We doen het allemaal. Want we zijn ouders. We lopen, rennen, vallen en we staan weer op. Knallen soms keihard met ons gezicht tegen de muur. We proberen het beste ervan te maken. Soms lukt dat, en soms ook niet. En heel vaak vragen we onszelf af: hoe doen ZIJ het? In 13 snelle vragen stoppen we onze neus in andermans zaken. Slashparent van dienst: Sven Kums.

Voetballer bij RSC Anderlecht, Sven Kums (31), scoorde een aantal maanden ook grandioos goed naast het veld. Samen met zijn vrouw (en onze allervrolijkste Maison Slash collega) Cado kreeg hij er nog een ander wonderlijk cadeau bij, Juliette!

15ZvviQV9VYD1PPDpq9y6TkSfKdPJ96yO8C5dVZ5.jpeg

Hoe ziet een werkdag er bij jullie uit?

Dat is heel afwisselend. In de voorbereiding begin ik om 8 uur ‘s ochtends en kom ik thuis rond 17 uur. Naarmate het seizoen vordert nemen de trainingen af en ben ik rond 14 uur thuis. Ik heb meestal 1 vrije dag per week, soms ook geen. Naast de trainingen zijn er uiteraard ook matchdagen en afzonderingsdagen en moeten we ons beschikbaar houden voor activiteiten met sponsors of supporters.

Wie staat er ‘s nachts op?

Juliette wordt soms 3x wakker per nacht, maar Cado geeft borstvoeding en ik word er zelden of nooit van wakker. We hebben een co sleeper, dus eigenlijk staat niemand ‘s nachts op ;-).

Wat is voor jou het grootste verschil tussen pre en post kinderen?

Het valt toch op dat al je vrije tijd en aandacht naar je kind gaat en niet meer naar romantische, impulsieve uitjes met twee. We doen nog wel leuke, impulsieve uitjes, maar dan met drie. En die uitjes vragen ook ietsje meer organisatie.

We zijn wel van plan om een maandelijkse date night out te organiseren, maar dat kunnen we mentaal nog niet aan! We willen haar nu gewoon nog heel even geen seconde missen.

Hoe valt het mee om werk en gezin te combineren?

In het begin vond ik het best een hele grote aanpassing. Na de fysieke arbeid op de club ben je best wel uitgeput. Om daarna alle energie te geven aan mijn dochter was vrij pittig. 

Nu ik eraan gewoon ben en mijn draai heb gevonden is het eigenlijk gewoon super leuk en genieten om zoveel bij haar te zijn. Je ziet ook dat ze je daarom veel beter kent en dat jij haar beter begrijpt.

Welke eigenschap hoop je dat Juliette van jou heeft?

Mijn sportiviteit. Ik hoop dat ze toch wat geïnteresseerd is in sport. Dit kan zeker ook dansen, ballet, turnen of wat dan ook zijn.

Welke landen wil je zeker gezien hebben met je gezin?

Eigenlijk zou ik na mijn carrière heel graag een wereldreis maken met mijn gezin. Het is altijd wel een droom geweest om veel van de wereld te zien en te ontdekken. Om dit samen met je geliefden te kunnen delen, lijkt me nog zoveel mooier. En als ik dan toch een paar landen moet zeggen, zou ik zeggen Sri Lanka en Vietnam.

Wat is het leukste gezinsmoment van de week?

Ik kan genieten van kleine dingen zoals een wandeling, een ontbijtje of rustig in de tuin wat liggen en spelen. Ondanks de weinige vrije dagen is het fijn als we samen thuis zijn. Dit gebeurt niet heel vaak dus wanneer het gebeurt, genieten we er extra van.

Hoe wil je dat je kinderen je later herinneren? Mijn vader was mijn beste vriend? Of, mijn vader was een dikke moeial, maar hij bedoelde het wel altijd goed?

Een combinatie van beiden. Ik wil zeker niet enkel de dikke moeial spelen maar wil wel waarden en normen meegeven aan mijn kinderen, ik hoop dat ze deze ook respecteren. 

Langs de andere kant wil ik uiteraard een goede vriend zijn voor mijn dochter, bij wie ze terecht kan met al haar vragen en problemen.

Hoe ga jij tegenover hobby's staan? Laat ze maar alles proberen, ik rijd er desnoods wel 30km voor om? Ze mogen er maximum 2 kiezen per jaar, want we hebben nog genoeg andere dingen te doen?

Laat ze maar proberen. Als kind moet je veel dingen proberen om pas later definitieve keuzes te maken.

Wat wist je echt niet over ouders/kinderen?

Ik dacht altijd wanneer ik moe ben en ons kind een dutje doet, zal ik ook wel even indommelen samen met haar. Ik heb gemerkt dat je hier absoluut geen tijd voor hebt. Wanneer ze wakker is wil je ze liefst zoveel mogelijk liefde en aandacht geven en wanneer ze slaapt wil je de dingen doen die je nog moet afwerken.

XVRgRS85SvhFZC76N9KatduZOf4rD19AwG67ipHi.jpeg

Wat was tot nu toe al het spannendste aan ouder zijn?

Ik denk dat het spannendste de bevalling op zich is. Niet enkel heel het gebeuren maar wel dat je van de ene op de andere dag een enorm verantwoordelijkheidsgevoel hebt ten opzichte van je kind.

Welk stuk speelgoed komt er nooit in?

Liefst geen computerspelletjes. Tegenwoordig heeft iedereen wel zoiets maar ik hoop het toch zo lang mogelijk uit ons huis te houden. Ikzelf heb dat eigenlijk ook niet vaak gespeeld en heb niet de indruk dat ik iets gemist heb.

Krijgt jouw kind ooit een mobilette?

Als ze er klaar voor is en zich verantwoordelijk gedraagt met de mobilette heb ik daar zeker geen problemen mee.