We doen het allemaal. Want we zijn ouders. We lopen, rennen, vallen en we staan weer op. Knallen soms keihard met ons gezicht tegen de muur. We proberen er het beste van te maken. Soms lukt dat, en soms ook niet. En heel vaak vragen we onszelf af: hoe doen ZIJ het? In 13 snelle vragen stoppen we onze neus in andermans zaken. SlashParent van dienst: Lieven Scheire (39), comedy- en televisiemaker én (mede)schrijver van Doeboek voor kleine nerds 2.

Wetenschap een cool imago aanmeten: dat lijkt zowat het levensmotto van Lieven Scheire. We vallen er altijd stijl van achterover hoe hij erin slaagt om complexe materie verstaanbaar én met een flinke dosis humor uit te leggen. Dat hij die kracht ook als slashparent van 3 goed kan gebruiken, staat als een paal (of een proefbuis) boven water.

Wat  is het mooiste compliment dat je ooit hebt gekregen van je kinderen?

"Mijn kinderen zitten in een geweldige knutselfase. Ze gaan dan graag aan de slag met papier, karton, heatguns en zelfs solderen. Als ze iets zien op Youtube dat ze niet kunnen, dan weten ze (en zeggen ze me ook): papa kan dat ook!"

Wat is de meest gênante situatie als vader?

"Ons vorig huis bestond uit allemaal rijhuizen met tuintjes naast elkaar, enkel gescheiden door kleine haagjes. Toen onze oudste nog in de kleuterklas zat, had ze waarschijnlijk net uitleg gekregen op school over huiselijk geweld en kinderrechten. Want in ons tuintje zegt onze dochter out of the blue: 'Je mag mij wel niet slaan he, papa.' Ik hoor het harken in de tuin naast ons verstommen, terwijl mijn dochter nógmaals benadrukt dat ik haar niet mag slaan. Dat was een redelijk gênant moment wel, al moet ik er nu telkens hard mee lachen."

Vake, papa.. welke nickname krijg jij van jouw kinderen?

"Dat ik papa zou worden genoemd, daar was eigenlijk nooit discussie over. In onze familie is het altijd en overal mama, papa en mémé en pépé. Ik zie rondom mij dat vrienden of toch zeker hun ouders op zoek gaan naar originelere benamingen. Maar ik weet nu al, later word ik een pépé." 

Wat zou anders kunnen of moeten? 

"Ik vind dat de scholen collectief moeten afspreken om de lessen te laten starten vanaf 10u30. Dat zou onze levenskwaliteit grondig veranderen op een positieve manier. Wij hebben hier allemaal een gigantisch ochtendhumeur."

Wat is voor jou het grootste verschil tussen pré en post kinderen?

"Er is geen immens verschil, maar het zal 'm vooral in de vrijetijdsbesteding zitten. Niet dat ik iets mis. Uitgaan deed ik al niet veel: want als stand-upcomedian sta ik al vaak in een café. Ik heb die overgang niet bewust opgemerkt. Het is heel heftig met zo'n bevalling en baby, en tegen dat de mist optrekt, heb je niet door dat er zoveel veranderd is. Vroeger gamede ik misschien ook wel veel, dat is nu volledig weggevallen."

Wanneer heb je je het laatst verslikt van het lachen?

"Goh, dat gebeurt regelmatig. Mijn zoon begint stilaan naar comedyshows te kijken - Ronald Goedemondt, Bert Visscher. Hij begint te onderzoeken hoe je een goeie joke maakt. Dus hij was jarig, ik stopte hem in bed en zei hem: 'Moet je nu wat weten, het liefste zoontje van de wereld is jarig. Waarop hij zei: 'Wist je dat de liefste papa jarig is op 3 mei' - dat is dus mijn verjaardag. Hij liet nog een pauze, 'dat is zo ene in Amerika'. Heerlijk. Ik voelde alleen maar vaderlijke trots omdat mijn zoon de juiste timing had gevonden, spot on."

Ben je de ouder geworden die je dacht?

"Ik denk het wel. Misschien was ik in mijn tienerjaren nog wat experimenteler of had ik wilde ideeën om rond te trekken met mijn kinderen in een huifkar ofzo. Maar we zijn zeker easy going, niet het typische klassieke gezin. Ik had daar vroeger wel wat angst voor om te vervallen in een vast patroon, te trouwen met iemand uit hetzelfde dorp, een huis in dat dorp, kinderen krijgen en vervolgens een betrouwbare 9-to-5-job en elk weekend hetzelfde."

