Bij een barbecue komt heel wat gezelligheid kijken, that we know. Maar wist je dat het eigenlijk heel slecht voor het milieu is? Ja, dat vinden wij ook KAK! Maar net zoals er suikervrije koekjes bestaan om je schuldgevoelens te compenseren, bestaan er een heleboel tips zodat jij milieuvriendelijker kan genieten van je geroosterde maaltijd.

#1 Een milieuvriendelijk menu

Als het van neem-uw-eigen-vleesjes-mee is, grijpen veel mensen onderweg nog snel even naar het door-de-supermarkt-gemarineerde vlees, wat vaak resulteert in een grill vol met gele, oranje en rode vleesjes. Deze zijn slecht voor je gezondheid én het milieu door alle onuitspreekbare ingrediënten die ze bevatten en de manier waarop de dieren gehouden worden. Laat één iemand naar een goede slager gaan en laat iedereen gewoon een bedragje op de rekening storten. Of ga all the way en hou een vegetarische barbecue met veggieburgers en maïskolven. 

#2 Ga voedselverspilling tegen

Als iedereen zelf zijn vlees meeneemt, heb je sowieso teveel (tenzij je gierige vrienden hebt natuurlijk). Stuur dus opnieuw één iemand naar de slager zodat je zeker niets dubbel koopt. Nog een tip: als er aan het einde nog vlees over is, bak het dan toch nog snel even af in plaats van het de hele zomeravond in de openlucht te laten zweten. Zo kan je er de volgende dag tijdens de lunch nog van genieten.

#3 Gebruik een barbecue op maat

Een grote barbecue verbruikt meer brandstof en dat is zonde als er een onderonsje op de planning staat. Gebruik dus een kleinere barbecue voor de kleine gelegenheden.

#4 Gebruik een elektrische of gasbarbecue

Gaat het voor jou vooral om het buiten koken en niet om het 'vuurke stook'? Dan kan je voor een elektrische of een gasbarbecue gaan. Bij deze varianten komt er namelijk geen schadelijke rook vrij. Goed voor het milieu, maar ook goed voor je gezondheid.

#5 Gebruik geen wegwerpbarbecue

Da's voor niets nodig en goed! Tegenwoordig kan je ook gewoon een kleine opklapbare barbecue kopen die je makkelijk overal mee naartoe neemt. En zeg nu eerlijk, als slashparent zijn wij al dat sleuren toch eigenlijk al gewend?

Foto: Dit verzin je niet

#6 Gebruik minder belastende kolen

Kolen produceren ongezonde rook die je maar beter kan vermijden. Ga daarom voor kokosbriketten! Deze zijn gemaakt van de schil van kokosnoten en zijn veel milieuvriendelijker omdat ze minder schadelijke rook produceren en ook omdat er geen bomen voor omgekapt moeten worden. Daarbij gloeien ze sneller en worden ze ook warmer dan gewoon houtskool.

#7 Gebruik bruine aanmaakblokjes

Bruine aanmaakblokjes zijn uit minder belastend materiaal gemaakt dan witte aanmaakblokjes. Zo bestaan bruine uit naaldhoud, paraffine, en plantaardige olie terwijl witte vaak petroleum bevatten.

#8 Vang het vet op

Naast de rook van houtskool komt er ook vaak rook vrij door het vet dat op een hete plaat terechtkomt. Als je barbecue een vetopvangbakje heeft, gebeurt dit niet.

#9 Sorteer de assen bij het restafval

Gooi je assen niet op de composthoop maar wel bij het restafval. Assen verstoren namelijk het composteringsproces.

#10 Gebruik geen wegwerpersvies

Dit is 2020 en wegwerpservies is toch echt wel passé. Stel dat je niet genoeg servies thuis hebt, laat iedereen dan zijn eigen bord, glazen en bestek meenemen! Dan is die biologisch afbreekbare variant zelfs niet eens nodig!