We doen het allemaal. Want we zijn ouders. We lopen, rennen, vallen en we staan weer op. Knallen soms keihard met ons gezicht tegen de muur. We proberen het beste ervan te maken. Soms lukt dat, en soms ook niet. En heel vaak vragen we onszelf af: hoe doen ZIJ het? In 13 snelle vragen stoppen we onze neus in andermans zaken. Slashparent van dienst: Dominique Van Malder.

Op televisie of op de planken, als Dominique Van Malder er voor iets tussen zit, mag je er prat op gaan dat je traankanaal of elke haarfollikel in je lijf wakker wordt geschud. Met Radio Gaga schoot hij samen met Joris Hessels de verkoop van de papieren zakdoeken de lucht in, zonder dat daar een griepepidemie aan te pas moest komen. En de theatervoorstellingen van Studio Orka? Tja, daar kunnen we alleen maar zo'n diepe buiging voor maken dat het al bijna een dubbele koprol wordt. Daarnaast is hij ook slashparent van de geweldige Jack, waar hij vooral wil van en mee genieten. And so it should be!

Aanstaande zondag is het de jaarlijkse Kunstendag voor Kinderen waar Dominique dit jaar ambassadeur voor is. Op die dag kunnen kinderen (kleintjes en grootjes) samen met héél hun familie in heel Vlaanderen alle hoeken, kanten en bochten van kunst beleven. Meer info hierover vind je hier!

Sr7pbJpGHusQ6JPH5MNkmoSwp63Pid1W64xjzOId.jpeg

Hoe ziet een weekdag er bij jullie  uit?

Dat is echt zo verschillend, afhankelijk van dag tot dag. Mijn ideale dag ziet er zo uit: ’s ochtends samen ontbijten, douchen, ons klaarmaken voor het werk en de school, samen op pad naar school, dan naar het werk en dan ’s avonds mekaar bevragen hoe het was op school en op het werk, gezellig eten en leuke dingen doen, verhaaltje en filmpje voor het slapengaan. En slapen. Tot we worden gewekt door een haan.

Wanneer heb je voor het laatst bijna  in je broek geplast van het lachen?

Laatst had ik opnames voor een zelfgeschreven serie “Albatros”. Het gaat over een dieetkamp in de Ardennen. Ik speel zelf mee. Er was een scène waarin we met alle deelnemers op skeelers stonden en iedereen leek wel te breakdancen zonder dat dit de bedoeling was. In werkelijkheid probeerden we ons evenwicht te bewaren. Dat was lachen, gieren, brullen! 

Welk land wil je graag met je kind  zien?

Wij willen graag beren gaan spotten in Canada. Of Thailand ontdekken.

Welke eigenschappen zie je van jezelf terug in je kind?

Verdwijnen in verhalen. Een gezonde nieuwsgierigheid. Sportfanaat. Koppigheid. Creatief met taal. Empathie. Dierenliefhebber. Zorgzaam.

Hoe sta jij tegenover hobby's? Laat ze maar alles proberen,  ik rijd er desnoods wel 30km voor om? Ze mogen er maximum 2 kiezen per jaar, want we hebben nog genoeg andere dingen te doen?

Mijn zoon mag alles doen wat hij wil, op voorwaarde dat er nog tijd genoeg is om van elkaar te genieten. En dat er geen “achterbankstress” mee gemoeid is.

Samen skaten in het park is ook een hobby, dat hoeft niet altijd in clubverband.

Wat is voor jou en je gezin het leukste moment van de week?

Samen in de zetel, onder een dekentje, een topfilm bekijken.

iymdlaBWwKvJqWZ0pK07rcivf742OOW4PMvx9Zj6.jpeg

Wanneer heb je het hardst gescoord bij je kind?

Toen we twee konijntjes in huis haalden.

Heb je je kind al eens al excuus gebruikt?

Nooit of te nimmerst.

Welke puberende rebelse stijl wens je jouw kind niet toe? Hippie, emo, rastafari,...

Van mij mag hij zich uiten zoals hij wil. Als ik naar mijn eigen puberteit kijk, weet ik dat het niet helpt als een ouder zegt: je mag je haar niet blauw verven of geen dreadlocks alstublieft. 

Hoe wil je dat je kinderen je later herinneren? Mijn  vader was mijn beste vriend? Of, mijn vader was een dikke moeial, maar hij bedoelde het wel altijd goed?

Ik kon met mijn vader over alles praten.

Wat is jouw guilty pleasure?

Ik vind dat er geen guilty pleasures genoeg kunnen zijn. Ik vind het dan ook niet erg om toe te geven dat wij heel graag naar het Eurovisiesongfestival kijken.

Wat is voor jou het grootste verschil tussen pre en post kinderen?

Ik ben tien keer emotioneler geworden en ik wil er nog méér voor zorgen dat de aarde een aangename plek is/blijft/wordt.

Wat vind je het moeilijkste aan opvoeden?

Loslaten.