Waarmee heb je ooit het hardst gescoord bij je kind?

"Het voordeel van mijn job is dat ik af en toe mensen tegenkom die mijn kinderen enkel kennen van het scherm. Daardoor groeien ze op met een andere notie van bereikbaarheid, en dan vragen ze wel eens of ik die of die persoon een berichtje kan sturen. Vroeger konden ze dat ook vragen voor een Barack Obama ofzo, tegenwoordig zijn ze daar al wat realistischer in. Maar toen ik whatsappte met Dylan Haegens heb ik wel echt gescoord."

'Choose your battles': welke staat bij jou op nummer één of welke heb je laten varen?

"Een goeie bruikbare huishoudrobot die alle praktische taken op zich neemt, is een toekomstdroom van mij. Ik wil graag dat de dingen zo efficiënt mogelijk verlopen en dat ik er zo weinig mogelijk tijd mee verlies. Ik zou graag eens een maand vrijaf nemen om alle systemen, processen en flows zo efficiënt mogelijk te maken. Bijvoorbeeld: ik zou mijn kleerkast in de wasruimte willen, want daar was en strijk je. Hoe onlogisch is het om die was daarna naar boven te brengen, daar in een kast te steken, te dragen, boven in de wasmand te gooien en dan weer naar beneden te dragen? En waarom hebben de kledingetikketten geen kleur afhankelijk van de wastemperatuur? Nu moet je die eerst open pulken om dan iets onleesbaars te moeten ontcijferen. En kunnen we ook zorgen voor magnetische labels in kleren, zodat die huisrobot ook meteen de kleren per juiste persoon kan selecteren?"

Wat staat er als gezin nog op jullie bucket list?

"Redelijk recent hadden we het idee: misschien willen wij een halfjaar in het buitenland wonen. Zelf heb ik ooit een jaar in IJsland gewoond en mijn vrouw Sien een half jaar in Zweden. We vonden dat allebei enorm verrijkend. Het initiële plan toen was om zo'n verblijf om de zoveel tijd te doen. Maar toen kreeg ik hier werk, en ging alles steeds beter, en zo hebben we nooit echt een moment gevonden. Op dit moment is dit plan nog wat pillow talk, maar we dromen er echt van om ooit een half jaar naar Engeland te gaan. Eerst moet de wereld weer normaliseren."

Beste lifehack sinds je kinderen hebt?

"Onze weekends hebben een vast patroon. Sien en ik slapen zolang mogelijk, de kinderen moeten ons dan met rust laten. We kopen ze af met zoete cornflakes en tv zolang ze willen. Maar het wordt nóg veel beter. Er is niets heerlijker dan de zaterdagkrant rustig in de living te lezen. Die televisie maakt dan te veel lawaai. Al vrij snel heb ik drie draadloze koptelefoons gekocht van hetzelfde merk, zodat ze alledrie hetzelfde signaal van één bakske ontvangen. Nu is het altijd doodstil bij ons thuis als er tv wordt gekeken."

Wat is voor jou een geslaagd ontbijt?

"Dat is een middagmaal, not a morning person zoals ik al zei. Een brunch is veel toffer: spiegeleitjes, halve tomaten in de oven - English breakfast. En paar grote potten koffie, vrouw en kinderen erbij."

Hoe zijn de rollen bij jullie thuis verdeeld? 

"Amper. Sien zegt altijd dat ik een seizoensarbeider ben. Als ik een programma of show draai, ben ik weinig thuis en valt veel van de praktische kant bij haar. Als dat programma dan is afgelopen of tijdens de zomermaanden ben ik constant thuis. Er is dus absoluut geen vaste rolverdeling, mede omdat Sien niet in de val wilt trappen van de vorige generatie  - werken én huishouden.

We bedachten daar een oplossing voor na steeds terugkerende discussies. Zo hebben we een lijst van eindverantwoordelijkheden die delegeerbaar zijn. Ik ben bijvoorbeeld een slechte kok: mijn vrouw kookt en ik maak eten. De eindverantwoordelijkheid van de boodschappen ligt daarom bij Sien, maar die kan ze delegeren. Als ik bijvoorbeeld onderweg ben naar huis, kan ik in de winkel stoppen. Maar als er iets te kort is, is dat mijn schuld niet. Andere taken zoals bijvoorbeeld het medicijnkastje of opvolging van het schoolwerk worden af en toe heronderhandeld."