De positieve effecten van een dagelijkse portie daglicht en frisse lucht op je lijf was al niet te onderschatten. Maar in 2020 zijn er duizend meer redenen te bedenken waarom een openluchtschool the nieuwe shit is. Stop de corona-angst en hop allemaal naar buiten! Slashparent Kirsten (37) stuurt haar kinderen al een tijdlang bewust naar een openluchtschool en is daar nog dagelijks blij om.

Denk eens terug aan je eigen kindertijd, dan zie je waarschijnlijk klassieke schoolgebouwen, een nog klassiekere speelplaats met grijze dals en hier en daar een bank. En een verdwaalde boom. Misschien. Maar het was toch vooral binnen zitten. En wow, dan is dat voor de vier kinderen van Kirsten wel even anders. Theo (8), Flor (5), Jules (3) en Renée (3) zitten in de openluchtschool Sint-Lutgardis in Brasschaat. En ze zitten daar goed. 

Een openluchtschool watte? 

Aha, dat is een school waar het contact met de natuur en de buitenlucht centraal staat. Er is geen hoogbouw en élk(!) lokaal - of het nu een klas, de turnzaal of de refter is - heeft één wand die volledig open kan en standaard ook helemaal openstaat. “Mijn kinderen zitten dus de hele dag in de buitenlucht. Winter en zomer. En ze vinden dat (meestal) geweldig”, vertelt Kirsten. Er is amper verschil tussen binnen en buiten en het helpt natuurlijk ook dat de school in een bosrijke omgeving ligt en dat de meeste klassen een eigen tuintje hebben. 

De leerlingen dragen allemaal een uniform, inclusief gewatteerde winterjas, en die houden ze in de winter gewoon aan in de klas. “Of ze last hebben van kou in de winter? Dat hangt natuurlijk een beetje van kind tot kind af. Flor klaagt eigenlijk alleen dat hij het vaak veel te warm heeft. Zeker in het begin was ik nogal gul in laagjes kleding en dan kwam hij soms zwetend thuis”, lacht Kirsten. In de klassen is er lichte vloerverwarming om de ergste koude te verdrijven en een lesuur rekenen wisselen ze af met een sessie shaken op een populaire YouTube video om even op te warmen. “Het resultaat is dat mijn kinderen het eigenlijk nooit koud hebben. De verwarming staat hier thuis amper aan, daar heb ik dan wel weer wat aan moeten wennen”, vertelt Kirsten. 

Slecht weer bestaat niet! 

Kinderen die de hele winter elke dag in de kou zitten, dat moet dan wel een onophoudelijke stroom aan snottebellen veroorzaken, toch? Wel, dat blijkt dus niet zo. Integendeel zelfs. Kirsten heeft de indruk dat haar kinderen - in vergelijking met de verhalen van andere ouders - net minder ziek zijn. Je hoort wel vaker dat de weerstand van kinderen sterker wordt naarmate ze meer buiten spelen. En rondvliegende virussen verspreiden zich wellicht beter in afgesloten, muffe klaslokalen waar menig ander schoolkind z’n dagen doorbrengt. 

Nog een voordeel aan de openluchtschool is dat de kinderen van Kirsten veel minder nadenken over het weer. Een beetje regen is alvast geen excuus om niet buiten te gaan spelen. “Maar als je denkt dat wij hier thuis nooit discussies hebben over schermtijd, dan moet ik je teleurstellen”, lacht Kirsten.“Die hebben wij hier zeker ook. Al merk ik wel dat mijn kinderen vaak met andere ogen naar het weer kijken dan ik. Zeker wanneer ik zelf nog wat aan het wennen was aan het concept van een openluchtschool kon ik wel eens opmerken dat het toch wel echt slecht weer was om buiten te gaan spelen. Toen Theo nog klein was, kreeg ik dan een vragende blik. Intussen is dat een perfect moment om eens met z’n ogen te rollen.” 


Vuile schoenen en smerige auto's 

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan je kids in zo'n openluchtschool? Ze moest er even over nadenken. Maar dan had Kirsten er toch twee. Op haar eerste ‘mamadag’ op school had ze een inschattingsfout gemaakt en was ze echt verkleumd van de kou. Intussen weet ze beter. Wat dan weer niet te verhelpen valt: “Je auto proper houden als je kids op een openluchtschool zitten is per definitie onmogelijk. Net als schoenen. Het is een illusie dat hun nieuwe schoenen er langer dan een week als nieuw blijven uitzien. Dat heb ik gewoon opgegeven.” 

Iedereen dan maar naar de openluchtschool? Jaaa, maar de kans is klein dat jij een openluchtschool in de buurt hebt, want zoveel zijn er helaas niet veel in Vlaanderen. Jammer, want uit een onderzoek van Partena Ziekenfonds blijkt dat maar liefst 6 op de 10 Vlamingen dagelijks minder dan 15 minuten buiten is. Over na te denken!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met  Partena Ziekenfonds. Want buiten bewegen loont!  Licht, lucht en beweging doen wonderen voor je gezondheid en je humeur. Geen tijd? Te koud? Geen idee hoe je dat in je routine krijgt? Wel doe dan snel deze leuke test en ontdek welk #toerkedoen het beste bij jou past.
Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.