We doen het allemaal. Want we zijn ouders. We lopen, rennen, vallen en we staan weer op. Knallen soms keihard met ons gezicht tegen de muur. We proberen het beste ervan te maken. Soms lukt dat, en soms ook niet. En heel vaak vragen we onszelf af: hoe doen ZIJ het? In 13 snelle vragen stoppen we onze neus in andermans zaken. SlashParent van dienst: Ayco Duyster.

Al jaren maakt Ayco Duyster steengoede radio op verschillende VRT-zenders. Op Studio Brussel presenteerde ze jarenlang de namiddag en de festivaluitzendingen. Met 'duyster' kleurde ze 15 jaar lang de zondagavonden, en nu presenteert ze het muzikale blok van 13 tot 16u op Radio 1. Ze is getrouwd met Joachim en slashparent van Egon en Ida.

Ayco Duyster

Welk nummer/groep/album ga je jouw kind(eren) ABSOLUUT leren kennen/dwingen om naar te luisteren?

Zolang ze zich zullen herinneren is er altijd muziek in hun leven aanwezig geweest. Zowel in mijn beroep als dat van mijn man is muziek een centrale factor en ook bij ons thuis is het zelden stil. Altijd staat er wel een radio aan of ligt er een plaat op. Voor de kinderen is muziek dus een heel natuurlijk iets. Zij hebben dezelfde reflex als wij en vragen ook vaak of ze liedjes mogen kiezen om naar te luisteren. In die keuzes laten we hen echt wel vrij. Ik vind het heerlijk om te zien hoe ze zelf liedjes leren kennen en zelf een identiteit vormen aan de hand van nummers die hen raken. Ze luisteren met een heel open geest en hun smaak gaat nog alle kanten op. En dat botst regelmatig met onze smaak. Heerlijk toch?

Wat vond je de allermoeilijkste periode in je slashparent-bestaan?
We hebben erg veel geluk met twee kinderen die goed in hun vel zitten, die nog nooit een ernstig letsel hebben opgelopen, leuke vriendjes hebben en goed hun plan trekken. Dat beseffen we elke dag. De moeilijkste periode ligt denk ik nog in de toekomst. Nu hebben we een erg open relatie. Er wordt veel geknuffeld en we praten veel. De dag waarop ze minder met ons zullen delen en hun vreugde en verdriet misschien eerder met vriendjes zullen delen (zoals dat gaat met pubers) zal best moeilijk worden. Ik hoop dat de puberjaren niet te zwaar worden en dat ze ook in ons zullen blijven vertrouwen om liefdesverdriet of pestgedrag of leerproblemen mee te blijven delen.

Jouw guilty pleasure dat je kind niet mag weten?
Ik kan niet meteen iets bedenken. Er zijn geen dingen waar ik me voor schaam waarvan ik niet wil dat mijn kinderen ze weten of zien. Omgekeerd schamen zij zich wel soms voor mij. In publieke situaties moet ik niet te gek of uitbundig doen, dan draait mijn zoon zich al snel weg en doet hij alsof hij me niet kent. Wat mij natuurlijk nog meer zin geeft om hem af en toe uit te dagen.

Hoe ziet een normale weekdag er bij jullie uit?
7 uur wekker, 7u30 ontbijt en klaar maken voor school, 8u10 vertrek naar school met papa. Dan heb ik nog 25' voor mezelf. Trein naar Brussel, werken. De kinderen komen met de bus thuis rond 15u45, maken hun huiswerk en zorgen dat de zakken klaarstaan voor de hobby's. Ik ben er rond 17u45 en dan begint het rondrijden (muziekschool, voetbal, dansles, ...) Eten doen we meestal rond 19u15. Op voetbalavonden soms pas om 20u15. Om 21u probeer ik ze in bed te hebben, helaas lukt dat niet altijd.

