Heb jij nog een kleine kadee in huis? Wist je dan dat je die buggy of dat reisbed ook gewoon buiten kan zetten voor een deugddoende middagdut? En dan kan je er meteen een half uurtje naast gaan zitten om zelf ook wat frisse buitenlucht te happen. Want 't is echt tijd om meer buiten te komen, hoog tijd! 

Misschien ben jij wel zo’n ouder die wat zenuwachtig wordt bij het idee van kou, wind en regen in de buurt van je kind. Dat kan ik best begrijpen, ik vond het vroeger al slecht voor mijn moederhart om met de buggy de koeling van de Colruyt in te rijden, dus I feel your pain. Maar die ongerustheid is eigenlijk nergens voor nodig. Want wist je dat het zelfs een goed idee kan zijn om heel kleine kinderen gewoon buiten te laten slapen? Die gewoonte waaide over uit de Scandinavische landen en ook hier bij ons kan je meer en meer fans vinden. Zoals Hadewig (34), de mama van Mats (4) en Lot (2). 

De Zweden doen het allemaal

Hadewig haalde haar inspiratie in Zweden waar ze een paar jaar woonde. “In onze rustige wijk was het heel normaal om bij elke voordeur een buggy met een slapend kind te zien staan”, vertelt Hadewig. En ook op de 'förskola' in Zweden stonden de buggy’s buiten naast elkaar. “Ik had me al op voorhand verontschuldigd omdat mijn zoon nooit zou inslapen in een stilstaande buggy. Maar niets was minder waar, Mats viel gewoon meteen in slaap. En dat is hij blijven doen: winter en zomer deed hij in Zweden al z’n dutjes buiten.” 

SKTa7Zlzd542B9KoGFeI4q6lzslUEzc8oee7RbG3.jpeg

Is het hier bij ons ook een goed idee? 

Op zich zeker wel, het is hier vaak zelfs warmer dan in Zweden. Uiteraard moet je zorgen voor aangepaste kledij en het juiste dekbed. De regels om je kind veilig te slapen te leggen, gelden ook buiten. En zoals met alle aspecten van de opvoeding van je kinderen, gebruik je best je gezond verstand: leg ze niet heerlijk buiten te slapen in een storm met rukwinden, in de stortregen of bij smogalarm. 

Eens terug in België sliep ook de dochter van Hadewig buiten in haar chèche. “Het was eigenlijk toevallig dat onze crèche hier net buitenbedjes had geïnstalleerd toen we terugkwamen uit Zweden, maar ik was daar wel heel blij mee. Die bedjes zijn speciaal gemaakt om kleine kinderen buiten te laten slapen in de kinderopvang. Alles is helemaal veilig en zelfs met een speciaal gaasje om hen te beschermen tegen insecten.”

X1zNVa7k3P8gVxTYWfyOZCuS66BgGpqEQ5jQkJme.jpeg

(Kinderdagverblijf El Nino)

Ook Leen (37) laat haar dochtertje Polly (16 maanden) bewust buiten slapen. “Polly was een middagdut-hater, dus ik was maar wat blij toen onze crèche startte met een experiment om de kindjes buiten te laten slapen. Voor mijn dochtertje betekende dat alvast een wereld van verschil. De eerste keer dat ze buiten mocht slapen in de crèche, sliep ze meteen drie uur! En dat is zo gebleven. Dus in ‘t weekend leg ik Polly nu ook altijd in de tuin om te slapen. Je hoeft daar trouwens geen fancy aankopen voor te doen. Bij ons blijkt de combinatie van een reisbed met onze tuinparasol - tegen de zon en de regen - magisch.”   

tZ9BINnL291poLWydK9OKgVt34x9i0Wj1evBctub.jpeg

Het effect van buitenlucht 

Oké, het zou best kunnen dat je nog niet overtuigd bent en dat zo’n buitenbed voor je kleinste koter niet helemaal bovenaan je verlanglijstje staat. Maar laat die buitenslapers je dan wel inspireren voor wat meer frisse lucht en buiten bewegen met je kind. Want daar heb je twee perfecte redenen voor: een buggy en vermoeidheid. Huh? 

Als je nu hoopt dat ik je de ultieme lifehack ga vertellen hoe je eindelijk als vermoeide moeder zelf in die buggy geraakt, dan moet ik je teleurstellen. Maar dat hoeft ook helemaal niet om je fitter te voelen. Ga gewoon wandelen met die buggy. Zorg dat je minstens 30 minuten per dag buiten beweegt (of drie uur als je meedoet aan onze challenge!!) en je zal voelen dat dit een heel groot effect heeft op je lijf en je leven.