't Schooljaar is nog niet goed gestart of daar zullen we het al gaan hebben... En nee, dan hebben we het deze keer niet over co-co-corona! “Beste ouders, sinds deze week zitten er op enkele hoofdjes van onze leerlingen van die vervelende beestjes…” Luizen? Weeral? Meendet? Dikke oogrol. Luizen op school, dat betekent: alle hoofden controleren en stiekem op ’t werk zitten krabben en hopen dat je jeuk ingebeeld is. Daar gaan we met kammen over de badrand of hollen we in paniek naar de apotheker (geef aub iets straf: een bunzenbrander ofzo). Alles in quarantaine: mutsen, lakens, kussens, de hond? Vermoeiend. De ene zijn kind lijkt nooit luizen te krijgen, of is er direct van af, terwijl het bij anderen een hardnekkige plaag blijkt. Hoe fokking oneerlijk!

We konden het ook amper geloven, maar er bestaan ouders in Vlaanderen die van luizen “killen” hun (neven)beroep hebben gemaakt. Insert Lien, die door haar bedrijfje Itchy een professionele luizenmoeder en dus parentpreneur werd. Welcome to da club, Lien!

Maar eerst nog even dit: want wat betekent het woord #parentpreneur dat je in de titel leest? Het is een samentrekking van parent + entrepreneur = parentpreneur. In deze reeks belichten we nl. slashparents die hun eigen onderneming zijn gestart. Niet gewoon werkende ouders, maar moeders en vaders die de sprong hebben gewaagd om zelf iets uit de grond te stampen (en specifiek dan nog in de wereld van #parentfriendly shizzle).

Itchy? Watisda?

Itchy is een service die geen luizenprobleem uit de weg gaat. Het gamma aan oplossingen bestaat uit: “Ik-ga-een-hulpijn-moeten-bellen”-dienst tot één keertje langskomen in het Itchy-salon of opteren voor een volledige behandeling. Lien behandelt kinderen, maar ook ouders (komt ervan hé, uw kinderen zo graag zien). Itchy verkoopt ook professionele luizenkammen, die ze importeert uit de Verenigde Staten. “Met die kleine plastieken brol, die je bij sommige luizenshampoos krijgt, kan je met een grote bos haar echt niets aanvangen”, dixit Lien.

Maar Itchy  organiseert ook workshops voor scholen of ouders aka het kriebelteam. We kid you not. Gezellig. Samen. Leren. Ontluizen. Bovendien is: “Mijn kind heeft luizen!”, niet bepaald de meest populaire openingszin aan de schoolpoort. “Dat je kind kriebelbeesten heeft, blijft toch wel wat een taboe”, beaamt Lien, “waardoor het luizenprobleem op school jammer genoeg blijft aanslepen.“

Uit het hoofd van?

Of moeten we deze keer zeggen “op het hoofd van” ? (Sorry, die konden we echt niet laten liggen!). In elk geval, de oprichtster van Itchy is happily married en heeft twee dochters van tien en twaalf jaar. Lien combineert haar job voor de Nationale Loterij met het vangen van luizen. Op woensdagnamiddag, ’s avonds en in het weekend ontvangt ze gezinnen bij haar thuis om hen te verlossen van die nasty little bastards.

Hoe het allemaal begon?

Het idee van Itchy ontstond, toepasselijk, met flinke jeuk op de hoofden van haar dochters, veroorzaakt door, wel deuh, luizen. Het advies dat ze kreeg van de apotheker, dr. Google (not a real doctor by the way) en andere ouders om komaf te maken met die ongewenste gasten was heel uiteenlopend. Dat kon beter, vond ze, voor iedereen. Uiteindelijk kwam Lien terecht bij een gespecialiseerd luizeninstituut in Florida. Daar werd ze een hele week ondergedompeld in luizen (We hopen figuurlijk!). Zo ontstond Itchy.

Aanvankelijk ging Lien bij mensen thuis luizen kammen. Door het grote succes van haar luizenpraktijk kreeg ze echter zoveel aanvragen, dat al dat rondrijden niet meer haalbaar werd, en richtte ze thuis in Machelen een praktijkruimte in. Ondertussen heeft ze nog een Itchy-collega, Patricia, in Brugge.

Welke reacties krijgen jullie?

Lien krijgt heel wat ouders over de vloer die echt al alles geprobeerd hebben, en uit wanhoop zelfs mayonaise (smakelijk!) en mondwater op het haar van de kinderen of zichzelf hebben gesmeerd. Of kinderen met brandwonden door agressieve luizenshampoos. Auch! Wat Lien altijd zal bijblijven was een tiener die al tien jaar op en af met luizen zat. Amai, die ouders moeten echt met hun handen in het haar hebben gezeten (dikke pun intended).  “Als je dan kan zeggen, het is opgelost, dan zijn mensen je zo dankbaar, “glundert Lien. 


Wat betekent Itchy voor jou?

Het combineren van twee jobs, is voor Lien soms wel dubbel: “Enerzijds wil je genoeg tijd voor je gezin, maar mensen kunnen helpen, geeft ook veel voldoening.” Met Itchy wilt Lien die hardnekkige taboes, mythes en slechte bestrijding van luizen aanpakken. Dus, knoop het goed in uw oren. Luizen springen niet, ze kruipen (rugrilling). Het enige dat echt helpt is een degelijke luizenkam, en minstens drie weken regelmatig blijven kammen. Een luizenshampoo hoeft eigenlijk zelfs niet. Dat geeft blijkbaar een vals gevoel van veiligheid. De nat-kam-methode for the win dus!                            

Wat brengt de toekomst?

De ambitie is duidelijk. Van Vlaanderen een luizenvrije zone maken. Dus Lien zou graag in de toekomst nog één of twee extra Itchy- praktijken open in de Antwerpse Kempen en Limburg. En natuurlijk, meer samenwerken met de broeihaard der luizen: de scholeuuhhh!

En iemand jeuk gekregen tijdens het lezen van dit artikel? Krabben maar!