We doen het allemaal. Want we zijn ouders. We lopen, rennen, vallen en we staan weer op. Knallen soms keihard met ons gezicht tegen de muur. We proberen het beste ervan te maken. Soms lukt dat, en soms ook niet. En heel vaak vragen we onszelf af: hoe doen ZIJ het? In 13 snelle vragen stoppen we onze neus in andermans zaken. Slashparent van dienst: Kim Van Oncen.

Kim is actrice, presentatrice en runt een supermarkt. We kennen haar onder andere van het populaire 'Dertigers' op één. Ze vormt een koppel met de zoon van Sonja Kimpen, Niels De Jonck en hebben samen twee cuties van kindjes: Jack (4) en Stella (8maanden). 


Hoe ziet een weekdag eruit? 

Mijn weken zijn afwisselend en boeiend. Ik run een supermarkt in Putte-Kapellen en die wissel ik normaal gesproken af met acteerwerk. Nu, tijdens de coronacrisis ben ik elke dag in de winkel. De dag start altijd anders. Soms begin ik om 8u30 en stop ik rond 17u en soms begint de dag om 10u en stopt hij om 19u30. Ook in de weekends en op feestdagen ben ik aan het werk. 

Hoe zijn de rollen thuis verdeeld? 

Mijn beroep is een cruciaal beroep in deze tijden, dus momenteel zorgt mijn man vooral voor de kinderen en ga ik werken. Normaal gesproken staan we ongeveer 50/50 in voor de opvoeding en zorg van onze twee schatjes. 

Bij wat verlies je compleet je geduld?

Dat heb ik eigenlijk heel zelden. In crisissituaties heb ik de neiging om te beginnen lachen. Een vreemde gewoonte, maar dat is altijd zo. Ik zie er de humor wel van in en dan herhaal ik in mijn hoofd: "Dit is een fase." Ik verlies eerder mijn geduld als ze ziek zijn. Dan ben ik altijd erg nerveus en overdreven bezorgd. In de wachtzaal van de dokter zou ik mijn geduld wel eens kunnen verliezen bijvoorbeeld, vaak onterecht. Over mezelf ben ik lang niet zo bezorgd, maar als het om mijn kinderen gaat, ontwaakt de leeuwin in mij soms net iets te snel. 

Wat is jouw beste hack voor andere ouders? 

Ik doe alsof onze babysits vrienden zijn die komen spelen. Dan vraag ik bijvoorbeeld aan Jack: "Mag Floor komen spelen, ze vroeg dat", en dan zegt hij: "Ah ja, dat kan." Dan heeft hij, zeg maar, zelf beslist en zijn er achteraf geen drama's. Bij ons is het dus niet 'de babysit komt', maar 'Floor komt spelen'. Dit heeft altijd super goed gewerkt. We hebben nu wel erg leuke en goede babysits, geen idee of dat overal zo zou werken. 

Waar scoor je mee bij je kids? 

We scoren altijd met een gezellige picknick in de tuin met allemaal lekkers. Jack is gek op reizen, dan is hij écht helemaal in zijn element. Wat meer tijd maken om dat te doen, staat dus ook wel op mijn lijstje! Stella is voorlopig nog content als ze een hele dag door non stop geëntertaind wordt. 

Welk nooit-never-jamais kinder-item haalde het huishouden toch?

Tot nu toe echt weinig. Wij houden ons nogal vast aan principes. Enkel het TV-gedeelte hebben we nu met de corona periode niet helemaal meer onder controle, maar ja, nood breekt wet, hé. Ook voor snoepjes geef ik sneller toe dan ik had gedacht, je kind blij zien is zo een fijn gevoel zodat toegeven makkelijk is. Over het algemeen loopt alles zoals Niels en ik het voor ogen hadden. Jack heeft wel een makkelijk karakter, iets zegt me dat we aan nummer twee meer werk en uitdaging gaan hebben, maar laat maar komen!

Wat is het moeilijkste aan opvoeden? 

De kids veilig houden. Ik pieker het meest over hun en hun gezondheid en veiligheid. De rest laat ik los en probeer te genieten. 

Wat is tot nu toe het leukste dat jullie allemaal samen deden? 

Op vakantie gaan. Quality time is heerlijk.

Welke landen staan nog op jullie to-do lijstje? 

Australië in de verre toekomst en Ibiza in de nabije toekomst!

Wat is je schoolpoortoutfit? 

Niels brengt de kinderen meestal, nadat ik ze klaarmaak en alles klaarzet, en mijn ouders gaan hen meestal halen. Als ik het doe is het een jeans, trui en een paar sneakers. 

Wie staat er 's nachts op? 

Bij Jack was dat meestal ik. Bij Stella wisselden we in het begin af, maar naar het einde toe was ik zo moe dat Niels vaker opstond. We doen dat eigenlijk vooral op gevoel. Nu slaapt ze door, hemels, we did it again!

Met welk nummer moet je kind groot worden? 

Ik geef hen nog altijd Samson & Gert mee. Het is voor ons nostalgie en Jack is fan van de nummers!

Welke anekdote zal je nu al voor altijd onthouden?  

Ik heb enorm moeten lachen toen Jack vroeg wat ik deed voor werk. Ik had gezegd dat ik TV maakte. Een tijdje geleden was onze TV stuk en zei Jack: "Gelukkig kan jij hem maken." De rest van het gesprek laat zich raden! Hij heeft ook al door dat ik niet de grootste keukenprinses ben. Als Niels niet thuis is en ik moet koken luidt er een : "Oh nee, moet mama dan koken? Of zijn het dan weer boterhammen?" En als ik iets opwarm, krijg ik een: "Mama, dat is niet koken hé, dat is opwarmen, dat kan je wel goed." Altijd grappig. Stella geeft haar papa dan weer altijd kusjes, terwijl ze bij mij pertinent weigert. Dat belooft voor later!