Daar is de lente, daar is de zon! Wel ja, bijna toch. Het perfecte moment om the good old barbecue van onder ’t stof te halen. Voor Maison Slasher Liesbeth gaat dat normaal gezien gepaard met een overdosis saucissen en ribbekes, behalve nu dan. Zij is immers al enkele maanden op een duurzame missie mét minder vlees , meer biologische producten en minder weggooien. Met de #speeltlieshetklaarineenjaar smeten we samen met Bio-Planet in de maand mei een nieuwe uitdaging op haar bord. Ze mocht de barbecue aansteken, maar dan zonder vettige vleesfret en mét meer groentepret! Probeerde ze ook vleesvervangers op de grill? Werd dat een barbecue in mineur of toch een feest?

Weer of geen weer! 

Liesbeth: “We hebben geen chance gehad met het weer in mei. Voor een zalige barbecue wil je toch wel een stralend zonnetje hé. Zoals échte Belgen lieten we ons echter niet kisten door wat regendruppels. We hebben dus toch de barbecue een paar keer aangestoken. Als ’t echt hard regende, was mijn grillplaat redder in nood. Mijn man was wel sceptisch over deze opdracht. Hij houdt van een grote t-bonesteak. De kinderen zijn dan weer verslingerd aan gehaktballekes op stokjes. Nu zou ik afkomen met veggie en groenten. Op meerdere manieren zag ik de bui al hangen, haha!” 

Douze points voor de barbecue!

Het was kakweer inderdaad! Alvast douze points voor je doorzettingsvermogen. Vertel, hoe heb je deze uitdaging aangepakt? Liesbeth: “Ik ben eerst op verkenning gegaan bij Bio-Planet zelf. Aan de verstoog kreeg ik super veel tips van het personeel, zoals bijvoorbeeld kerstomaatjes aan het steeltje op de barbecue grillen. Ondertussen ben ik ook zwaar verslingerd aan de tapenades uit die toog. Ik nam in de winkel ook het BBQ-boekje mee van Bio-Planet. Daar zag ik een receptje voor popcorn en mini-pizza’s op de barbecue. Dat was super tof om samen met de kinderen te proberen. “ 


Groentebrochettes en hennepzaden

Mmm, klinkt al lekker! Wat heb je qua groenten allemaal geserveerd? Liesbeth: “Super veel eigenlijk. We hebben heel veel dingen op stokjes gestoken om onze eigen gezonde brochettes te maken. De klassieke groentenbrochettes mochten uiteraard niet ontbreken. Ook een aanrader zijn kastanjechampignons opgevuld met Bioferme kruidenkaas op een stokje. Ik heb courgetten en aubergines horizontaal doorgesneden en gegrild. Wat ik recent ontdekt hebt is dat dingen zoals hennepzaden, gomasio en pompoenpitten extra crunch geven aan je groentebereidingen. Ik gebruikte dat zowel in een tomatensalade als bij mijn gevulde paprika’s.” 

Veggie op het vuur!

OMG! Wij hebben nu al kei veel honger! We durven amper vragen naar de vleesvervangers op de barbecue? Liesbeth: “Yes! Voor de kinderen staken we vegetarische balletjes op stokjes. Die hebben ze met veel smaak opgegeten. Ik ontdekte deze week ook net drie nieuwe vegetarische burgers: een paprikaburger, een champignonburger en een broccoliburger. Die liggen in de verstoog: zo lekker en met nutriscore A. Ze worden door het personeel vers gemaakt, wisten ze mij te zeggen. Ook de quinoaburger heb ik op de grill gebakken. Toegegeven, we hebben ook vis op de barbecue gelegd. Mocht dat? Ik kon het niet helpen, want de zalm uit de verstoog van Bio-Planet is immers the best ever!” 


Biologisch vlees of vis?

Geen probleem, Liesbeth! Genieten van een lekker stukje biologisch vlees en vis is nog altijd toegestaan. Liesbeth: “Het is dat hé. Ik ben me bewust geworden van het feit dat we vroeger wat té veel vlees op de barbecue smeten. Vanaf nu gaat het veel meer in evenwicht zijn. Ik sta meer stil bij de impact op onze gezondheid en het milieu. In de toekomst ga ik bijvoorbeeld als voorgerecht een stukje biologisch vlees op de barbecue leggen, maar voor de rest blijf ik meer experimenteren met groentjes, gezonde sidedishes en vleesvervangers.” 

 

Wat is blijven plakken?

Nu hebben wij kei veel zin om de barbecueën! Wat de volgende uitdaging betreft, hebben we goed nieuws, Liesbeth! In de maand juni krijg je een klein beetje rust. 't Is te zeggen: We gaan samen met je terugblikken op de uitdagingen van de afgelopen maanden. We zijn benieuwd welke duurzame gewoonten jullie je écht eigen hebben gemaakt, maar ook waar jouw gezin aan het slabakken is! Beenharde controle dus, haha! Liesbeth: “Grapjassen! Dit komt mij eigenlijk goed uit, want ik neem wat verlof in juni. Het lijkt me trouwens een goed idee om onze gewoonten na een half jaar eens op een rijtje te zetten. Misschien kan ik daardoor qua vegetarische en gezonde voeding, ecologische huishoudproducten en zero waste nog wat bijsturen? Tips van andere slashparents zijn altijd welkom!”

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Bio-Planet. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.