Wij hebben batterijen altijd al magische objecten gevonden. Ze slagen erin dingen die niks kunnen, opeens tot leven te laten komen. Dat is soms tof. En soms niet tof (vooral bij lawaaierig speelgoed). Er is ook keiveel dat jij nog niet wist over batterijen. En waarom je ze eigenlijk best inzamelt. 

Een batterij aan weetjes (whahahaha)

Want, hoe werkt dat weer, een batterij? (Cue de emoji met de vragende naar boven kijkende oogjes) Ongetwijfeld hebben we dat in de middelbare school geleerd, maar intussen hebben we zoveel andere dingen moeten leren, zoals tax-on-web en wanneer we welk type vuilnis moeten buitenzetten, dat we dat vergeten zijn.

Maar, je kan dat opzoeken. Dus dat hebben we gedaan.

Bij deze, een batterij aan weetjes (dad joke, sorry) die je tijdens eender welke sociale gelegenheid nonchalant kan bovenhalen als conversation topic, om slim en wetenschappelijk onderlegd over te komen. En perceptie is alles, toch?

Dus: hoe werken batterijen?

Batterijen werken door een chemische reactie. In een batterij zitten verschillende chemische stoffen die met mekaar reageren en daardoor een elektrische stroom opwekken. Die stroom komt vrij wanneer je de batterij in een toestel stopt. Wanneer is een batterij dan plat? Wanneer de oorspronkelijke chemische stoffen uitgereageerd zijn. Bij oplaadbare batterijen kan je die chemische reactie omkeren en zo batterijen opnieuw doen werken.

Handige test: Wanneer is een batterij plat? 

Ook goed om te weten: wanneer is een batterij plat? Even op een voltmeter aansluiten, natuurlijk. Euh, wat? Nee, mopje. Want wie heeft dat liggen? Bij ‘gewone’ (alkaline)batterijen is er een makkelijk trucje. Als je een batterij op een hard oppervlak laat vallen en hij valt gewoon neer of blijft rechtop staan, dan is hij nog vol. Een lege batterij daarentegen zal een beetje stuiteren, omdat er bij de chemische reacties een gas vrijkomt dat de batterij een beetje doet botsen.

(Kleine opmerking: deze test werkt énkel bij alkaline-batterijen. Bij alle andere soorten batterijen lukt dit niet of is het zelfs wat gevaarlijk. Just sayin!)

Deze is voor op een quiz

Nog een weetje waarmee je echt kan scoren: Hoeveel batterijen hebben we allemaal in huis? (Wij zaten echt zo fout toen we gokten). Een gemiddeld Belgisch gezin ongeveer (hou u vast) 125. Serieus. 125. Daar zitten ook wel de batterijen in AL HET kinderspeelgoed bij. En daarvan zijn er zeker 13 leeg. 

(Op de foto: het aantal toestellen met batterijen dat wij in 1 minuut konden verzamelen. 1 minuut! Zot! Batterijen zijn écht overal.)

batterijen in minuut drie.jpg

High five voor onszelf

Schouderklopje voor ons allemaal trouwens. Belgen zijn wereldtop in het sorteren en recycleren van afgedankte batterijen. We verzamelen allemaal tesamen elk jaar 2,5 miljoen afgedankte batterijen bij Bebat ( de organisatie die batterijen verzamelt voor recyclage in ons land). En die worden dan opnieuw verwerkt, high five voor onszelf.  

Op 100kg Belgisch huisafval zit gelukkig nog maar 1 batterij op dit moment. En als er toch batterijen niet gesorteerd worden, komt dat vaak doordat we de batterijen uit een oud apparaat vergeten te halen, wanneer we het weggooien, bijvoorbeeld bij lawaaierig speelgoed dat plots niet lawaaierig meer was.

Een niet nader genoemd lid van onze redactie behoort tot die 13% van de Belgen die batterijen flink apart houdt, ze mooi bewaart in een apart potje (in de rommelschuif in de keuken, we zeggen maar iets) en ze dan nooit naar een inzamelpunt brengt. Herkenbaar?

Wat gebeurt er met lege batterijen?

Nochthans, ze kunnen zot toffe dingen maken met lege batterijen naar 't schijnt. Maar wat precies wilden wij dan weten? Awel: 13 lege batterijen worden een brilmontuur. Of 256 lege batterijen worden de nieuwste gsm. Of 3.132 lege batterijen vormen samen het frame van je fiets. Ah jawel, 500.000 lege batterijen worden een heus vliegtuig!!! Ok, dat vinden we gelijk de nodige motivatie om toch eens tot aan een inzamelpunt te wandelen. Je vindt gemakkelijk het dichtsbijzijnde inzamelpunt via deze link. 

Nog een top tip om af te sluiten

Laat nooit batterijen rondslingeren in de buurt van kleine kinderen die denken dat het snoepjes zijn of dat het leuk is om ze in hun neus of oren te stoppen. Want we hebben allemaal leukere dingen te doen dan een middagje op spoed, toch?

Dit artikel kwam er in samenwerking met Bebat, de vzw verantwoordelijk voor de inzameling, sortering en recyclage van onze lege batterijen.  We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.