Xin chào! Misschien had je het niet helemaal door, maar de zomer komt eraan! Mag het of mag het niet? Doen we het of doen we het niet? Op reis gaan naar het buitenland lijkt plots net iets minder vanzelfsprekend dan anders. Maar no worries! Blijf jij deze zomer binnen de grenzen van ons wondermooie belgenlandje, dan brengt Maison Slash wel wat buitenland tot bij jou. De hele wereld met alles erop en eraan simpelweg in je eigen kot! De hele zomer lang nemen we je wekelijks mee naar een vakantiebestemming met een heeeeerlijke keuken, dito muziek en snuisterijen. Genieten gegarandeerd! Deze week reizen we naar Vietnam! Een droomvakantiebestemming met zijn tropische stranden, charmante steden, idyllische berguitzichten en … zijn verrassende keuken die uitblinkt op vlak van healthy food (want Vietnam heeft zo veel meer te bieden dan enkel loempia’s) én kei lekker is!

The food

Voordat je begint te watertanden, delen we eerst niet één maar twee leuke/bizarre weetjes over deze supadupa lekkere keuken. Wist je dat Vietnamezen al-les van een dier én zo goed als alle dieren (kunnen) verwerken in hun maaltijden? En nee, we hebben het niet enkel over sprinkhanen en insecten. Zo hebben de Vietnamezen bijvoorbeeld slangenwijn (wat echt gemaakt wordt door een slang in rijstwijn te laten trekken en de ingewanden en het bloed in het drankje te vermengen). Andere ietwat vreemdere delicatessen zijn inktvistanden, bevruchte eendeneieren en hele kikkers. 't Is interessant om te weten, maar no worries! Deze ingrediënten staan vandaag niet op de planning! 

Een ander leuk weetje is dat Vietnamezen heel vaak vegetarische maaltijden bereiden. Daarom geven we bij elk gerecht ook een optie zonder vlees of vis. Als je dat wil, kan je er dus een volledig vegetarisch Vietnamees dagje van maken!

They see me spring rolling … met pindasaus!

Naast de bekende gefrituurde loempia’s, hebben de Vietnamezen ook een gezonde versie: fresh spring rolls! Je hebt ze misschien al voorbij zien komen op sociale media, want ze zien er super Instagrammable uit! De rijstpapierrollen zitten vol met verse groenten, koriander en eventueel verschillende combinaties van gehakt, varkensvlees, garnalen of krab. Ze zijn nóg lekkerder als je ze dopt in vissaus of een zelfgemaakte pindasaus. De perfecte zomersnack en ook nog eens super easy! Hier vind je het recept voor vegetarische spring rolls en hier ontdek je hoe je ze kan maken met garnalen. Misschien kunnen de kinders jou wel helpen snijden en rollen, gezellig toch? Wil je de spring kunnen dippen in verse pindasaus? Dat recept vind je hier terug. 

Bron: Mind Your Feed

Pho, Vietnam in een kommetje

Vind je die noodles uit een pak al lekker? Dan zal je hier nog 100 keer meer van genieten! Pho (spreek je uit als ‘fùh’) is een goedgevulde maar lichte maaltijdsoep op basis van bouillon met rijstnoedels, lekkere groentjes en frisse kruiden. Deze soep is het nationale gerecht van Vietnam en ze eten het er als ontbijt. In Hanoi vind je dit gerecht in verschillende street food kraampjes. Er bestaan verschillende versies van het recept: met kip, rundsvlees, vegetarisch, … wat je maar wil! Als je het gerechtje echt zoals de Vietnamezen wil beleven, eet je eerst de noedels met stokjes en slurp je daarna de soep. Ja hoor, hierbij slurpen is een must! (The kids will zeker en vast love dees!) Check hier hoe je pho bo (da’s pho met lapjes rundlees!) in elkaar flanst en hier vind je de vegetarische variant! Veel slurpplezier gewenst!

Bron: 15gram

Banaan, banaan en nog eens banaan. En kokosmelk.

Fan van desserts en bananen? Dan zal je hieronder je hartje kunnen ophalen. De Vietnamese keuken kent niet zo heel veel desserts, maar de nagerechten die ze wel hebben zijn de-li-cious! En bananerig. Alle onderstaande gerechten zijn trouwens glutenvrij, lactosevrij én vegan!

Zoete nem van banaan

Gefrituurde nem (rijstvellen) met zoete banaan, kokosmelk, krokante pinda’s en sesamzaad … Hmmm, begint jouw mond ook al te wateren bij deze gedachte? Check dit Vietnamees receptje dan!

Bron: 15gram 

Che chuoi aka tapioca-kokossoep met banaan

Heb je zin iets zoet en exotisch? Probeer dan eens che choi te maken. Je kan het koud eten op een lekker zomerdagje of opwarmen voor op de wat frissere dagen. Dit gerechtje maak je met kokosmelk, banaan  (duh) en tapioca parels. Door deze parels wordt het dessert een beetje gel-achtig. Je kan het kopen in een Aziatische supermarkt of hier online bestellen. Benieuwd naar dit dessertje? Check het hier.

Bron: Pho-Vietnam


Banh Chuoi Hap aka Vietnamees gestoomde bananencake 

Nu de lockdown is afgelopen, kan ik me inbeelden dat je wel bent uitgekeken op banana cake en banana bread. MAAR: deze Vietnamese  variant moet je écht nog uitproberen ! En een pareltje voor het oog is het ook! Zoete bananen, een creamy kokossaus en geoosterde sesamzaadjes als topping. YUM! Ongelooflijk hoeveel verschillende soorten desserts de Vietnamezen kunnen maken met steeds diezelfde ingrediënten!

Bron: Delightful Plate

Een onderdompeling in de Vietnamese cultuur

Only relaxing vibes

Een gepast muziekje kan natuurlijk niet ontbreken op je culinaire staycation. Duik in de Vietnamese cultuur met deze  Đàn bầu playlist. De Đàn bầu is een traditioneel Vietnamees instrument en met deze playlist waan je je net echt op zo'n droomstrand. 

Storytime!

Voorlezen aan je kinderen, dat is altijd zo'n gezellig ouder-kind moment. Lees eens een Vietnamees verhaaltje voor. Hun cultuur is één van de oudste in Zuidoost-Azië, het land heeft dan ook ontzettend veel mooie volksverhalen. Wij kozen er drie leuke uit! 

Lampionnen festival

Hoi An, een kuststad in Vietnam is innig verbonden met lampionnen. Elke volle maan vieren zij met een lampionnen festival. Dat ziet er elke keer uit als een magisch sprookje. Ook tijdens het TET-festival (Vietnamees nieuwjaar) aka het belangrijkste feest in Vietnam zie je in het hele land van die prachtige lampionnen. Wil je ze zelf maken met je kinders? Dat kan! Hier vind je verschillende leuke DIY's!

Nog meer Vietnam in huis


Nog niet genoeg Vietnam in huis? Snappen we! Deze leuke kommen, gemaakt van echte kokosnoten uit Zuid-Vietnam, zijn perfect om pho in te eten. Ga je de uitdaging aan en eet je pho met stokjes? Cool! Hier kan je er kopen. Voor de kids kan je deze leuke eetstokjes kopen, dat maakt het eten net een tikkeltje makkelijker voor hun! Vind je die Vietnamese lampionnen ook zo mooi, maar heb je geen zin om er zelf te maken? Dan kan je ze ook gewoon kopen! Check ze in het turquoiserood of indigo. Hoe tof!