Pannenkoeken altijd een goed idee? Mag ik een geheim verklappen? In deze kleurrijke pannenkoeken verstopten we groenten! De vrolijke kleuren krijgen die kinders van jou er gratis bij. Als je ze aan de man brengt als Pluto, Popeye of Pink Panther pannenkoeken kan het al helemaal niet meer stuk. Dat jij dan stiekem wat groenten door het beslag gemixt hebt, houden we onder ons … 

Het kookboek The Green Kitchen at Home biedt heel wat inspiratie om op een originele manier meer groenten in je wekelijkse menu’s te smokkelen. Het basisbeslag van deze pannenkoeken is zowel gluten- als koemelkvrij, maar als je liever full monty gaat (lees: met ‘gewone’ meel en koemelk) kan je dit recept altijd wat aanpassen. Slim weetje is dat je dit beslag (goed voor zowat 12 pannenkoeken) zo’n drie dagen in de koelkast kunt bewaren, dus maak gerust een dubbele portie! 

Wathebdenodig voor het basisbeslag? 

5 eieren
500 ml (plantaardige) melk (havermelk is hier een favoriet)
150 gram rijstmeel
1 el gesmolten kokosolie (of roomboter) en extra om in te bakken
1 tl zeezout (laat dit weg als je roomboter gebruikt waar reeds zout is aan toegevoegd)

Wathebdenodig voor de variaties? 

Pluto pannenkoeken

80 gram geraspte wortels
50 gram verse spinazie

Popeye pannenkoeken

12 verse basilicumblaadjes 

Pink Panther pannenkoeken

60 gram rauwe geraspte rode bieten
1 tl vanille-extract

Oedoededa? 

Gooi eerst alles voor het basisbeslag in de blender of mixer en laat het machien zich maar nekeer goed amuseren. Kies dan een variatie uit, gooi de groenten (en zo nodig ook de extra’s) erbij en mix opnieuw. Laat dan 30 minuten rusten in de koelkast voor je de pannenkoeken bakt. 

Walegdedaardanop? 

Goeie vraag! Probeer gerust met suiker, maar het leuke aan deze pannenkoeken is dat je ze perfect ook als echte maaltijd kan inzetten. In The Green Kitchen at Home gebruiken ze de oranje pannenkoeken eerder als wraps met een resem aan verse in julienne gesneden groenten (lees: (nog) wortels, avocado, rodekool en peultjes), maar doe er gerust je ding mee! De groene pannenkoeken zijn volgens het kookboek allrounders die je zowat met alles (hartig én zoet) kan beleggen. Aanraders zijn gebakken champignons (als ze dat lusten), een combinatie van in de oven geroosterde groenten of als dessert kan je ze besmeren met een licht gezoete bosvruchtencompote. De rode bietjespannenkoeken (excuseer: de Patrick pannenkoeken) komen het best tot zijn recht als ontbijt of dessert. Smeer er wat blauwe bessencompote op, verse bosvruchten, een schepje (al dan niet plantaardige) yoghurt, wat amandelschaafsel en werk af met citroenmelisse of munt (of doe je ding met wat je in huis vindt).