Duurzaamheid is een hot topic. En ook: to bio or not to bio? That's the question. Verandering begint natuurlijk wél bij jezelf. Maar. Hoe. Dan? Voel. De. Radeloosheid. Simpel, beginnen doe je klein. Samen met Bio-Planet zet telkens één slashparent (én gezin) een kleine stap naar een ecologischer leven. (Of althans toch een welgemikte poging). Zoals Anne. Kan ze haar kinderen overtuigen om een week lang plantaardige melk te drinken? Hier gaat ie dan... de test!

Er wordt hier thuis wel wat melk gedronken, vijf kinderen durven wel al wat literkes achterover slaan. En ook al kochten we altijd biomelk, ze was wel van dierlijke afkomst. Zoals de melk waar ik mee ben groot geworden, de melk van Mik, Mak en Mon, en de melk die in de onovertreffelijke pannenkoeken van de oma zit. Jarenlang stelde ik mij nooit vragen bij ons melkgebruik. Waarom zouden we ook? Ik kende niet echt iets anders en niemand van ons gezin had last van lactose-intolerantie. Toegegeven, er kwam al eens een bus amandelmelk op tafel maar dan vooral om één of andere fancy café latte te maken. 

wuKiuiYB6qerCTUr5vicSF1HTGa81fYeczJBey8q.jpegplantaardige melk-challenge

Toen de vraag kwam om een week lang alle koemelk producten te vervangen door een plantaardige versie was dit best een uitdaging. Ik had mijn best gedaan om zoveel mogelijk verschillende soorten melk te kopen. Kokosnoot-melk, rijst-amandel-melk, havermelk, speltmelk. In de hoop dat alle vijf (!) de kinderen toch op zijn minst één favoriet zouden hebben. Een beetje ijdele hoop want kinderen - of toch die van mij- zijn gewoontediertjes. En na het eerste halfbakken enthousiasme dat er een nieuw drankje op tafel kwam, besloten ze alsnog dat havermout met gewone melk toch lekker was. Daar ging mijn eerste dag van het experiment.jy6oHtPoYAPcKkfv17atyvjzepLTIcT4LCLBH5eI.jpeg

een succesmomentje

Tijd voor piste twee: recepten waar ik de 'gewone' melk verving door de plantaardige variant. Een goed gevonden piste, al zeg ik het zelf, want iedereen is al lang blij dat er smoothies, pannenkoeken of yoghurt-ijsjes te grabbelen zijn zodat ze zich niet echt bezig houden met welke melk hun moeder er heeft ingegoten. En boem patat, het werkte. De smoothie was zelfs een regelrechte hit. Amandelyoghurt, banaan, en rood fruit uit de diepvries even blenden en je hebt een fantastische smoothie. Ook de pannenkoeken werden gesmaakt. Al was er daar wel één snoodaard die doorhad dat er aan het recept was geprutst.

gEnZ8UfJGYKHBMiy8KEIMnQBW0XrXR230tCKmLdu.jpeg

Na een week testen merk je dat er bij de kinderen toch al wat meer openheid was om ook al eens puur een glaasje te drinken. Eén van mijn  dochters is ondertussen een regelrechte speltmelk fan. Ook de twee oudsten heb ik kunnen overtuigen om de soja en amandelyoghurt een kans te geven. Er zijn echter twee kinderen die voet bij stuk blijven houden: koemelk it will be. Maar kijk, als je vijf kinderen hebt dan is de kans groot dat het een mengelmoes wordt van smaken en goestingskes. De mama is wel volledig overtuigd. Laat maar komen de amandel latte machiato en de smoohtiebowl met havermelk!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen Bio-Planet. Maar de test die onze slashparent hier deed, is voor alle duidelijkheid kei-écht. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.