Zo veel mogelijk groenten en fruit in die kinders krijgen: dat is alvast altijd mijn doel. Al zijn die meisjes van mij het daar niet altijd mee eens. Waar ze verzot op zijn - naast pannenkoeken - is saus. Zowat in en op ALLES moet saus. En daar is de sleutel. Er zijn immers keiveel groenten te verstoppen in saus! I kid you not. Pompoen, paprika, avocado, … Alles vliegt zowaar bij mij die blender in. Ik kijk er al naar uit om dit later dit jaar te doen met mijn #moestuingroentjes! Hieronder schotel ik u gratis en voor niets een greep uit mijn aanbod voor. Laat me zeker weten of het pakt (of niet?)! 

1. Pot … Pot … Pompoen!

Pompoensaus is bij ons thuis een dikke hit. En ik zit met een moeilijk publiek dus hiermee ga ik van start.

Wahebdenodig? 

1 butternut 
2 teentjes look
1 sjalot 
Wat kruiden en olie 

Hoedoededa? 

Dit pompoensausje is eigenlijk een butternutsausje. Gewoon doormidden snijden (eerst even wassen kan nooit kwaad!) die handel, pitten eruit lepelen en beide helften in een ovenschaal leggen. Hopelijk is die schaal groot genoeg. Of je pompoen klein genoeg! Als je er op voorhand aan gedacht hebt, warm dan die oven voor op 200 graden (of doe dat nu, zo veel maakt dat allemaal niet uit). Snij de look en de sjalotjes grof en gooi die bij in de schaal. Steek uw tijd niet in dat fijn snijden want alles vliegt straks de mixer in. Giet er wat olijfolie over en zuiderse kruiden die je in de schuif hebt liggen (hier is dat meestal basilicum, oregano en consoorten, maar doe vooral uw ding) en steek die schaal de oven in voor zo’n 45 minuten. Daarna uitlepelen en alles mixen met wat (al dan niet plantaardige) room. Deze saus is superlekker met wat gebakken scampi’s en pasta. Maar je kan ze ook in tal van andere gerechtjes als bijgerecht serveren. Gooi restjes zeker niet weg, want zelfs koud op den boterham is dit sausje héérlijk! 

2. De spinazie is wel heel goed verstopt 

Bij spinazie pak ik het min of meer hetzelfde aan. Sjalotje en look stoven en hopla … (diepgevrozen is geen schande) spinazie erbij gooien. Afwerken met (plantaardige) room, kruiden erbij en opnieuw de mixer erdoor halen. Héérlijk met wat pasta en (gerookte) zalm.  

3. Broccol-ik-ben-hiiiiieeeeeer! 

Ik val in herhaling, maar deze groene kool kan je aanpakken net zoals hierboven de spinazie aanpakken. Misschien wel even de broccoliroosjes blancheren voor je ze aanstooft. 

4. Paprika, waar ben je? 

Hier kan je opnieuw twee richtingen uit. Wil je ‘t u gemakkelijk maken: koop dan geroosterde paprika in een bokaal. Liever all the way: rooster dan eerst uw paprika’s. Dat is eigenlijk echt niet zo moeilijk. Warm je oven voor op 220 graden, gooi die paprika’s erin en wacht tot ze helemaal zwart zijn (dat kan echt wel zo’n drie kwartier duren). Daarna steek je (opgepast want warm!) de zwargeblakerde paprika in een plastic zakje, sluit het zakje en laat het even (dat duurt een kwartiertje) afkoelen. Eens dat gebeurd is, moet je er gewoon mee schudden en komt het zwargeblakerde vel er gemakkelijk vanaf! Weer die sjalotten en look stoven, de paprika’s (snij ze grof) erbij pleuren, wat laten stoven, (plantaardige) room en eventueel wat groentebouillon erbij en alles mixen. Hopla, klaar! 

5. Aha! Avocado! Daarzittegij!

Avocado’s zijn héérlijk, maar toch lijken mijn kinders die passie niet te delen. Sausje to the rescue dan maar? 

Wahebdenodig? 

2 rijpe avocado’s
Zo’n 150 à 200 gram verse (of diepvries) spinazie 
2 teentjes look (wéér look, valt het op dat ik graag look éét?) 

Oedoededa? 

Simpel! Avocado’s uitlepelen, de blender in, spinazie en look erbij. Kruid wat af met peper en zout. Vergeet de (olijf)olie niet en mixen maar. Héérlijk als sausje bij een koude pasta voor de lunch bijvoorbeeld. 

6. Erwtjes, we vinden u niiiiiii 

Erwtjes lenen zich perfect om de oosterse toer op te gaan. Kook ze even af, gooi ze de blender in, samen met wat groene currypasta en kokosmelk of -room. Mix en breng het op smaak met wat zout en eventueel nog wat currypaste (maar overdrijf hier niet mee als je kinders daar gevoelig voor zijn). Dit is overheerlijk met wat rijst erbij, maar eigenlijk met zowat alles. Opnieuw ook koud erg lekker! 

7. Bloemkool, gij moogt als laatste

Witte saus: in heel wat huishoudens ongetwijfeld een vette truc om die kieskeurige kinders aan tafel bloemkool te doen eten. Maar wist je dat je ook met die groente zelf een heerlijke witte (vegan dan nog!) saus kan maken die wel érg veel weg heeft van de traditionele bechamel? Ik toon het u! 

Wahebdenodig? 

Een bloemkool (of twee als je de saus nadien over de bloemkool wilt kunnen gieten) 
Plantaardige melk of room 
Look (hier ben ik weer) 

Oedoededa? 

Kook gewoon die bloemkool af, gooi ze in de blender met wat plantaardige melk of room erbij. Breng op smaak met wat look (mag gerust ook poeder zijn) en peper en zout. Heb je toevallig edelgistvlokken in de kast zitten, be my guest! Alles mixen en klaar!