Wat gebeurt er als je een ecologische nitwit (sorry Liesbeth) een heel jaar onderwerpt aan duurzame uitdagingen? Ontwikkelt die slashparent dan nieuwe gezonde gewoonten? Of gaat ze toch hopeloos de mist in? Samen met Bio-Planet zoeken we het uit! Met de #speeltlieshetklaarineenjaar gaat Liesbeth in 2021 samen met haar gezin twaalf duurzame uitdagingen aan op zoek naar een meer evenwichtige lifestyle. Hier leer je Liesbeth, haar gezin en motivatie beter kennen. Eerst aan de beurt: een hele maand plantaardige en fairtrade alternatieven zoeken voor je klassieke producten en gerechten. Hoe de eerste challenge is verlopen? Top of flop? Lees het hieronder! 

Goe begonnen? 

Hoe zit het, Liesbeth? Was het direct met de vlam in de pijp? Of was het: Hey hey, procrastinating all day? Liesbeth: “Ik moet toegeven dat ik een beetje last had van uitstelgedrag begin januari. Met een weekje vertraging trok ik zenuwachtig voor de allereerste keer ooit (!) naar Bio-Planet op zoek naar fairtrade en meer plantaardige maaltijden. Uiteindelijk viel het heel goed mee hoor. Ik kocht ook nog een orchidee. Die staat hier nu ter aanmoediging te bloeien op mijn kast.” 

Eerlijke keten-eten

Allé goed begonnen dan! Hoe verliep je queeste naar meer fairtradeproducten? Liesbeth: “Ik moet schaamtelijk toegeven dat we voorafgaand aan deze challenge niet echt fairtrade kochten. Ik greep eerder naar bekende merken. Nochtans, ik weet wel dat boeren door fairtrade aan het begin van de keten een correcte prijs krijgen. Bij Bio-Planet kocht ik alvast fairtradechocolade, -chocopasta, -koffie en -bananen. Even lekker uiteraard! Met de kinderen speelde ik een zelfverzonnen spelletje om hen het principe uit te leggen. Mijn chocoholic schoonmoeder liet ik ook eens van de chocolade proeven. Het was goedgekeurd!”  

Familie "Fleeseters" goes veggie!


Meer fairtradeproducten gebruiken: Check voor Liesbeth! Dan nu de échte uitdaging voor deze familie vleeseters. Minder vlees en plantaardige stuff uittesten! Liesbeth: “Ik had mezelf twee doelen gesteld voor deze uitdaging. Ten eerste meer vegetarische avondmaaltijden integreren in ons weekmenu. Het tweede doel was de kinderen blootstellen aan plantaardig beleg. Hoe dat is gegaan? Eerst het goede nieuws: Het vegetarisch koken was een succes! Ik heb met allerlei plantaardige producten van Bio-Planet geëxperimenteerd. We aten bijna elke avond vegetarisch tijdens de werkweek. Ik ben echt trots op mijn twee Aziatische gerechten: één keer samosa en één keer een wokschotel met tempeh. Falafel met groentjes en couscous hebben we ook goedgekeurd. De kinderen leidde ik om de tuin met spaghetti bolognaise met seitan en lasagne van pompoen en linzen.  So far so good. Zelfs mijn sceptische man was enthousiast!” 

Goed gedaan jong! En hoe is het jullie vergaan met het plantaardige beleg? Liesbeth: “Ik wist dat de kinderen meekrijgen een uitdaging zou zijn. Hoewel het aanbod aan vegetarische spreads bij Bio-Planet groot is, kwamen de brooddozen quasi onaangeroerd terug. Lastig! Ik heb dan besloten om het over een andere boeg te gooien en me op de bentoboxen te storten. De kinderen eten met hun ogen hé. Het moet er aantrekkelijk uitzien om hen te verleiden. Ik bakte eiermuffins voor in de brooddoos en dat was meer een succes. Volgende week ga ik voor zelfgemaakte tortilla’s. Alle tips van de community zijn welkom om mijn kinderen meer plantaardig te laten lunchen de komende maanden.” Awel hier wat inspiratie voor jou en alle andere slashparents, Liesbeth!” 

De volgende uitdaging: zero waste! 

Hoe voel je je op het eind van deze maand, Liesbeth? Zie je de volgende challenge voor Bio-Planet nog zitten? In de maand februari krijg je als uitdaging om voor zero waste te gaan. Koken met restjes for the win dus! Plus, we willen ook dat je echt kritisch naar verpakkingen kijkt. Liesbeth: “De eerste challenge is goed meegevallen, vind ik. Voor de kinderen is er nog werk aan de winkel. Alle restjes hergebruiken? Ik probeer dat nu ook al wat te doen, maar gooi soms toch nog iets weg. Ik heb het gevoel dat ons gezin dit duwtje in de rug om bewuster te consumeren echt kan gebruiken. Ook op andere gebieden. We gaan er weer voor! Wie doet er mee?”

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Bio-Planet. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.