Zero waste vinden wij een dingetje. Maar hoe. pak. je. dat. aan?  Yeah baby, gooi die keukenrestjes niet zomaar weg. Tover ze om tot iets anders. Tot chips, snoep of croutons! We zochten 9x de gemakkelijkste tips uit met de leukste en lekkerste resultaten waarmee je zonder twijfel bonuspunten scoort bij je kroost. Komt dat zien! 

1. Tover aardappelschillen om tot krokante chips  

Gooi je aardappelschil niet weg, maar gebruik de schil (eerst die aardappels wassen uiteraard voor je ze schilt!) om ze te bakken of frituren en tover ze om tot chips! We vonden een recept waarvoor je verder enkel olijfolie en zout nodig hebt. Warm de oven voor tot 200 graden, was de aardappelschillen in een vergiet en dep ze goed af. Gooi ze in een kom en voeg er één eetlepel olijfolie en een halve theelepel zout aan toe. Zorg ervoor dat elke aardappelschil goed bedekt geraakt met het zout en de olie. Plaats ze daarop op een bakplaat (met bakpapier) en bak ze zo’n 20 à 25 minuten tot ze goud en krokant zijn.

2. En van die sinaasappelschil maak je gewoon snoepjes

Blijkbaar kan je van sinaasappelschil gemakkelijk snoepjes maken! Pel daarvoor 3 stevige sinaasappels met een aardappelschiller. Snij de pel in reepjes, die je daarna in een pan gooit samen met net genoeg koud water tot ze onder staan. Laat eerst koken voor je het water afgiet en de fruitreepjes afspoelt met koud water. Gooi ze daarna opnieuw in de pot en voeg er 2 eetlepels kristalsuiker aan toe. Breng aan de kook op een matig vuurtje tot al de vloeistof is verdwenen en de reepjes licht verkleurd zijn. Spreid ze daarna (opgelet: warm!) uit om wat aluminiumfolie of bakpapier om af te koelen. Je kan er op dit moment altijd nog wat extra kristalsuiker over strooien. Deze snoepjes kan je in een gesloten pot in de koelkast zeker 6 maanden bewaren. Als ze zo lang meegaan natuurlijk … 

3. Groentenrestjes = verse bouillon

Alle groentenrestjes voldoen, maar we raden toch aan om er zeker ook wat ui of lookrestjes aan toe te voegen. We vonden hier onze inspiratie. Gebruik een diepvrieszak om telkens je groentenresten in te vriezen. Die kan je tot 6 maanden bewaren in de diepvriezer. Maar misschien duurt het wel niet zo lang om je zak vol te krijgen. Gooi de inhoud van de zak in een pot en voeg er water aan toe tot de groentenrestjes beginnen te drijven. Breng aan de kook en laat het minimum 30 minuten zachtjes pruttelen. Kook het water af. Deze bouillon kan je tot vier dagen in de koelkast en tot 3 maanden in de diepvriezer bewaren.

4. Van oud brood maak je heerlijke croutons 

Croutons zijn altijd een grote winner als je soep gemaakt hebt. En supergemakkelijk te maken! Snij wat oud brood in blokjes, gooi het in de pan met wat olijfolie en bak tot ze goudgeel zijn.

5. Vries in voor het te laat is 

Een handige tip die je heel wat voedselverspilling zal besparen: vries groenten of fruit in voor ze rotten. Als je het in hapklare stukjes snijd kan je het op een later tijdstip zeker ergens in verwerken. Voor fruit denk je dan aan een smoothie en die groenten kunnen in de soep of puree!

6. Verse kruiden in de olie

Die verse kruiden die je kocht, heb je niet allemaal kunnen opgebruiken? Spoel ze even onder de kraan, dep ze droog en gooi ze bij je olijfolie. In een wip heb je olijfolie met een smaakje aan!

7. Vanillestokjes in de kristalsuiker 

Een beetje een gelijkaardig verhaal met vanillestokjes. Als je bakrecept smeekt om vanillestokjes gooi ze dan zeker niet weg na gebruik, maar zwier ze in je pot met kristalsuiker. Vanillesuiker for the win!

8. Bijna rotte bananen? Tijd voor bananenbrood! 

The struggle is real: de ene week koop je 5 bananen en zijn ze op één dag op, de andere week koop je er 10 en worden ze rot. Cue voor bananenbrood! Je vindt een receptje in een van onze artikels.

9. Let it groooow

Heel wat groenten (lees: sla, uien, kruiden, …) groeien terug als je deze techniek toepast! Snij het wortelgedeelte van je gebruikte groente af en plaats het in een glazen pot (die van de appelmoes bijvoorbeeld, nadat je deze eerst hebt uitgewassen) met water en zie het groeien!