Het regent en het is vuil weer. Jij hebt geen zin om naar buiten te gaan en je kind al helemaal niet. Nochtans is buitenlucht geweldig voor heel veel dingen (om ook corona-bestrijding niet te vernoemen). Ravottende kinderen vervelen zich nooit, buitenluchtkinders zijn gezonder en de donkere herfst en winter duren plots veel minder lang! Niet twijfelen dus, doe gewoon mee aan onze 1000UurDeDeurUit-challenge - de ultieme motivator om gedurende één heel jaar minstens 1000 uur buiten te zijn. En wij gaan jou keihard helpen!

No worries, wij zijn niet stiekem helemaal crazy in de head geworden. Onze challenge 1000UurDeDeurUit is niet compleet van de pot gerukt, maar gebaseerd op een bestaande succesformule uit Amerika. Daar leeft de 1000hoursoutside al eventjes. Het was Giny Yurich, zelf mama van vijf kinderen onder 12 jaar, die het idee zo'n 5 jaar geleden lanceerde toen ze besefte hoe onwaarschijnlijk weinig tijd haar kinderen buiten doorbrachten. Intussen kreeg het concept ook al navolging in Nederland met 1000Uurbuiten.nl

Belgie, uit uw kot!

't Is hier dus niet meer van 'Blijf IN uw kot", kom vooral UIT jullie kot en ga #1000UurDeDeurUit! Sleur die kinders van je mee naar buiten en laat ze ravotten in openlucht. Want intussen heb je je sowieso alweer laten vangen door de maand september en ben je verzonken in de dolle ratrace die je nochtans sinds corona had afgezworen. Die openluchtschool van je dromen is nog ver weg, en daarna is het van rennen van hobby naar hobby, om te eindigen met wat cool down-tijd achter een scherm naar keuze. En wanneer zijn de kinderen buiten geweest vandaag? 

Recente onderzoeken geven alvast geen rooskleurig beeld. Kinderen spelen steeds minder buiten. Volgens Kind & Samenleving speelden er vorige zomer (2019)  37 procent (!!)  minder kinderen op straten, op pleinen en in parken dan in 2008. En er wonen intussen wél méér kinderen in die wijken. Maar het verkeer is drukker, er zijn minder plaatsen waar kinderen vrij in de natuur kunnen spelen, en wij helikopterouders halen en brengen vaker naar buitenschoolse activiteiten. Wake up call, people! Die cijfers zijn niet eens geteld tijdens de herfstige wintermaanden. 

Track and trace

De hamvraag is nu: hoe doe jij het? Hoeveel uur spenderen jij en je gezin effectief buiten? In België of Vlaanderen bestaan er geen concrete en officiële cijfers over, maar van Nederland weten we dat kinderen van 4 tot 11 jaar amper 3 tot 7 uur per week buitenspelen. Dat is inclusief het buitenspelen onder schooltijd.

Dat is dramatisch weinig als je weet dat 20 uur buitenspelen per week eigenlijk het streefcijfer zou moeten zijn. Dat komt neer op drie uur per dag, of 1000 uur per jaar. Dat klinkt jou misschien insane in de oren, maar wist je dat kinderen dubbel zoveel tijd op een scherm zitten loeren? Het gemiddelde kind, vanaf 7 jaar, brengt ongeveer 4 uur(!!) per dag op een scherm door (- alweer Nederlandse cijfers). Niet enkel om te gamen of te ontspannen, daar zit ook schoolwerk bij of andere 'moetjes', maar toch. 

#1000UurDeDeurUit

Meten is weten op zo'n moment. En ok, er wordt nogal wat getracked en traced tegenwoordig: je calorieën, je gelopen kilometers,  je budget, tegenwoordig ook je persoonlijke contacten ... Maar daar kan gerust nog ééntje bij als dat echt van belang is, toch? 

Deze free download vind je vanaf 1 oktober op onze blog!

Lees en volg daarom de volgende weken en maanden alles wat Maison Slash deelt met #1000UurDeDeurUit. Wij geven tips, inspiratie, en zorgen voor aanmoediging en begeleiding om als drukbezet slashgezin meer naar buiten te trekken. We zorgen ook voor een free download (te vinden vanaf 1 oktober!) waar je je uren gemakkelijk kan bijhouden. 1000 uur naar buiten lijkt erg veel, maar op zich kan dat echt mee vallen. 1000 uur : 365 dagen = 2,74 uur per dag. Maar staar je ook niet blind op die harde minuten. Het is gewoon een kwestie van doen!

Want alle kleine beetjes helpen, probeer het gewoon uit. Wat doe je nu met de auto wat ook wel lopend of fietsend kan? Kun je ook buiten lunchen in plaats van binnen? Er zijn 1001 mini-manieren en wij gaan die delen met jou. Schrijf je zeker in op onze nieuwsbrief of maak een profiel aan en mis niks meer! Deel ook zeker je eigen ervaringen en tips op je socials met #1000UurDeDeurUit. 👍
Hebdegij nog meer nood aan tips en tricks om je #1000UurDeDeurUit tracker gevuld te krijgen? Hebdegij zelf super leuke ideetjes om een ander zijn #1000UurDeDeurUit tracker gevuld te krijgen? Hebdegij dan geen zin om je aan te sluiten bij het allerleukste #1000UurDeDeurUit groepje op Facebook?  't Is daar van voor slashparents door slashparents. Doe even gesjellig en word nu lid, en nodig je slashvrienden en -familie uit!