Ja, het is bijna zo ver. De langbaardige sint is in het land en die heeft weer een zak vol lekkers meegebracht. Ja ja, zijt maar zeker! Ben je dit jaar toch niet zo'n engeltje geweest dan moet je niet van kinneke klop doen. Nee nee, dan maak je gewoon al dat lekkers zelf. Nog beter, van ons krijg je zelf al een voorsprongske met dit overheerlijke en eeuwenoude speculaasrecept. Want als je het doet, dan doe je het goed !

Even een momentje van credits naar mijn opa, die vroeger bakker was en mij dit recept gaf. Alé, 't is te zeggen. Een recept was het niet echt, meer een ingrediëntenlijstje. Hij wist ook niet al te goed meer hoe hij dat precies allemaal deed, back in the days. Geen nood want met error and trial kwam ik aan volgend recept:


Wathebjenodig?

  • 400 g bloem
  • 2 eieren 
  • 350 g bruine suiker (Ja, caloriebomalarm)
  • 1 theelepel bakboepder
  • 1 - 1,5 theelepel speculooskruiden
  • 200 g boter/solo op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel water
  • Leuke vormpjes

Hoemaakjedat?

  • Meng de boter samen met de suiker tot een luchtig geheel. 
  • Voeg aan het botermengsel de eidooiers toe en meng tot een homogeen mengsel en giet er een eetlepeltje water bij. 
  • Neem het bakpoeder en de kaneel en voeg toe. 
  • Zeef er de bloem bij en kliederkneed tot het deeg de textuur heeft van een zachte klei. Is het deeg te droog? Voeg dan wat water toe. Omgekeerd, is het deeg te vochtig? Voeg dan wat bloem toe. Eenmaal je de juiste textuur hebt zet je het balletje in de koelkast en laat je het minimaal een uur in de koelkast. Helemaal goed is als je het deeg een dagje in de koelkast zet. 
  • Na de  wachttijd kan de echte pret beginnen en maak je je eigen kunstwerkje van speculaasdeeg. Wij hebben hier een eeuwenoude sinterklaasvorm gebruikt maar bij eventueel gebrek aan deze vormpjes kan je evengoed het deeg uitrollen tot anderhalve centimeter dikte en er zelf vormpjes uitsteken. Bloem is bij deze stap je beste vriend! Bebloem zoveel mogelijk, zodat je niet last hebt van plakkende keukentafels.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de koekjes. Kleine koekjes bak je een 10 à 12 minuutjes en grote koekjes zoals de grote sinterklaas een 20 minuten.