Duurzaamheid is een hot topic. En ook: to bio or not to bio? That's the question. Verandering begint natuurlijk wél bij jezelf. Maar. Hoe. Dan? Voel. De. Radeloosheid. Simpel, beginnen doe je klein. Samen met Bio-Planet zet telkens één slashparent (én gezin) een kleine stap naar een ecologischer leven. (Of althans toch een welgemikte poging). Zoals Helga. Kan ze haar kinderen overtuigen om de variaties van choco die in huis zijn te vervangen door een nóg lekkerder én gezonder én milieuvriendelijker assortiment ? Hier gaat ie dan... de test!

HELGA

Ik ben van het intolerante type... niet voor medemensen maar voor gluten en lactose. Dus ja, de standaard choco-drievuldigheid die hier op het schap staat, raak ik alleen aan om de bokes van de kinderen (5 en 8 jaar en picky eaters) te smeren...  elke keer wil ik zoooooo graag dat mes schoonlikken! Een kwelling, ik zeg het je!!!

Ahbajaa, we nemen er vijf of Zes

Toen werd ik losgelaten in de dichtstbijzijnde Bio-Planet en kwam ik terug thuis met maar liefst VIJF potten choco! Als kind al was ik fan van 'witte choco', die bestond toen alleen nog maar in potten met afwisselende strepen wit en bruin. Tot mijn moeders grote ergernis lepelde ik er de witte tussenuit en bleef zij over met de bruine. Tot onze huidige drievuldigheid behoort ook een wit exemplaar, dus ik nam ook een pot amandel puree mee, in de hoop dat die mijn geliefde smeersel zou kunnen vervangen. ZES uit te lepelen potten dus...

T2LeL5a1Mr5dGVKswM6fX3M7YCEf3KfEK3ti4xfP.jpeg

We gingen ze testen, meldde ik aan de nieuwsgierige blikken die mij bij mijn thuiskomst aanstaarden, rechtstreeks met een lepeltje uit de pot eten en al! Twee paar oogjes begonnen te blinken. Echtgenoot maakte zich snel uit de voeten, met een tweetal opgedraaide choco-kinderen in het vooruitzicht. En daar maakte hij de grote vergissing, want het suikergehalte ligt bij alle bio-soorten stukken lager dan bij de standaard chocopotten: de meesten zelfs meer dan 20% lager! En geen enkele van mijn potten bevat palmolie, ook niet echt onbelangrijk, toch.

dé groooote test

En dan de grote smaaktest, en ik kan gewoon meedoen want echt alle potten die ik meebracht zijn geschikt voor mijn intolerant lijf! Dé toppers bleken de hazelnootpasta's te zijn, die — ik weet het — in de fond geen choco zijn, maar dat geldt dan evengoed voor het allomgekende merk met de zwarte 'n', toch de favoriet bij veel kinderen, én volwassenen (het water komt mij nu weer in de mond). 

Met stip op één: de Belgische Wiloco (kleine ecologische voetafdruk: check!), gesuikerd met kokosbloesem en meteen ook goed voor het laagste suikergehalte.

Op twee: Chocoréale,  gesuikerd met maïssiroop en honing, en goed voor het op één na laagste suikergehalte.

Op drie: La Vida Vegan hazelnootpasta, gesuikerd met rietsuiker en het hoogste suikergehalte, maar wel nog altijd ruim 8% minder dan onze standaard vergelijkingspot.

Ik had ook nog een pot La Vida Vegan pure chocoladepasta bij, échte choco dus en zo smaakte hij ook. Zeker een meer dan waardige vervanger voor drievuldigheids-pot nummer 2, die gele met het lachende gezichtje. De vijfde testpot viel iets minder in de smaak: Coco Nature Choco met kokosmelk. Die week voor de kinderen toch echt te veel af van wat ze gewend zijn, en is ook veel lopender van structuur. Hij heeft een soort na/bijsmaak van kandijstroop, iets wat ik daarentegen wél kan appreciëren.

En de amandel puree... Voor mensen die houden van de plakkerige textuur van pindakaas, go for it! Smaakgewijs totáál geen witte choco, maar wel best OK. Suikergewijs iets lager, maar vergelijkbaar met pindakaas en qua gevoel in de mond echt  helemáál zoals pindakaas. Dat is iets minder mijn ding, dus gaat die pot hier wél gebruikt worden om een sausje mee te maken of een cake mee te versmeuïgen.... nu komt het water me weeral in de mond!

WvdH4Ke0JWutNDQ2o6FCgn06pe9xxgvzeXefJW8X.jpeg

En wat nu?

De lepeltjes moesten met geweld afgepakt worden en de potten op kinderslot. Als onze gigantische familiepot met de zwarte 'n' leeg is, schakelen wij hier met plezier over op de gezondere varianten, én kan ik dus met veel plezier het mes schoonlikken na het smeren van de bokes... als er geen kruimels brood inplakken natuurlijk. Dan dat weer!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen Bio-Planet. Maar de test die onze slashparent hier deed, is voor alle duidelijkheid kei-écht. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.