Dat er homeparty’s zijn voor kleren, plastic doosjes en seksspeeltjes wisten we al langer. Maar voor EHBO, nopes dat was nieuw voor ons. Op drie uur tijd leer je natuurlijk niet alles. Maar de homeparty-cursus is wel een goede eerste basis voor " eerste hulp bij ongevallen". Slashparent Saartje testte het feestje uit, en weet nu al dat er niemand nog zomaar het loodje legt als zij in de buurt is.  Ze verzamelde 14 nuttige tips bij ongevallen!

SAARTJE “Wat doe je als je iemand voor je op straat hard ziet vallen met de fiets?”, vroeg EHBO-trainer Daniël. Er werd een beetje naar links en rechts gekeken. Misschien wist iemand anders het wel. Maar buiten “gaan kijken hoe erg het met hem is”, bleef het verdacht stil in de woonkamer van onze buren…Enkele weken geleden kregen we van hen een uitnodiging voor een EHBO-workshop die speciaal was gericht op baby’s en kinderen. Met een baby in huis en weinig kennis van EHBO leek het ons geen slecht idee om eens een avondje op cursus te gaan. En zo zaten we afgelopen zaterdag in de living naast de deur. De poppen op de grond lieten al meteen vermoeden dat het die avond niet bij de theorie alleen zou blijven. Op drie uur tijd leerden we reanimeren op volwassen, maar ook op kinderen en baby’s. We oefenden hoe we iemand kunnen redden van verstikking. (Wist je trouwens dat je daar maar een minuut de tijd voor hebt?!)  En we gingen  aan de slag met een AED-toestel. Straffe toebak waar ik ongelooflijk nuttige info heb uitgehaald. We werden heel de avond overstelpt met weetjes en tips om kleine en grote kwetsures te behandelen. Dit zijn de 14 allernuttigste tips bij ongevallen die we leerden tijdens onze EHBO-homeparty.

collage ehboWat hebben we geleerd vanavond?

 1. Installeer de app Echo112 op je gsm. Zo kan je makkelijk de juiste hulpdiensten bereiken en ontvangen ze daar meteen de coördinaten van waar je je op dat moment bevindt. De app werkt voorlopig alleen nog maar in België.
 2. Schaafwonden behandel je het best met zalf zoals bijvoorbeeld homeoplasmine.
 3. Is er een insect in een oor gekropen, dan komt dat er vanzelf weer uit gekropen als je er lauw water in laat druppelen. (Ieuw!)
 4. Een teek verwijder je best met een tekentang (draai tegenwijzerzin) zonder ontsmetting- of verdovingsmiddel. Ga achteraf ook altijd even langs bij de dokter voor een behandeling tegen Lyme.
 5. Je zoekt best even op waar je bij jou in de buurt een AED-machine kan vinden. Zo’n machine kan je bijstaan bij een reanimatie en redt dus levens.
 6. Je kan jezelf redden van verstikking door je met je maag op de rugleuning van een zetel te laten vallen. (nuutig weetje, me dunkt)
 7. Bij brandwonden laat je er zo lang lauw water over stromen tot het geen pijn meer doet. Pas dan is het tijd voor verdere verzorging.
 8. Reanimeren doe je op het ritme van het refrein van ‘Staying Alive‘.
 9. Een baby reanimeer je met twee vingers, niet met de volle hand.
 10. Ook al maak je fouten bij een reanimatie, alles is beter dan niets doen.
 11. Leg een beademingsmasker in het handschoenkastje van je auto. Zo heb je het zowel thuis als onderweg bij de hand en hoef je niet vies te zijn van je slachtoffer als die bijvoorbeeld hevig aan het bloeden is uit de mond.
 12. Zo hard gevallen dat je tand met wortel en al uit is? Raak de wortel niet aan, doe de tand in wat melk en vertrek meteen naar de tandarts.
 13. Een stuk van je vinger of meteen een heel hand afgehakt? Stop het stuk lichaamsdeel in een plastic zak, stop die zak in een tweede zak vol ijs. Wikkel dan je bloedende vinger of arm in een windel en hou hem omhoog . En dan hups, zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.
 14. Probeer open wonden die door een dokter moeten behandeld worden niet te ontsmetten. Gewoon afbinden met een proper doek of compres is voldoende.

Zelf ook een EHBO-homeparty organiseren?

Ook zin gekregen of plots de noodzaak gevoeld van een EHBO-avondje uit? Dan kan je daarvoor terecht bij Child Care Academy. De workshops spitsen zich voornamelijk toe op kinderen en baby’s. Er zijn oefenpoppen van hun formaat, dus de theorie wordt ook meteen in de praktijk gebracht. Nuttig idee dus om voor een aantal vrienden met jonge kinderen zo’n avond te organiseren. Wie weet wordt er daardoor ooit eens een leven gered. Wie de microbe om levens te redden goed te pakken heeft en een uitgebreidere cursus wil volgen kan daarvoor terecht bij een afdeling van het Rode Kruis in je buurt. De basisopleidingen (12 uur en een examen) zijn gratis voor iedereen vanaf 16 jaar. Recent verscheen er ook het boek EHBK van Mama Baas dat je alle nodige info geeft over grote en kleine pijntjes bij baby’s en kinderen. Aan de hand van leuke illustraties ontdek je wat je te doen staat in geval van nood. saartjeSaartje Geudens (35) is slashparent van baby Emil. Werkt bij Ketnet / lid van de leesclub / houdt van lekker eten en drinken en de wijde wereld intrekken / blogt op Miss Fabuleus