Het is een huizenhoog cliché, maar je weet pas wat je hebt als je het moet missen. En in tijden van corona en lockdowns hoef ik je uiteraard niet te vertellen waar ik het over heb. Voor heel veel van ons, speelde het leven zich de afgelopen weken af op een beperkt aantal vierkante meters en dat zal wellicht nog even zo blijven. Maar zelfs in tijden van virus-stress is het een goed idee om regelmatig een frisse neus te halen. 

Als je de regels volgt om de verspreiding van corona tegen te gaan, is dat ook absoluut geen probleem. Maar na twee volle weken is je inspiratie voor leuke activiteiten die coronaproof zijn misschien een beetje uitgeput. Dus ziehier, gratis en voor niks onze zeven coronahacks voor je dagelijkse portie beweging in de buitenlucht! 

1. Vogels spotten 

Misschien heb je de laatste weken iets vaker dan normaal uit je eigen raam gekeken. Of gestaard, dat kan ook. Dan is het je misschien opgevallen dat er veel meer leven in je tuin of in die ene boom op straat zit dan je altijd al dacht. Dus leuk om alleen, met je partner of je kinderen te doen: check online welke vogels er het vaakst voorkomen bij jou in de buurt, kies er eentje en ga wandelen! Wie het eerst zijn of haar vogel ziet, is gewonnen! Let wel op: het is lente, heel wat vogels zitten intussen op hun nestje, dus stoor ze niet en uiteraard hou je afstand van andere wandelaars! 


 2. Ochtendgymnastiek

Ga op je terras of in je tuin staan met je huisgenoten, zet een fout aerobics-muziekje op en doe wat leuke moves. Zelfs met heel jonge kinderen kan je iedereen om beurten een beweging laten voordoen die jullie allemaal moeten kopiëren. Pret verzekerd. Laat gerust ook de muziekkeuze afhangen van je koters. Ze zullen je wellicht verrassen met hun dansbenen! 

3. Hinkelen en hoelahoepen

Echt, ‘t is het ideale moment om toch eens helemaal achteraan in je tuinhuis, kelder of garage te duiken, want daar ligt wellicht nog wel ergens wat stoepkrijt, een oude hoelahoep, een rekker om te springen of een springtouw. Tijd om even heerlijk nostalgisch te doen en vrolijk giechelend de favorieten uit je eigen schooltijd te delen met je kids. 

 4. Smullen maar! 

Bak een cake (weeral een half uurtje zinvol ingevuld met de koters), zoek een deken en een paar glazen en ga gezellig samen in je tuin of op je terras zitten. Samen picknicken in 't zonnetje, heerlijk toch? 

5 . Mediteer in de frisse lucht! 

Begint allemaal een beetje door te wegen, die #blijfinuwkot? Misschien heb jij zelf de weldaden van meditatie al ontdekt? Weet dan dat je dat ook met je kinderen kan proberen. Leg een tapijtje in je tuin of op je terras of ga in het park onder een boom zitten en leer je kinderen eens heel diep te ademen - liefst met hun ogen dicht en zonder aan iets anders te denken. Moeilijk? Misschien in ‘t begin wel, maar weet dat er zelfs voor meditatie bij kinderen tegenwoordig leuke tools zijn. Check bijvoorbeeld de printblaadjes van mimoki eens, kan echt wonderen doen. 


6 . Organiseer een schattenjacht

Je hebt er misschien wat tijd voor nodig - die heb je nu toch hé! - maar het is een leuke uitdaging om voor je kids een kleine zoektocht in elkaar te steken in de buurt van je huis. Ga voor de easy peasy versie met krijt en pijlen op de stoep, hang strikjes in struiken die ze moeten volgen, of haal je jeugdbewegingsskills boven en boks een bolleke-pijl in elkaar. Aan ‘t einde een snoepjesschat verstoppen, is altijd een goed idee, hoe groot je kids ook zijn. En als jij al met oudere kinderen in huis zit, je kan hier ook de rollen omdraaien hé: laat je puberkinderen voor jou een zoektocht maken. Pret verzekerd én toch weer een uurtje werktijd gewonnen.  

7 . Ga fietsen!

Wat ook nog mag: een korte fietstocht maken. Neem proviand mee en ga niet te ver, want het zal een uitdaging zijn om onderweg een toilet te vinden. Je kan een leuke route uitstippelen via de fietsknooppunten in je buurt. 

Graag nog meer inspiratie? Doe dan snel deze leuke test en ontdek welke toertjes op jouw lijf geschreven zijn, zelfs in deze bijzondere tijd. Gebruik de weken in je kot om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren en ontdek dat buiten bewegen loont, al is het voorlopig alleen met je gezin. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met  Partena Ziekenfonds. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.