Duurzaamheid is een hot topic. En ook: to bio or not to bio? That's the question, niewaar? Verandering begint natuurlijk eerst bij jezelf. Maar hoe dan? Voel. de. radeloosheid. Simpel, beginnen doe je klein. Samen met Bio-Planet zet telkens één slashgezin een stap naar een ecologischer leven (of althans toch een welgemikte poging). Zoals Ingrid, want kan ze haar kinderen - en misschien nòg uitdagender: haar man- laten genieten van vegetarisch weekmenu? De test!

INGRID

Meer vegetarisch koken stond al heel lang bovenaan mijn 'dat wil ik graag doen'-lijstje, dus deze veggie-challenge met Bio-Planet was exact de spreekwoordelijke en motiverende sjot onder mijn kont die ik nodig had. Meteen zette ik mijn kinderen aan het werk en liet ze uitgebreid snuffelen in onze verzameling kookboeken op zoek naar gerechten waar ze zin in hadden tijdens onze vegetarische week. Ah ja, ik heb altijd gehoord dat als je kinderen met succes dingen wilt laten uitproberen, je ze best kan betrekken in het proces. En, ook niet onbelangrijk, het bespaart me meteen een hoop research-werk. Ik ben namelijk niet van het keukenprinses-type. 

SeU6QGh1Go3IHJL9UVuiSl3xTxXZbE3gk5BTXs7K.jpeg

een eerste ontdekking!

Al snel kwamen we teamwork-gewijs tot een compleet haalbaar menu. En het meest opvallende? De boodschappenrekening kwam beduidend lager uit. Koken met groenten, jong, dat kost echt niks! Als ik al naar meevallers zocht, hadden we de eerste al meteen gevonden. Ik heb mijn uitgespaarde centjes meteen geïnvesteerd in zo van die alternativo's groentedraagtasjes, zeer content van! En ook handig blijkt omdat het nu nog de enige groentezakjes zijn die je vindt bij Bio-Planet. Had ik al gezegd dat een voorbereid slashparent er duusd waard is? 

A37VBHxJYo08fMjOBCaSVNzRjubV4IUnPZYdg98I.jpeg

Ons eerste gerecht hielden we low risk. We zijn hier nogal van de quiche-fans, dus dat was sowieso een binnenkopper. Géén spekjes, of geen zalm deze keer, maar een keigoed en simpel hartige groentetaart-recept. We maakten deze courgette-aubergine-quiche, en bam! Dag 1 van de challenge was binnen. 

Vervolgens gingen we een stapje verder, nog steeds very low profile, ik geef toe. Ik kocht simpelweg veggiburgers in de Bio-Planet. Ja, zo stom kan het zijn. Toegegeven, voor mij was het een stap, want ik heb het als vleeseter altijd wat vreemd gevonden om voedsel te kopen dat eruitziet als vlees, maar het niet is. Dan kan je evengoed vlees eten, niet? Nee, niet dus. De veggiburgers van The Bio Veggie Company zijn keilekker! Zonder zeveren. 

Ikke doen

Bon, dat ging hier vlotjes. De kinderen aten met smaak en ik was dat hier keigoed aan het doen. En op zo'n moment wordt een mens soms ietwat hoogmoedig. Want veggiburgers maken, dat kon ik toch beter zelf? Mijn wél keukenprinsessen-vriendinnen die vertelden trouwens dat dat ultra gemakkelijk was. Not! Spoiler alert: we aten die avond frietjes (zonder vlees :-)) 

KXBoovX1D9b2tqzND7BQz4hKcDZlRFPAtUmihjxx.jpeg

Het recept was deze trouwens: kikkererwten- en havermout-burgers. Mijn kooksels vielen uit elkaar, en ik vond sowieso dat de kikkererwten uit bokaal een nogal onaangenaam geurtje hadden dat helaas ook niet verdween na het mengen met de andere ingrediënten. Totale fail. 

Opgeven doe je uiteraard niet bij de eerste muur. We zetten door met het volgende recept op het menu: bulgur met tomaat, aubergine en citroenyoghurt. Toevallig kwamen onze (vegetarische !) BoardX-oppassers op bezoek voor een avondje vergaderen chez moi. Ik had hen beloofd dat ik hen mama-gewijs zou ontvangen aangezien ze middenin de examenblok zaten, en dus zou verwennen met een heerlijk diner! Deze culinair en algemeen geslaagde avond deed de hele vieze burger-incident snel vergeten. paCmIOcBPHZRAsec630OPtywnLm7SPlATbUQEE9r.jpeg

De challenge was een ... euh challenge

Bon, je leest hier 4 verschillende gerechten, en ik weet ook wel dat een week 7 dagen telt. Niet het vegetarisch koken (en het doen opeten) bleek de grote uitdaging. Vooral tijd vinden, is de grootste vijand van deze slashparent! De challenge viel dan ook in de meest moordende maand mei, met afspraken 's avonds en lange weekendjes weg. Bovendien heb ik een husband die ook regelmatig de boodschappen doet, maar ietsje minder gefocust is op de vegetarische toets. Als hij dan aan de potten staat, laat ik me dat welgevallen, vooral omdat hij werk-gewijs al de helft van de week in het buitenland vertoeft. Niettemin heb ik me voorgenomen om tijdens de drie dagen waarop ik single mom met kinders ben, regelmatiger vegetarisch te koken. Mijn kinderen geven alvast aan dat ze dat een goed plan vinden, en ik denk: choose your battles wisely.


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen Bio-Planet. Maar de test die onze slashparent hier deed, is voor alle duidelijkheid kei-écht. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.