We doen het allemaal. Want we zijn ouders. We lopen, rennen, vallen en we staan weer op. Knallen soms keihard met ons gezicht tegen de muur. We proberen het beste ervan te maken. En heel vaak vragen we onszelf af: hoe doen ZIJ het? In 13 snelle vragen stoppen we onze neus in andermans zaken. Maison Slash ging op zoek naar slashparents met een bijzonder beroep. Deze keer is dat Karlijne, zij is verpleegkundige op de dienst 'intensieve zorgen kinderen' van het Universitair Ziekenhuis in Brussel.

Een tijdje geleden deden we een oproep naar slashparents met een bijzonder beroep. Elk beroep is op zich bijzonder, maar hier en daar zitten er toch wel wat speciallekes tussen wat betreft de invulling of het tijdschema ervan. Hoe een verpleegkundige 'kinderintensieve zorgen' dag-, weekend- en nachtshiften combineert met een gezin met jonge kinderen maakte ons wel heel nieuwsgierig. En zo vonden we Karlijne. Karlijne (32) is het lief van Michiel en samen hebben ze 2 kinderen, Wout (5) en Jolien (3). 

Hoe ziet een weekdag er bij jullie uit?

De ene dag is de andere niet. Afhankelijk van mijn shift maak ik of mijn partner de kindjes klaar voor school. Als ik thuis ben of overdag werk, kan ik de kindjes van school afhalen. Als ik ’s avonds werk, blijven de kindjes op school tot Michiel ze ophaalt. Op zo’n avonden zorg ik ervoor dat er eten voor hen klaarstaat. 

Als ik ’s nachts nog moet gaan werken, vertrek ik zo gauw de kindjes te slapen liggen. 

Een goede planning is wel aan te raden.

Hoe valt het mee om werk en gezin te combineren?

Soms valt dit niet zo goed mee omwille van mijn onregelmatig werkregime. Op avonden, nachten, weekends en feestdagen ben ik soms gaan werken.

Mijn man werkt overdag en is wel soms van wacht. Hierdoor zijn we niet vaak met ons gezin samen thuis, maar genieten we eens zo veel van deze momenten als die er wel zijn.

Dit onregelmatige werkregime maakt wel dat ik mijn kinderen in de week geregeld kan ophalen van school en dat ik kan genieten van mijn 'kindjesdag' op woensdag dankzij mijn ouderschapsverlof.

Wat vind je het moeilijkste aan ouder zijn?

Als ouder zit ik met verschillende vragen zoals: ‘Doe ik het wel goed?’ of ‘Hoe zou iemand anders dit aanpakken?’.

Het is moeilijk hieromtrent bevestiging te krijgen.

Heb je al mijlpalen van je kinderen gemist? Welke?

Voorlopig niet. Ik weet me steeds te plannen om bij elke belangrijke gebeurtenis aanwezig te zijn, zelfs de eerste september hou ik vrij.

Welke eigenschap van jezelf zie je terug in je kinderen?

Mijn jongste dochter Jolien is mijn evenbeeld, zowel uiterlijk als innerlijk. Als ze dan weer eens haar eigen zin wil doen, is dit soms toch wel confronterend.

PpQCnbIAc4ZQ1kcYDndwC4RlGo9WP4Oy4P2YYZpr.jpeg

Ben je door je beroep bezorgder over je kinderen?

Tijdens mijn zwangerschap maakte ik me veel zorgen omdat ik op mijn werk zag wat er allemaal kon misgaan. Hierna kon ik mijn bezorgdheid best wel op de kant schuiven.

Soms vergelijk ik mijn kinderen wel met gehospitaliseerde leeftijdsgenootjes, maar niet zo vaak.

Waar heb jij keihard mee gescoord bij je kinderen?

In mijn vrije tijd ben in een zwemjuf in de zwemclub. Mijn zoontje Wout was super blij als hij eindelijk oud genoeg was om mee te komen zwemmen. Nog trotser was hij toen hij in mijn groepje terechtkwam.

K0xQunrvsbyEvYqb0pVTB7bgL68JIKPQrhpiDzOg.jpeg

Zou je het anders doen, mocht je opnieuw beginnen?

Ik zou misschien kiezen voor een job waarbij ik elke avond en elk weekend zou thuis zijn. Maar een onregelmatig werkregime heeft ook zijn voordelen.

En of ik het anders zou doen, is me tot op heden een vraagteken. Misschien zoek ik over 2 of 10 jaar toch een job met andere uren.

Hebben jullie vaste familie momentjes?

Neen. We hechten wel veel belang aan de momenten die we samen thuis zijn. Dan doen we niets in het huishouden, geen strijk of geen kuis. We steken de kindjes samen in bad en leggen ze om beurten in bed. 

Hoe communiceren jullie binnen het gezin? Bellen jullie elke dag?

Omdat we elkaar toch wel dagelijks zien, bellen of sms’en we niet vaak met elkaar. Als ik ’s avonds of ’s nachts aan het werk ben, informeren we wel even kort bij elkaar hoe de dag was.

Als we samen thuis zijn, hebben we zelfs een gsm-verbod. De gsm wordt op de kant gelegd voor niet dringende zaken zoals sociale media.

Is je beroep een kinderdroom?

Ik wou kleuterjuf of verpleegkundige voor kinderen worden, ja dus.

Wanneer slaap jij?

Omdat de kindjes pil om 7u wakker zijn, proberen wij steeds op tijd te gaan slapen. Als ik laat thuis ben na een late shift, probeer ik toch zo snel mogelijk te gaan slapen. Als ik de nachtshift werk, slaap ik zodra de kindjes op school zijn. Mijn wekker staat dan zodat ik op tijd weer aan de schoolpoort sta. Dutjes tussendoor probeer ik zoveel mogelijk te vermijden.

Is er nog tijd en energie voor een sociaal leven?

Ik steek veel vrije tijd in de zwemclub, ik probeer hier 2 keer per week aanwezig te zijn. Ik vind sporten belangrijk, dus ga ook ongeveer 2 keer per week lopen met een vriendin. 

Buiten deze activiteiten ben ik liever thuis bij mijn kinderen en man dan nog eens af te spreken met vriendinnen om ‘s avonds iets te gaan doen.

Als ik een vrije dag in de week heb, de kinderen op school zitten, Michiel gaan werken is en het huishouden in orde is, kan ik er enorm van genieten even met een vriendin of mijn mama af te spreken. 

Combineer jij het slashparenten ook met een bijzonder beroep en wil je daar graag wat meer over vertellen en delen met de rest van de wereld? Laat ons dat dan als de wiedeweerga weten op redactie@maisonslash.be