Het is hier even niet van aftellen, want op de derde maandag van januari is het naar jaarlijkse gewoonte Blue Monday. Dat is de beruchte 'meest deprimerende dag van het jaar'. Dagen zijn (nog steeds) te kort, de feesten liggen achter ons en we blijven achter in donkere kak zonder lichtjes. Reden genoeg voor een winterdip, denkt een mens dan al eens. Awel, niet in Noorwegen. Ondanks dat het daar nog belachelijk veel langer donker en kouder is dan bij ons, doen die daar niet aan wintertriestig zijn. Oedoendieda?!

Wat als we onze negatieve kijk op de winter nu eens gewoon omgooien? In Noorwegen kunnen ze dat blijkbaar. Wat is hun geheim?! We staken ons licht (of eerder het gebrek aan haha) op bij een Amerikaanse doctoraatsstudente die een jaar lang in het hoge noorden van Noorwegen verbleef. Daar reikt voor alle duidelijkheid de zon van november tot eind januari zelfs niet boven de horizon. Slik. Ze kennen daar dus iets van donker. Tot haar verbazing ontdekte de studente dat de Noren verrassend genoeg weinig last hebben van een winterdip. Toen ze vroeg hoe dit kwam, kreeg ze een simpele vraag terug: ‘Waarom zouden we?'. 

Waarom dippen? 

Je leest het goed! Stap één is om te stoppen de winter als negatief te bestempelen. Om de winterperiode goedgemutst door te komen, moet je omdenken mensen! Je hebt alleen een andere kijk nodig! Zo is 't gemakkelijk, horen we jullie al denken. Concrete tips, dat willen we! 

Het gevoel van een kraakvers sneeuwtapijt: dat kan je enkel in de winter ervaren. Toegegeven, daar hebben de Noren een voorsprong. Maar ook in ons land kan je in de winter vaak in de Ardennen (en soms zelfs in eigen tuin) terecht voor massa's sneeuwpret. 

Onder het motto 'slecht weer bestaat niet, enkel slechte kledij' trekken de Noren trouwens door weer en wind naar buiten. Dat kunnen wij ook natuurlijk! Pak jezelf en je kinders goed in (laagjes zijn key) en trek #1000UurDeDeurUit. Weer wat extra vakjes kleuren op die tracker

Ga. Naar. Buiten. 

We kunnen het maar blijven herhalen: ga voldoende naar buiten. Trek er bijvoorbeeld eens voor zonsopkomst of net voor zonsondergang op uit. Dan zal je al snel merken dat de zonsopgang en -ondergang in de wintermaanden veel mooier is dan in de zomer. Hoe dat komt? De hemel krijgt allerhande kleuren door het indirecte licht en de lagere stand van de zon. Ok, het is geen noorderlicht, maar geniet van dit wonder van de natuur in de maanden dat het kan! 

Move over Hygge: hier is Koselig

‘Koselig’ is het Noorse woord voor ‘winterse gezelligheid’. Denk aan alles wat Kerstmis zo fantastisch maakt, maar dan zonder de stress errond. Kaarsjes, een haardvuur, glühwein, wollige warme dekens, … Het samenhorigheidsgevoel primeert, maar uiteraard is gewoon zetelhangen voor een Netflix-avond ook dik ok. 

In Noorwegen hebben ze gemakkelijk praten met hun noorderlicht en metersdikke sneeuwtapijt. Toch kunnen we iets leren van hun aanpak. Het is eigenlijk super simpel: stop met zagen. We hebben hier de gewoonte genomen om snel in klaagmodus om te schakelen door het koude en gure aspect van dit seizoen. Maar laat ons omdenken en benadrukken wat het zo uniek maakt: geen warme chocolade, geen ijsschaatsen, geen kampvuur, geen sneeuwmannen zonder ... winter!


Trek gewoon die mutsen en handschoenen (en 101 laagjes) aan, stap de deur uit en ga op zoek naar wat de winter mooi maakt. Je zal het merken … na een paar minuten ben je op slag van dat deprimerende gevoel af!  

Hebdegij nog meer nood aan tips en tricks om je #1000UurDeDeurUit tracker gevuld te krijgen? Hebdegij zelf super leuke ideetjes om een ander zijn #1000UurDeDeurUit tracker gevuld te krijgen? Hebdegij dan geen zin om je aan te sluiten bij het allerleukste #1000UurDeDeurUit groepje op Facebook?  't Is daar van voor slashparents door slashparents. Doe even gesjellig en word nu lid, en nodig je slashvrienden en -familie uit!