van Maison Slash met Rikolto (Vredeseilanden), Fairtrade Belgium, KVLV Vrouwen met Vaart, Femma, Gezinsbond,  Landelijke Gilden en Test Aankoop.