Wanneer was je het meest trots op jezelf als ouder?
Een paar zomers geleden belandde mijn zoon een namiddag op spoed. Hij had erg veel pijn en het was onduidelijk hoe erg het was. De manier waarop zijn zusje toen met hem meeleefde en omgekeerd was hartverwarmend. Zij mocht niet mee naar het ziekenhuis en maakte zich veel zorgen. Toen de pijn eindelijk weg was, wilde hij dat we haar meteen zouden laten weten dat alles ok was. Bleek dat hij zich even veel zorgen maakte om haar, terwijl hij net zelf zo had afgezien. Dat zijn momenten die je hart doen smelten.

Aan welk ritueel houden jullie vast?
Voorlezen. Zelfs nu ze al wat ouder zijn. Hebben we altijd gedaan en ze vinden het heerlijk om samen een verhaal te lezen net voor het slapen gaan. Dat lukt nog bijna dagelijks. Alleen als het echt laat is, schiet het er soms bij in.

Wat zit er in de brooddoos?
Boterhammen, stuk fruit, koekje, af en toe yoghurt en in de winter af en toe soep. Ik zou meer variatie in het eten willen steken, zowel thuis als in de brooddoos, maar het ontbreekt me vaak aan tijd / goesting om daar meer energie in te steken. Ayco Duyster Choose your battles - Welke heb je losgelaten?
Kleding. Mijn zoon loopt al zijn leven lang het liefst rond in een joggingbroek. Het ultieme comfort en in zijn ogen nog cool ook. Een hemd heeft hij nooit willen dragen, zelfs een polo niet. De paar keer dat ik een jeansbroek kocht of een iets netter hemd of trui bleven die meestal in de kast liggen tot ze te klein waren. Ook mijn dochter kiest meestal voor sportieve kledij en krijg ik zelden in een rokje.

Favoriete lunchplek/ijsjesplek/resto met de familie?
Aan zee is de Verbeelding in Oostduinkerke een vast adres. Een terrasje doen is daar een vaste activiteit in onze dagplanning. Vlakbij huis is De Erfzonde in Kokejane een regelmatige stop. Heel dicht bij huis, kindvriendelijk en je hoeft niet te reserveren. Omdat we vaak last minute beslissen om uit huis te eten, is dat wel handig. In Brussel zijn vooral de hamburgerrestaurants een hit bij de kinderen: Ellis, Manhattan, …

Beste lifehack sinds ik kinderen heb
Ik ben niet het type dat gadgets heeft of trucjes gebruikt voor van alles en nog wat. De enige investering die ik meteen gedaan heb toen ik kinderen kreeg, was een wasmachine en droogtrommel kopen. Daarvoor was ik een vaste klant van de wasserettes in Brussel. Maar met kinderen in huis moet je op de meest onmogelijke momenten kunnen wassen en drogen. En online boodschappen doen. Zowel voor de wekelijkse boodschappen, als voor kledij of boeken, superhandig. Ik geraak gewoon niet altijd in de winkel en online kopen is al regelmatig een echte zege geweest.

Welke vervelende gewoonte neemt hij/zij van je over?
Ik heb ze helaas aangeleerd om net als ik ontbijtgranen te eten ‘s ochtends. Ik ben er zelf verslaafd aan, vind het heel makkelijk, maar het is niet gezond. Ik kan het ze niet kwalijk nemen, want geef zelf nog steeds het slechte voorbeeld.

Waarmee heb je ooit het hardst gescoord bij je kind(eren)?
Dankzij het werk heb ik de kinderen al paar keer kunnen meenemen naar evenementen als Dance with the devils (samen supporteren voor de rode duivels mét live muziek), hip hop battles, een uitverkocht concert van Bazart ... Dan beseffen ze ook wel dat ze geluk hebben dat wij goede contacten hebben. Ook uitstapjes naar Brussel en naar het theater zijn altijd een succes.

Welk boek moet elke ouder gelezen hebben?
Pipi Langkous van Astrid Lindgren en Mathilda van Roald Dahl. Twee boeken over atypische meisjes die elk op hun eigen manier uit de band springen en hun eigen zin durven doen.  Een levenshouding die ik graag wil doorgeven aan mijn kinderen. Dat gevoel voor avontuur en het vinden van een eigen passie, vind ik erg belangrijk. 

Wat is regel nummer 1 in jullie huishouden? Lief zijn voor mekaar. Ayco Duyster