To bio or not to bio? That's the question. Ja! Roepen jullie nu allemaal heel luid.
Maar. Hoe. Dan? Voel. De. Radeloosheid. Stop met jammeren, want hier komt de hulp. Jij wilt gaan picknicken, maar je inspiratie gaat niet verder dan worstjes uit blik in een sandwich met ketchup? Slashparent Jenni ging shoppen in de Bio-Planet en kwam terug met de beste tips en ingrediënten voor een zalige maaltijd buiten. 

JENNI
Zonovergoten dagen doen mij altijd verlangen naar een picknick. Fietsen naar een idyllische plek, een mooi dekentje uitspreiden, lekker eten (en wat rosé) uitpakken en dan genieten met de grote G. Doe er dan nog wat petanqueballen of een frisbee bij en je hebt alle ingrediënten voor een perfecte zomeravond. Instant zomergevoel.Maar euh… ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar soms ben ik wat inspiratieloos. Ik kom quasi altijd uit bij de chipjes, worstjes, kant-en-klare spreads of de oersaaie clubs. Been there, done that, en vooral: echt gezond is dat niet. Insert mini-schuldgevoel.

Tot ik ging surfen op de website van Bio-Planet, waar ik tientallen zalige receptjes vond die  ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk zijn: ze vragen geen topchef-skills, noch urenlange bereidingen én bovendien bestaan ze uit producten die gewoon in je Bio-Planet om de hoek te vinden zijn. Hoe gemakkelijk is dat?!

Quiche, dat is gewoon taart die niet zoet is.  

De club met druipende mayonnaise verving ik door een zomerse groentenquiche. Als je nog nooit biogroenten hebt gegeten, kan ik je alvast één ding verklappen: eens je het verschil hebt geproefd tussen een bio-courgette en een modale courgette, dan wil je nooit nog iets anders. Wat.een.smaakbom. Uiteraard is dit ook van toepassing op andere soorten groenten dus ik zwierde wat paprika, tomaten, courgette, en aubergine bij elkaar op een kant-en-klaar bladerdeeg (we moeten ook niet overdrijven met dat doe-het-zelven 😊), overgoot het geheel met een mengeling van ei en roomkaas, en kreeg na een dik uur bakken in de oven een heerlijke quiche in de plaats. Eitje, ik zei het toch al?
Nu, mijn kiddo’s zijn wel kritische recensenten. Bij het zien van een té grote hoeveelheid groenten halen ze hun neus op. Ook hiervoor zijn er oplossingen. Vervang het woord ‘quiche’ door ‘taart’ en ze zijn verkocht. Easy peasy. En handig voor een picknick…koud is deze quiche ook zéér te smaken.

 

The Indian Way.

Ik ben zot van Indisch en koos dus als tweede gerecht voor naanbrood gevuld met een curryburger, wortel-spinazieslaatje en een yoghurtsausje. Oké, dit vroeg een beetje meer werk, maar het is al bij al ook een zeer makkelijk receptje. Wie niet veel tijd heeft kan het sausje ook perfect daags voordien klaarmaken. En de burgers koop je gewoon kant-en-klaar in de winkel!

Verse spinazie is hier in principe geen winner, maar mijn jongens verorberden de broodjes in no time  – ik had er natuurlijk als aandachtige moeder op toegezien dat de blaadjes goed verstopt zaten tussen de saus. En ook wij vonden dit gerechtje overheerlijk. Vooral de saus op basis van hazelnoten, yoghurt en Vadouvan (= een Indische groentenmix die je ook zo kunt kopen) was om duimen en vingers bij af te likken. Zot lekker.

 

Mocktail waarvan je NIET met mate hoeft te drinken.

Meestal nemen wij een flesje (of twee…) rosé mee op picknick, maar deze keer koos ik voor een alcoholvrije cocktail. We weten immers allemaal dat zon + alcohol niet altijd een schitterende combo is, en bovendien is het eens plezant om met de kinderen mee te aperitieven. Ze voelen zich dan plots groot. En dankbaar.

Dit aperitief, op basis van tonic, vlierbloesemsiroop en pompelmoes is in no time klaar. Heel verfrissend en smaakvol. Een blijvertje, net als alle andere receptjes van deze picknick!

Zo van die zomerpicknicks, die vragen dus om weinig of niets… alleen wat muiskliks en een bezoekje aan je plaatselijke Bio-Planet. Haast u, ge moest al weg zijn!


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Bio-Planet. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.