September is dé uitgelezen maand waarin wij slashparents de uitdaging van time-management weer aangaan. Come on, babies! Niks meer van laten hangen en van we zien wel. Er moet weer huiswerk gemaakt worden, naschoolse activiteiten staan op de kalender én hup, ook iedereen weer op tijd in bed. Gevolg: er schiet niet veel flexibiliteit meer over voor het avondeten.  Onlangs sprak een slashparent ons plots en out of the blue aan: "Als je één ding gemakkelijker zou moeten maken voor ouders, dan is het wel een oplossing zoeken voor het avondeten." En dat is helemaal waar. Ook wij struggelen dagelijks om een fijne maaltijd op tafel te krijgen op een weekdag. Pure stress, en vooral: geen moment waarop het 'plezierig' is om te koken. Bij ons gaat het dus NIET zoals op deze foto. [caption id="attachment_8897" align="alignnone" width="1280"]Voor alle duidelijkheid: zo gaat het er dus NIET aa n toe. Voor alle duidelijkheid: zo gaat het er dus NIET aan toe[/caption]

Terug-naar-school-stress? Je bent niet alleen!

En we zijn niet alleen (jij ook niet) met dat gevoel. Héél veel gezinnen hebben last van de bottle neck tijdens de avondrush. En zowaar, daar zijn cijfers over! HelloFresh (die ken je wel van de maaltijdboxen) deed onderzoek bij zo'n 1000 ouders. Daaruit bleek dat het hele terug-naar-school-gebeuren best wel voor serieuze stress zorgt bij de meeste gezinnen. Niet alleen om op tijd aan tafel te zitten, maar we willen ook weer gezonder eten. [caption id="attachment_9002" align="alignnone" width="5000"]10685_309_Dann Afgelopen donderdag was Anne bij de Food Talks van HelloFresh als panellid en expert (ja jong, ze heeft 5 kinderen, een blog én is mede-bezielster van Maison Slash!)[/caption] Vergeet je goede voornemens in januari. September is het nieuwe new/year van gezinnen. Het is nù dat we met zijn allen nieuwe plannen maken, het anders willen aanpakken, en 'van deze keer gaan ze me niet liggen hebben'. Maar liefst twee derde van de gezinnen vindt het belangrijk dat ze na de vakantie, wanneer de scholen weer beginnen, weer samen gezond eten.

Gezond gezond? Dat is òòk weer stress aan tafel

Gezond eten staat voor veel slashparents blijkbaar gelijk aan ruzies aan tafel. Meer dan de helft geeft aan dat ze meerdere keren per week te maken heeft met een lastige eter aan tafel. Met frustratie, vermoeidheid en teleurstelling tot gevolg. [caption id="attachment_8898" align="alignnone" width="1024"]no-quiero-comer-blog-mamas-modernas-bmm.jpg Meer waarheidsgetrouwe foto[/caption] Echt alle truuken van de foor halen wij -slashparents- blijkbaar boven, blijkt uit deze cijfers van HelloFresh. Zijn deze herkenbaar voor jou? Als ik een moeilijke eter heb, gebruik ik weleens onderstaande methoden om mijn kind te laten eten. 
  • Door het kind te belonen wanneer hij/zij iets heeft geproefd of  het bordje heeft leeggegeten: 46,9%
  • Door samen te koken en zo je kind te betrekken: 36,3%
  • Gebruikmaken van 'liefdevolle chantage': 34,9%
  • Door zelf overdreven te genieten en zo goesting te geven om ook te proberen: 31,6%
  • Groenten prakken of verstoppen in de andere voeding: 29,8%
  • Spelletjes spelen als vliegtuig met de lepel of wedstrijdje om het eerst: 26,9%
  • Het bord leuker en aantrekkelijker maken door bv. gezichtjes: 23,2%
  • Door te straffen (vb. bord niet leeg? Geen dessert!): 20,9%
  • Smeken (vb. één hapje maar!): 20,5%

Cijfers: HelloFresh

Maison Slash heeft de oplossing!

Jep, ook wij hebben alle bovenstaande ingrepen uitgeprobeerd. Smeken, straffen, maskeren, afleiden.... Did it all. Maar je mag nu stoppen met jammeren. Want wat er écht helpt, is onze superproever - ons geniaal systeem voor kinderen met lange tanden. op tijd aan atfel Wist jij dat een kind een smaak minstens 10 keer moet geproefd hebben voordat hij eraan gewend is? Maak daarom een superproever – checklist per kind in huis, en noteer welke ingrediënten je graag zou laten proeven. Maak het je gemakkelijk en (her)lees ons artikel over de superproever!

Wedstrijd -#lustikwel

En om helemaal de positieve toer op te gaan: eigenlijk vieren wij  liever wat kinderen wél lusten in plaats van te benadrukken wat ze minder lekker vinden. Dat is ook de visie van HelloFresh die er deze overheerlijke wedstrijd #lustikwel voor in het leven heeft geroepen.

Doe mee! Deel een foto van jouw kind dat lekker aan het eten is op instagram met #lustikwel of op de Facebookpagina van HelloFresh. Om de week wint een gezin een Familybox met daarin 3 maaltijden voor 4 personen! (Check hier de wedstrijdvoorwaarden) Allookes, als dat de avondrush niet gemakkelijker maakt!

Dit artikel kwam er in samenwerking met HelloFresh. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.