In deze vers van het veld geplukte rubriek geven we groenten waar onze kinderen de neus voor ophalen een ongeziene make-over. Spruitjes, witloof, knolselder, aubergine, rode biet,... noem maar op. Met makkelijke tips and tricks krijg je in no time een mooie “Nog!!!” in plaats van “Mbwaahpfffrrttuf, ni lekker” uit de mond. Deze maand tovert slashparent Robby wat met prei-schept-nog-maar-eens-bij uit de mouw!

Als je denkt aan groenten die kinderen niet lusten, is prei niet meteen top of mind. Dat komt omdat we prei vrij vaak als smaakmaker gebruiken, maar minder vaak als volwaardig ingrediënt van een gerecht. Denk maar eens aan alle gerechten waar jij vaak prei in gebruikt. Soep? Een puree? Een quiche? Deze groente wordt vaak verstopt terwijl er best wat smaak in aanwezig is. Enkel moet je deze er natuurlijk weten uit te halen. Prei heeft van nature een zachte uiensmaak. Niet meteen geschikt om rauw op te smikkelen, maar geef ze wat warmte (en vooral ook looooove) en voor je het weet transformeren ze in zoete smaakbommen.

Nu ja, voor je het weet…

Time is culinaire money 

Tijd maakt veel zaken beter. Prei is er zo eentje van. Stoof prei op een zacht vuurtje gedurende een lange tijd en er ontwikkelt zich langzaam maar zeker een heerlijke zoete smaak. Je raadt het al: op deze manier is prei ideaal voor elke kleine piraat die normaal gezien de boot ver zal afhouden als er nog maar prei in de buurt ligt.

Het lang stoven is al een mooie start, het mengen met andere ingrediënten die er normaal wel vlot in gaan, is nog een extra plus. Wat je echter zeker niet mag doen, is ze een wortel voor de neus houden. Of in het geval van moeilijke eters een chocomousse, petit gervaiske of een puddingske. Op zich is er niets mis met een klein dessertje na het eten. Maar wel als je het als pasmunt en beloning gebruikt om groenten te eten. Zo plant je automatisch de idee in het hoofd van je kind dat groenten iets WEERZINWEKKENDS zijn dat enkel te compenseren vallen met desserts. Zo maak je de strijd voor jezelf nog moeilijker. Wat je wel kan doen, is zeggen: “Oei, er is precies geen plaats meer voor groenten in je buik? Ja, dan is er ook geen plaats voor een dessertje he.” Werkt in 63% van de gevallen.

Wen er maar aan!

En nee, dan bedoel ik niet dat jij eraan moet wennen dat je elke dag een strijd moet voeren om je kind groenten te laten eten. Integendeel. Belangrijk is om je kind te laten wennen aan alle verschillende smaken. Kinderen moeten wel degelijk leren eten. En daarvoor moeten ze best 15 keer proeven van een bepaalde smaak. Zeggen ze na 15 keer nog steeds dat ze het niet lekker vinden, dan kan er effectief een grond van waarheid inzitten (of je kind is een volhouder, wat ook een positieve eigenschap is). Die afkeer van nieuwe dingen heeft zelfs een mooi, eigen woord: namelijk neofobie. Dus maak er geen regel van om alle groenten op te eten, maak er eerder een regel van dat de groente minstens 10 seconden in de mond moet hebben gezeten. Het lijken babysteps, maar voor een baby of peuter kunnen dit best grote stappen voorwaarts zijn.  Anyway, prei dus. Let’s get things cookin’! 

Kabeljauw met prei en curry 


WATHEBJENODIG?

  • 600 gr kabeljauw (of elke andere stevige, witte vis)
  • 5 dikke preien
  • 8 grote aardappels
  • 4 eetlepels currypoeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 citroen
  • 250 ml room
  • 100 gr cheddar
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout
  • Boter
  • Paneermeel

OEDOEDEDA?

Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak de preitjes heel goed schoon en snij in ringetjes. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de prei ongeveer 10 minuten beetgaar op een heel zacht vuur. Roer 2 el currypoeder, de kurkuma, wat zout en peper door de prei. Schil ondertussen de aardappelen, snij in kleine stukken en kook ze gaar zodat je er later makkelijk puree van kan maken. Verdeel de helft van de prei over de bodem. Leg daarop de kabeljauwfilet. Kruid met peper en zout. Roer de room en de rest van het currypoeder door de rest van de prei. Doe er het sap van een kwart citroen bij en rasp er wat citroenschil bij. Voeg zout en peper toe en giet de pan met het prei-roommengsel over de vis uit.
Strooi wat paneermeel en de cheddar erover. Schuif de schaal in de oven en laat de kabeljauw in 15-20 minuten gaar worden. Zet op het einde nog even de gril op voor een heerlijk kaaskorstje.

Maak ondertussen de puree. Plet de aardappelen en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Wil je een echt smeuïge puree? Roer er dan wat boter, melk of room door.
Haal de vis met prei uit de oven en dien gloeiend heet op.

Tortilla met prei en spek 

WATHEBJENODIG? (Voor 4 personen)

  • 6 krielaardappelen
  • 2 grote uien
  • 5 eieren
  • 1 teentje look
  • 2 lente-uitjes
  • 2 preiwitten
  • 150 g spek
  • Provençaalse kruiden
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Tijd

OEDOEDEDA?

Pel de ui en de knoflook. Snipper allebei heel fijn. Verhit een beetje olijfolie in een diepe pan en laat de ui en de knoflook heel traag garen. Als je vuur tot 10 kan, zet dan de schakelaar op 2 of 3. Maak ondertussen de prei schoon en snij in fijne ringen. Snij de krielaardappelen in kleine blokjes. Schillen hoeft niet. 

Doe beide na een tijdje bij de uien. Doe ook nu het spek erbij. Voeg eventueel wat olijfolie toe als je merkt dat de ingrediënten aan de pan blijven plakken. Laat rustig verder garen.
Meng ondertussen 5 eieren met peper, zout en Provençaalse kruiden. Wanneer alles in de pan bijna gaar is, doe je er het eimengsel bij. Zet het deksel op de pan en laat op een zacht vuur het eimengsel stollen. Dien op met vers brood en boter.

Ook lekker de dag nadien voor de lunch of als tussendoortje.


Heb je zelf kinderen die de neus ophalen voor een bepaalde groente? Laat het ons weten in de comments en wie weet gaan wij er daarna wel mee aan de slag.