Februari kunnen we bijna opbergen! Hoezee! Hopelijk niet samen met je goede voornemens hé. Ge weet wel: jezelf iets meer duurzame gewoonten aanmeten in 2021. Samen met Bio-Planet wijst onze gewillige en compleet onervaren Liesbeth je de weg! Met de #SpeeltLieshetklaarineenjaar gaat ze elke maand met haar gezin een andere uitdaging aan op zoek naar een meer evenwichtige lifestyle. In januari ontdekte onze collega vanaf nul de wereld van plantaardige voeding. Hoe dat ging, lees je hier. Afgelopen maand kreeg ze de uitdaging om voor zero waste gaan. Heeft Liesbeth restjes verwerkt à volonté? En wat deed ze met verpakkingen? Lees hieronder hoe het haar is vergaan!
Veggie 4 ever?
Misschien eerst eens polsen of dat veggie koken een blijver is? Liesbeth: “Zeker en vast! Door het aanbod bij Bio-Planet te ontdekken, lukt het me om twee keer per week een plantaardige warme maaltijd op tafel te zetten. Dat is voor ons echt een overwinning. Mijn man is ook helemaal mee. Zoals te verwachten heb ik aan de kinderen moeilijkere klanten. Deze week heb ik ze wel nog om de tuin geleid met de vegan deli worsten en vegan hespenworst! “
Vergeten diepvriesgroentjes
Yeet, zouden de tieners zeggen! Kei goed bezig! Daarbovenop moest je afgelopen maand ook maximaal koken met restjes. Voedselverspilling is immers een gi-gan-tisch probleem. We kieperen in België met zijn allen jaarlijks zo’n 3,6 ton (!!) voedsel in de vuilbak. Liesbeth, hoe heb jij je steentje bijgedragen om dat te fixen? Liesbeth: “Ik ben begonnen met op te lijsten wat er allemaal in mijn voorraadkast en diepvriezer zit. Kei veel eten blijkbaar! Toch wat confronterend. Op internet heb ik gezocht naar receptjes om die ingrediënten één voor één te verwerken. Zo maakte ik o.a. een pasta met ricotta en zure room met vergeten diepvriesgroentjes zoals spruitjes en boerenkool. “
Het leste is 't beste!
Dat is al een super goede tip: heel je voorraad eens uitmesten. Wat heb je gedaan met al die dagelijkse kleine overschotjes: een halve tomaat hier, een restje gemalen kaas daar? Liesbeth: “ Afgelopen maand waren mijn heilige drievuldigheid soep, dressings en quiche of omelet. Daar kan je bijna alles in kwijt! Zelfs het groen van de prei heb ik in de soep gedraaid. Toen ik vol-au-vent maakte, heb ik van het karkas een bouillonneke getrokken voor de tomatensoep. Plus, ik heb er zelfs een restje spaghettisaus ingedraaid. Met de kindjes heb ik ook bruine bananen tot smoothies gemixt. Een ander succesje was restje sla en kruiden verwerken in dipjes en sausjes.”
Wat met de verpakking?
De wereld redden en tegelijkertijd lekker smikkelen! Goed gedaan! Voor het andere deel van de challenge moest je de hoeveelheid verpakkingsafval reduceren. Hoe is dat gelukt? Liesbeth: “Ik geef toe dat ik me voor dit stukje van de challenge een beetje gefaald voel. Wij sorteren heel goed ons afval, maar ik heb nog steeds veel verpakkingen gekocht."
Liesbeth: "Bij Bio-Planet doen ze wel echt hun best! Zo heb je geen plastiek afval bij de groenten- en fruitafdeling, maar wel herbruikbare en wasbare zakjes. In niet-corona tijden mag je in de verstoog ook met je eigen potjes werken. Noten, zaden en gedroogde vruchten kan je in een aantal winkels van Bio-Planet in vrac kopen. Toch heb ik het gevoel dat er bij producenten en de overheid nog een weg af te leggen is om de plasticsoep te bestrijden. Het kan niet alleen van de consument komen hé. Ooh ja, met de kindjes heb ik ook nog lampionnetjes gemaakt van lege confituurpotjes. Afgekeken bij Maison Slash, haha!”