In normale tijden (weet je nog die tijd van toen?) was het voor veel leerlingen al een klus om na 2 maanden vakantie, geen verplichtingen en een overvloed aan vrije tijd terug de aandacht bij de les te houden. Nu hebben veel jongeren haast 5 maanden thuiszitten achter de rug. Voor sommigen betekende dit hele dagen achter het scherm: chatten, filmpjes bekijken of gamen.


Schermtijd zorgde de voorbije maanden voor redelijk wat discussies en frustraties thuis. Daarom hebben de GameChangers voor het nieuwe schooljaar een handige checklist samengesteld: hoe je jouw kind ondersteunt naar evenwichtig schermgedrag. Zo keert de rust terug in de woonkamer (jochei jochei), vermijd je dat schermgebruik uit de hand loopt en dat het een negatieve impact heeft op de schoolprestaties en ontwikkeling van je kind. We zijn helemaal mee!

Toon interesse in hun leefwereld

via GIPHY

Kijk met een open, geïnteresseerde houding naar hun online activiteiten. Er zijn best wel veel leuke, creatieve zaken die ze doen. Toon interesse, speel eens mee en vermijd vooral om te snel te gaan veroordelen.

Plan activiteiten in

Plan samen met hen verschillende leuke naschoolse (offline) activiteiten in. Ga na wat de interesses zijn van je gezinsleden en stip op voorhand uit welke activiteiten er op het programma staan. Zo heeft iedereen wel iets om naar uit te kijken. Je kan andere mensen buiten het gezin uitnodigen zoals vrienden, collega’s en leeftijdsgenoten. Let wel dat je je bubbel niet overschrijdt. 

Maak duidelijke afspraken

via GIPHY

Maak glasheldere afspraken over schermtijd: wat, wanneer, hoe, hoe lang. Maak het simpel en opvolgbaar. In verband met gamen helpt het om af te spreken wanneer ze hun laatste spelletje mogen beginnen in plaats van wanneer ze moeten stoppen.

Focus op schermvrije momenten

Bij tieners is het opvolgen van schermtijd niet zo evident gezien de vele toestellen waartussen ze switchen. Maak dan eerder afspraken over vaste schermvrije momenten, zoals tijdens het eten, na een bepaald uur ‘s avonds en een vaste familieavond in de week.

Leer hen omgaan met verantwoordelijkheid

via GIPHY

Willen ze meer schermtijd? Koppel dat dan aan meer verantwoordelijkheid. Als ze bereid zijn meer mee te helpen thuis, zélf tijdig hun huiswerk te maken, sociale contacten te onderhouden, enzovoort, kan je dit koppelen aan meer vrijheid voor hun.

Gebruik handige apparaten

Bouw een systeem waardoor de toestellen of het internet vanzelf uitvallen als hun tijd op is. Zo hoef jij niet telkens de boeman te spelen. Gebruik instellingen voor ouderlijk toezichtof andere hulpmiddelen zoals een schakelklok op de modem.

Laat hen vervelen.

via GIPHY

Het is OK als ze zich tijdens schermvrije momenten vervelen! Ga niet te snel oplossingen bedenken voor je kind als hij niet weet wat te doen. Laat hem zelf even nadenken. Verveling is de eerste stap naar creativiteit.Wil je nog meer weten over gezond en evenwichtig gamen? Maak je je zorgen om je fervente gamer in huis? Kijk dan zeker eens op de website van GameChangers! Daar weten ze hier alles van.